Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av Odqvist »

Tyckte att det behövdes en specifik tråd på Mjödforumet för just Honung och dess egenskaper.

I starten av denna vill jag med glädje hänvisa till en ny artikel i svd. Inga "nyheter" för den invigde, men kul att det kommer på tapeten och högst aktuellt för den som brygger "rått mjöd" och respekterar honungens mytiska, goda egenskaper för kropp och hälsa.

http://www.svd.se/mat-och-vin/honung-kl ... 0.6&fcId=2

Håll till godo. :)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
J.ståhl
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons sep 08, 2010 5:23

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av J.ståhl »

Ojoj, det var inte många som fyllt på här inte :P

Jag kanske kan bidra lite med generell info om egenskaper av olika honungssorter som kan vara relevanta för just mjödbryggning då?

*Ge aldrig honung till spädbarn under ett år, då honung kan innehålla botulinumtoxin, dock ofarlig för vuxna människor i honung.

* Undvik importerad storköps honung, då dessa är troligast både pastöriserade och utblandad med HFCS (fruktossirap), samt att bina har haft ett okänt skick i kuporna (jordbakterier), stöd den lokala näringen istället.

*Pastöriserad honung = förstörd honung, i honung finns det inte farliga saker som måste pastöriseras bort av hälsoskäl.
Om du vill undvika vildjäsning skall det räcka med uppvärmning till försiktiga 50+ grader, inte som pastörisering som ofta går upp till 78 grader i en halvtimma och därmed även dödar mycket av det nyttiga i honungen.
Många odlare värmer sin honung till c:a 50 grader för att kunna fylla burkarna i rimlig tid vilket är helt ok enligt mig, men kanske inte helt optimalt om man vill vildjäsa. Bästa är dock rå honung.

*undvik till varje pris så kallad flytande "honung" i klämflaskor!
Detta är ett oknytt påhittat av bekvämlighetssjuka fjantar som inte orkar knyta skorna ens, jag skulle personligen aldrig ens kalla denna smörja för honung då det är fullproppat med diverse skräp för att dryga ut och göra honungen flytande. (blä!)
(ej att förväxla med honung från biodlare som råkar vara flytande just då)


1: Blandhonung.
Är precis vad det låter som, blandad av olika honungssatser utan specifik karaktär i åtanke.
Kan även vara blandad med fruktossirap för att rinna lättare.
oftast ljusgul och seg, med klassisk honungssmak utan andra inslag.

2: Lindhonung
Lind ger en ganska märkbar mintliknande smak, personligen tycker jag att det påminner om tandkräm och har således skippat att använda den i betydande mängd i mjöd. (skriv gärna om ni har erfarenhet av detta)
Kan vara en viss grön färgskiftning.

Lind används för att bota förekommande hosta och lindra förkylningssymptom.

3: Ljunghonung.
Ljungen ger en mörkare och skarpare/kryddigare smak, perfekt till t.ex Metheglin eller en fin glögg. Bör även ge en god karaktär åt mölska.

Ljung har en lugnande och sövande verkan, används mot magkatarr mm.

4: Maskros
Ger klar gul färg på honungen (duh), inga direkta smakegenskaper.

5: Raps
Också en klar gul färg, lite tråkig smak, inget speciellt.
Är ofta bas tillsammans med maskros i blandhonung.

Var får man tag på honungen?

Svar:
ICA har vid ett flertal gånger tagit in närproducerad honung av olika typer till ett bra pris.

Willys
har nästan uteslutande blask av undermålig kvalitet från totalt okända miljöer med ofta diverse tillsatser (undvik).

Har dock ibland så kallad "svensk honung" som kommer från Varola (skövde kommun ?) Lite av ett lotteri av vad man får, man får helt enkelt titta efter i burken då de mig veterligen de inte sorterar sin honung efter något speciellt.

Ö&B
Samma som willys, om möjligt ännu sämre kvalitet.

Lokala odlare.
Bästa alternativet alla kategorier.
http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/4/1/
Sök rätt på och kontakta en i din närhet.

Lokala marknader kan ibland ha biodlare som säljer sin honung där, passa på att prata lite med dessa och ta kontakt med dem, köp för all del nån burk när ni ändå är där :D




///
Sådär, hoppas att det hjälper någon, fyll gärna på med erfarenheter och tips om gudarnas nektar.
Arfvid
Newbie
Inlägg: 4
Blev medlem: fre maj 09, 2014 21:35
Utrustning: Mjödhink

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av Arfvid »

Hej!

Vad synd att så få har skrivit i en så viktig tråd. Eller finns det fler trådar om honung? Jag har nyss registrerat mig så jag har ingen överblick över forumet ännu...

Jag lyckades skaffa min honung gratis. Biodlaren hade bara hört om skummande ölmjöd förut, så när jag beskrev hur man gör riktigt mjöd blev han jätteintresserad. Vi kom överens om att jag fick 10 kg honung mot att han fick 10 flaskor mjöd. Honungen var råhonung direkt från kupan, dock frusen men det borde inte påverka smaken hoppas jag. Han hade lagt undan den för att det var den första han skördat under säsongen och vattenhalten var lite för hög så det fanns risk att den skulle jäsa i burken. Vi kom fram till att om jag ändå ska blanda ut den med ännu mer vatten och dessutom vill att den ska jäsa så var den säkert ändamålsenlig.

När jag hämtade honungen visade det sig att han hittat några burkar från året innan där honungen kristalliserat, så jag fick dom också. Totalt körde jag hem med 14 kg honung i bagaget!

Det blev först en sats med omkring 23 liter där det gick åt 5 kg honung. När den jäst klart delade jag upp den i sex olika plastdunkar med en helt okryddad "referensdunk" och fem olika smaker: lingon, blåbär, jordgubb, äpple och citron/ingefära. Till dessa satte jag ytterligare ungefär 1 kg honung per 4,5 liter vatten. Det blev STARKT, även om styrkan framgår väldigt olika mycket beroende på smaksättning. Citron/ingefära blev det godaste mjöd jag gjort hittills och en ny sats med 8 liter är satt på jäsning för en vecka sedan. :D

Honungen var som sagt frusen månadsgammal råhonung. Bikuporna ligger i ett område med norrländsk skog och stugträdgårdar så den är förmodligen att betrakta som skogshonung. Färgen var "halvmörk" om ni förstår vad jag menar och den hade en rik smak som förde tankarna åt skog och äng. Mjöden börjar just ha mognat klart så det är lite för tidigt att göra några slutgiltiga uttalanden om resultatet men flera av sorterna smakar redan mycket lovande.


Förra året använde jag honung som hade en något bitter eftersmak och det vill jag inte rekommendera. Den kom från en annan lokal odlare som har sina kupor vid ängar och kohagar. Årets mjöd blev betydligt rundare och mjukare i smaken, förra årets kunde ha en bitter bismak (haha, bi-smak, fattar ni?) som framträdde tydligt om man eftersötade det med en liten mängd honung efter jäsning.

Det var lite om min honung. Om någon annan har reflektioner om honung får ni gärna dela med er.
endie
Bryggare
Inlägg: 101
Blev medlem: sön aug 21, 2011 21:32

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av endie »

Nyslungad honung fungerar jättebra och tappar inte nån smak,

flera som köpt av mig som köper en låda och fryser in så de har ett tag.

skulle man inte frysa den så är det enda som händer att den kristalliserar sig och ska man brygga mjöd så ska den ju ändå lösas:)

satte min mjöd på några kg från förra året som hade sockrat sig hade antagligen rört för lite så den va ju inget man vill sälja men kunde ju med fördel användas till Mjöd:)

håll utkik efter SBR i butik där står det även telefonnummer till den lokala odlaren på ettiketten , se upp med svensk honungsförädling som även kör med utländsk honung har ju varit några skandaler
med socker och honungsessenser.
Primär: Fulska Porter
Lagrar: Beermunchers octoberFAST
Honungsodlaren
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: sön mar 08, 2015 9:47
Utrustning: Hink

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av Honungsodlaren »

Vill förklara lite om honungen ( är ingen expert )

Honungen i kupan är ca:34 grader +- 3 grader..
Honungen slungas och grovsilas omgående. Hela tiden sjunker tempen på honungen.
Efter grovsilning så låter jag honungen klarna ett dygn. Efter ett dygn så har honungen sjunkit till rumstemperatur. Men är flytande.
Då vid finsilning så brukar vi biodlare värma honungen till försiktiga 34 grader INTE 50 grader Herr ståhl.
Oftas så behövs det ej att värma.

Svensk flytande honung finns ej utan är importerad.
Dock kan du själv göra honungen flytande genom att värma honungen till 85 grader så förblir honungen flytande MEN det finns undantag, är det mycket raps i honungen så kan den stelna iallafall..

Den ny slungande honungen är flytande 1-3 veckor beroende på vad det är för sorts honung.
Den nyslungande honungen kallas för ljungfruhonung och går att frysa om man vill..
Jag säljer många flaskor av denna sort. (används till grillning bla )

PS: Behöver ni honung till eran mjöd så är det bara att maila..
Dock är honungen slut, men det finns efter juli.
POQ
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: sön okt 12, 2014 19:40
Utrustning: Hobby size

Re:

Inlägg av POQ »

J.ståhl skrev: ... fyll gärna på med erfarenheter och tips om gudarnas nektar.
Jag är ny på forumet och har ingen erfarenhet av att brygga mjöd, men däremot som lokal biodlare sen många år (och ganska nyligen som ölbryggare). Jag gick med i forumet för jag tänkte lära mig att brygga mjöd och märkte att det inte fanns så mycket diskussion om olika sorters honung. Jag har provat mjöd och ”honungsvin” och vad som slog mig var den fantastiska aromatiska eftersmaken av honungen. Jag kan därför inte förstå annat än att honungens kvalitet och arom är viktigt för ett gott mjöd.

Min erfarenhet av den honung som tillverkas av de stora tillverkarna och som säljs på ICA, COOP, och andra är att det är en ganska slätstruken produkt utan all den blommighet och arom som honung kan innehålla. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag började med biodling, jag ville ha en ren, oprocessad och aromatisk honung till frukost.

Om man känner till hur honungen från de stora tillverkarna blir till, så förstår man varför den mest smakar sött. Varje år får jag erbjudande om att sälja min honung i bulk till dessa tillverkare. Det går då till som så att jag fyller min (flytande) honung på stora tunnor, som sen hämtas upp under hösten för transport till deras fabrik. Honungen i tunnan har då stelnat och för att kunna sila och fylla den på burk måste de värma den. Under uppvärmningen dör de nyttiga mjölksyrebakterierna och aromerna försvinner till stor del. Sen blandas min honung med andra leverantörers honung. Till detta kommer att en del biodlare har bikupor vid rapsfält och det ger stora mängder rapshonung som saknar aromer. Resultatet blir att honungen från de stora tillverkarna blir en ganska karaktärslös produkt, som mest smakar sött, och som är långt ifrån den kvalitet man kan få från en lokal biodlare.

Hur blir då honungen till? Ja, alla vet ju att bina flyger till olika blommor och samlar in pollen och nektar, blomsaften som sen blir till honung. Bina samlar nektarn i sin honungsmage där mjölksyrabakterierna lever, och överlämnar sen den till andra bin i bikupan, som sen använder nektarn till att mata sina yngel och för att spara den för framtida behov. Nektarn innehåller ca 20 % sockerarter och för att den inte skall börja jäsa så fläktar bina kupan på natten och torkar ut nektarn och den blir då till flytande honung, som innehåller ca 80-85 % socker. Så länge honungen är i bikupan, där det är ca 30-35 C, förblir den flytande (i de små sexkantiga cellerna).

Olika blommor luktar ju olika, och det gör nektarn och därför honungen också. Så beroende på vilka blommor bina besökt så får honungen olika smak/arom. Av praktiska skäl så brukar biodlarna skörda (slunga) honungen vid olika tillfällen och beroende på vilka blommor bina besökt, så får den olika karaktär. För egen del så slungar jag oftast två till tre gånger per sommar och kan därför sälja för-, hög- och sensommarhonung.
- Försommarhonungen är från nektarn av blommor som blommat under juni. T ex maskrosor, fruktträd och bärbuskar. Jag tycker den är väldigt aromatisk och blommig i sin smak.
- Högsommarhonung som kommer från växter som blommat i juli, t ex hallon, klöver, lind, och mjölkört. Den har en mildare smak men det finns fortfarande en hel del blommighet kvar.
- Sensommarhonung som kommer från växter som blommat i augusti (ungefär), t ex klöver och ljung. Den har en kraftig arom men är inte lika ”blommig” som försommarhonungen, tycker jag.

Sen finns det sorthonung också. Det är om biodlaren valt att skörda honungen från växter vars blomning dominerar under en period, t ex maskros (aromatisk), raps (karaktärslös), lind (mintig), ljung (aromatisk) eller bladhonung från sockerdropp (aromatisk). Mjöd från dessa kommer säkert att bli väldigt olika, och som mjödbryggare måste det vara spännande att testa olika kombinationer. Ungefär som ölbryggarens experimenterade med humle och specialmalt, kan jag tänka mig.

Jag bor i Järna utanför Södertälje, och bor du i trakten och är intresserad av lokalproducerad honung så hör av dig. Antingen via forumet, eller peo@jarnahonung.se.
Det finns mer info om min biodling här: http://www.jarnahonung.se.
N008
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tis sep 04, 2012 14:42

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av N008 »

Brukar mest bara läsa här på forumet men tänkte att jag kunde dela med mig lite av vilken uppsjö av olika honungssorter som finns och med dem lika många olika smaker som verkligen sätter sin prägel på mjödet man gör. Dessa är alla från en liten by i Polen där min mamma växte upp och där vi köper dessa från lokala biodlare.

Den mörkaste honungen kallas lokalt för svarthonung och är verkligen svart med en stark smak och undertoner av möjligen lakrits. Denna lämpar sig inte så väl att smaksätta med lättare aromater utan kräver i så fall mycket starka smaker för att kunna konkurrera med den otroligt kraftiga smaken. Den kan däremot användas själv för att göra mycket mörka och kraftiga mjöder som eventuellt kan kryddas något och bli till glögg eller dylikt. Jag tror att denna kommer från bovete eller andra sädesslag.

De nästföljande mörka har också mycket kraftig honungskaraktär och blandade smaker som jag har svårt att sätta fingret på. Dessa är lättare att krydda med bär, frukt eller kryddor men står sig nästan bäst själva eller som kryddad glögg. Antagligen finns det inslag av både sädesslag och blommor, bovete, ljung etc.

Mittenpartiet är fruktiga, en grov klassisk honungssmak som de flesta skulle känna igen och de ljusare orange har blomstertoner. Här finns klassiska honungen med störst möjligheter till att både ha en god och rund honungssmak samtidigt som man kan smaksätta med diverse bär, frukter, blommor eller kryddor. Fungerar naturligtvis att göra neutral mjöd på denna typ av honung också. Jag dristar mig till att gissa på att dessa kommer från maskrosor, fruktträd, bärbuskar och liknande.

De ljusaste är också de sötaste med en väldigt len honungssmak. Dessa ger i min mening ett något intetsägande mjöd på egen hand utan mår väldigt bra med något lätta, ljusa smaksättare såsom fläder, hjortron citron eller liknande. Det är lätt att kryddorna helt tar över den milda honungssmaken om den kryddas för starkt. Det blir otroligt uppfriskande mjöd på dessa honungssorterna. Jag antar att dessa är från en hel del klöver, gräs och dylikt.

Med detta vill jag också tillägga att det är en enorm smakskillnad mellan processerad (ofta flytande) honungen som säljs till den stora massan och dessa. Det går verkligen inte att jämföra smaken och således också mjödet som görs på riktig honung och massproducerad. Är det värt att göra mjöd är det också värt att leta reda på god honung!
Bilagor
DSCN1117[2].gif
DSCN1117[2].gif (853.61 KiB) Visad 4429 gånger
sexlaxar
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: sön aug 16, 2015 18:52
Utrustning: Jäshink

Honungsmjöd

Inlägg av sexlaxar »

Imorgon är det dags att sätta den första satsen Honungsmjöd inför hösten. Ny på området så det kommer bli spännande att följa. Läst massor men känner mig ändå grön som en gurka.

Köper Honungen från en lokal odlare. Är sensommar honung. Honungen slungas idag den 16e Augusti. Kommer köra en jäs spann med 12 liter vatten och 3 liter honung. Fryser in resterande 2 liter. Vet inte om det går men syftet är att allt nyttigt i honungen ska överleva hela processen och gärna finnas kvar efter jäsningen är klar. Räknar med 3-8 veckors jäsning som minimum.

Är det någon som vet om och hur man får mjölksyrebakterierna att överleva även efter jäsning är jag tacksam för tips.

Läst mycket om doktorhonungs forskning inom mjölksyrebakteriekulturen. Intressant!

Återkommer med framsteg inom kort. Ja eller någon vecka :)
sexlaxar
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: sön aug 16, 2015 18:52
Utrustning: Jäshink

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av sexlaxar »

Honungsmjödet har gått strålande. Jäst i en månad nu. Sötats en andra gång med mer honung och jästnärsalt. Står nu i 12-15 grader och småputtrar ännu. Använde starkvinsjäst.
Mjödet är nu i en damejeanne. Smak är svår att förklara. Som en vinöl med mer vinsmak än öl, dock brödig eftersmak t.ex som en grön Carlsberg. Ska stå en månad till sen över på flaskor för mer lagring.

Kommer mer info!
larsw10
Turbojäsare
Inlägg: 48
Blev medlem: tis apr 29, 2008 17:41

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av larsw10 »

Hur utvecklar sig mjödet och vilken alkoholstyrka ligger det på.

Är en på jobbet som har bikupor ska göra en 10 liters sats honungsmjöd ska använda mig av jästnärsalt också. Jag kommer att jäsa i rumstemperatur.

Sexlaxar hur smakar mjödet efter lagring på flaskor har du provsmakat nyligen.

Är det någon som har lagrat på fat eller nåt annat sätt förbättrar det smaken på mjödet.
larsw10
Turbojäsare
Inlägg: 48
Blev medlem: tis apr 29, 2008 17:41

Re: Honung - Fakta, sorter, egenskaper etc

Inlägg av larsw10 »

sexlaxar skrev:Honungsmjödet har gått strålande. Jäst i en månad nu. Sötats en andra gång med mer honung och jästnärsalt. Står nu i 12-15 grader och småputtrar ännu. Använde starkvinsjäst.
Mjödet är nu i en damejeanne. Smak är svår att förklara. Som en vinöl med mer vinsmak än öl, dock brödig eftersmak t.ex som en grön Carlsberg. Ska stå en månad till sen över på flaskor för mer lagring.

Kommer mer info!
Lagrar Du fortfarande Mjödet på flaska.

Mitt mjöd har jäst klart har hävt över till en 10 litersdunk.

Ska låta det vara kvar i den fram till jul provsmakning då och har beställt mer honung för en större sats som jag ska testa jäsa i lägre temperatur för att se om det blir någon skillnad i smak.

Kom fram till att 3kg honung gav ett mjöd på 10 liter och 8%.

Kör på 6kg honung och jäser i en temperatur på 12-13 grader får se hur lång tid jäsningen tar.
Den förra gjordes i rumstemperatur ca 22 grader och jäste ut på 3 veckor så vi får se hur lång tid den andra satsen tar.

Har bara smakat 2,25% mjöd tidigare och smaken av mitt första försök var distinkt honungssmak med en aningen mer alkoholsmak ska bli kul att testa senare när den första har mognat på sig.

Hur mycket har smaken på din mjöd förbättrats?

Tack för en rolig tråd.

Fortsätt fermentera. :thumbup: :thumbup:
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster