Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Mjöd FAQ

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Mjöd FAQ

Då jag själv saknade en FAQ så tänkte jag att jag pillar ihop en med information här från forumet och om en admin tycker att den är bra nog så är det helt ok att göra den sticky. Tackar Admino :) Jag tar jättegärna emot åsikter och fler punkter här i tråden så ska jag infoga dem. Om jag har skrivit något fel eller fått det om bakfoten så rätta mig gärna. :wink:

1. Vad är mjöd?

Mjöd är ett honungsvin utan något annat än honung i och inte som många tror en ölliknande dryck.


2. Om man stoppar i något annat än bara honung vad blir det då?

En bra lista på engelska är:
Mead Honey 'wine' made without the addition of any spices or fruit.

Metheglin Honey 'wine' made with spices.

Melomel Honey 'wine' made with fruit; of which there are two main types:

Pyment Honey 'wine' with grapes

Cyser Honey 'wine' with apple juice:

Hippocras (also known as Ypocras): honey 'wine' with fruit and spices.

Sack Mead Very sweet honey 'wine'.

Sack Metheglin Very sweet spiced honey 'wine'.



3. Vad behöver man till mjödbryggning?

Vatten, Honung, jäst, ett jäskärl med jäsrör, oechslevikt, steriliseringsmedel, en hävert och tålamod.



4. Finns det något enkelt mjödrecept?

Enkelt Mjöd:
5l Oklorerat vatten
1.5kg honung


Enkelt blåbärsmjöd 5L:
800 gram honung
200 gram frysta blåbär
ca 4.5 liter vatten

Skölj bären med kallt vatten, lägg dem hela i jäshinken och lägg i honungen.
Det sista i burken kan man skölja ur med en skvätt varmt vatten.
Häll på med friskt vatten tills det blir drygt 5 liter. Tillsätt valfri jäst. Sätt på lock med jäsrör och låt jäsa ut helt.
För bästa resultat ska man sila bort bären efter ca en vecka.
När det slutat jäsa så tappa om det till en liten 5 liters dunk och ställ dunken i kylskåpet för klarning.
Efter ca en vecka så kan du tappa mjödet på flaskor.

Båda recepten går bra att skala upp till ex 25L.




5. Hur länge borde mjöd lagras innan det smakar bra?

Det beror på både hur starkt mjödet är och hur snabbt det jäst men en bra tid att smaka av mjödet är 6 månader och ibland kan det ta upp till 2 år innan smaken är på topp.



6. Vilken jäst bör jag använda?

Vilken vinjäst som helst fungerar utmärkt men många av de mer erfarna mjödbryggarna rekommenderar en champagnejäst. En öljäst kan också fungera om man är ute efter en ölkaraktär på sitt mjöd. Aldrig turbojäst!



7. Är det bättre med en dyr honung än en billig?

Det beror på. En fin svensk honung direkt från en lokal biodlare kan alltid vara billigare än "billig" importerad honung. Men som en tumregel är att ju finare honung desto finare mjöd. Det bästa sägs vara den sena ljung honungen som man får på hösten då den är mörkare och innehåller mer smakämnen.


8. Hur får jag ut honungen ur burkarna?

Skopa ur det mesta med en stor sked och fyll upp burken men varmt vatten för att lösa upp allt som blir kvar. Man vill ju inte slösa på fin honung.



9. Hur silar man bort frukten om man använt det och när?

Sila bort med en sil då frukten legat i 4-7 dygn




10. Sen när jäsningen är klar ska man köra med jäststopp och klarna där efter?


Jäststoppet är valfrit men kan underlätta om man vill ha ett sött mjöd och inte vill vänta på att jästen ska självdö av hög alkoholhalt.



11. Ska mjöd vara kolsyrad eller inte?

Valfritt men mjöd brukar inte vara kolsyrat.




12. Kan man använda oechele värden till att brygga mjöd också?

Jovisst det fungerar alldeles utmärkt.




13. Är det bra att använda jästnäring?

Ja då honungen kan vara svårjäst så är det bra att tillsätta jästnäring.



14. Hjälper äppeljuice till vid jäsningen?


Då jäst arbetar bäst då det inte är alltför låg syra så kan det vara bra att tillsätta till exempel färskpressad äppeljuice utan konserveringsmedel för att sänka pH värdet lite.


15. Det har slutat jäsa hjälp!


Är du verkligen säker? Om inte så mät oechsle och se till att den inte är färdigjäst. Om den ligger kring 10-20 oechsle så kan det vara dags att tillsätta tålamod då honungen kan göra att det jäser otroligt långsamt. Om tålamodet tryter kan man tillsätta lite färskpressad äppeljuice för att ge jästen en liten kick.


16. Nu är oechsle 0 men det jäser fortfarande. Vad ska jag göra?

Många gånger kan det jäsa ner till -10 eller lägre så ta det bara lugnt och låt det jäsa klart.


17. Det smakar ju inte som mjödet jag smakade tidigare ju!

Läs punkt 1. och 2. igen. Mest troligt så har du aldrig smakat mjöd förut utan ett honungsöl.
Senast redigerad av kaffekask, redigerad totalt 9 gånger.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Användarvisningsbild
bahdron
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: sön feb 28, 2010 15:45

Mjöd FAQ

Inlägg av bahdron »

bra initiativ :)
nu fick man lära sig saker, min mjöd med lingon heter tydligen melomel :)
Hey ho lets go
Användarvisningsbild
Hompen
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: tis sep 01, 2009 15:57
Ort: Lycksele

Mjöd FAQ

Inlägg av Hompen »

Bra gjort :)
Pågående projekt:
Blåbärsbubbel - kolsyrejäser

https://arkiv.bryggforum.nu/blogg/dromfabriken
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Nu har jag gjort lite ändringar, förtydligande förklaringar och nån punkt till. Någon som vågar ge mig lite feedback? :roll:
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
anonym
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: tor jun 24, 2010 21:55

Mjöd FAQ

Inlägg av anonym »

bra för alla nybörjare på¨mjöd!
bra skrivet!
Användarvisningsbild
Admino
Forumägare
Inlägg: 609
Blev medlem: tis jan 29, 2008 14:06
Kontakt:

Mjöd FAQ

Inlägg av Admino »

Ser bra ut, vi är tyvärr få moderatorer som är aktiva i mjödavdelningen men nu är den klistrad.
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Tack får jag väll säga. Jag ska försöka utveckla den lite mer och se till att så mycket som möjligt finns med. :D
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Klabbis
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: sön mar 20, 2011 3:54

Mjöd FAQ

Inlägg av Klabbis »

Kanoners väldigt bra för nybörjaren. Gjorde en liten sats i går kväll och nu bubblar det på med ett blupp i sekunden har ingen oechlemätare så har ej kunnat kolla vad värdet var på innan jäsningen började. Tänkte först göra ett rent mjöd men jag gjorde "blåbärs" mjödet i stället bytte dock ut blåbären mot hjortron så det blir en lite norrlänsk tutch på det hela så får se hur det blir
Exprimentera mera
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Hjortron :D Gottigottgott får man hoppas.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Användarvisningsbild
Yoji
Bryggare
Inlägg: 155
Blev medlem: sön jul 17, 2011 22:33

Mjöd FAQ

Inlägg av Yoji »

men att lagra i ett halvår!?! XD

aldrig smakat mjöd och är nyfiken, då vill man inte vänta ett halvår ;)
Peace!
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Den som spar den har... eller nått. Men ett halvår är väll inte allt i världen, jag har en sats som har legat på lagring i 1,5år nu och snaaaart tror jag att den skall avnjutas.
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Användarvisningsbild
Yoji
Bryggare
Inlägg: 155
Blev medlem: sön jul 17, 2011 22:33

Mjöd FAQ

Inlägg av Yoji »

kaffekask skrev:Den som spar den har... eller nått. Men ett halvår är väll inte allt i världen, jag har en sats som har legat på lagring i 1,5år nu och snaaaart tror jag att den skall avnjutas.
har du provsmakat den? eller bara låtit den va? ;)

jo visst. "hellre ha något liggandes än ingenting alls". man kan ju göra en blandning och sen "glömma" bort den ett tag medan den ligger i källaren ;)
Peace!
Användarvisningsbild
kaffekask
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: ons okt 04, 2006 2:00

Mjöd FAQ

Inlägg av kaffekask »

Näe nog är det norpat av den alltid men jag försöker att hålla mig till 2 års strecket den här gången och inte tömma hela innan den har blivit vällagrad. ^^
Just nu:
25L mjöd
Kaffe om det nu gills ^^
Användarvisningsbild
Yoji
Bryggare
Inlägg: 155
Blev medlem: sön jul 17, 2011 22:33

Mjöd FAQ

Inlägg av Yoji »

jo det är värt väntan men biten dit är inte kul XD
Peace!
andersr
Bryggare
Inlägg: 126
Blev medlem: sön dec 12, 2010 14:52

Re: Mjöd FAQ

Inlägg av andersr »

hej


jag har en mjöd ett flertal 1 liter flaskor

otroligt söt, går ej att dricka. tyvärr använde jag jäststopp

går det att jäst igen eller ska jag hälla ut det?
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster