Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Brygglogg första mjödet

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Walker_5
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: lör sep 23, 2006 2:00

Brygglogg första mjödet

Inlägg av Walker_5 »

aqua vitae skrev:Det var minsann inte lätt att bli av med all bottensats. De är nått väldigt löst som fortfarande samlas på botten med är omöjligt att häverta bort för det virvlar upp bara man stoppar ner häverten i dunken.
Tjocknar sånt "slam" av klarningsmedel?
Finns det nått annat man kan tillsätta för att få det att tjockna rejält och ligga kvar på botten?
Finns flera sätt, men jag har använt bentonit för att klarna lätt "dimmiga" vita viner.
bentonit är en slags lera och det torde hjälpa till att få slammet tjockare...
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Tack för tipset!
Men det funkade bra med klarningsmedel och nu har jag buteljerat mjödet.
Det har hunnit stå ett par dagar men inga spår av ny bottensats och det är klart och fint.
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Jag har provsmakat lite av mjödet, men det smakar inte särskilt gott. Det är sött enligt oechslemätaren men jag finner ingen sötma i smaken, smakar bara blaskig mäsk ungefär. Kanske Hisabs jäst var olämplig, eller så var den billiga honungen för dålig. Provar jag igen skall jag använda mig av dyrare råvaror så kanske det blir bättre.

Har några flaskor som jag kryddat med Anis, fänkål och kummin, kanske blir gott. Skall försöka glömma mjödflaskorna några år så får vi se hur de smakar då.
Användarvisningsbild
Hubert
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: sön mar 05, 2006 1:00
Ort: Västra Götaland

Brygglogg första mjödet

Inlägg av Hubert »

Det är nog klokt att glömma dem ett par år. Jag gjorde mjöd för första gången för ett par år sedan, billig honung och billig jäst.
Smakade riktigt illa, vart väldigt besviken efter alla fina ord man hört.
Som tur var slängde jag inte flaskorna, 1,5 år senare var smaken en helt annan, då förstod jag hur mjöd skulle smaka, ganska torrt men ändå med en tydlig söt honungsmak.

Så försök glöm bort flaskorna!
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Ja jag skall försöka med detta!

Smygsmakade lite på det kryddade mjödet häromdagen och nu ångrar jag att jag försökte krydda, fy fan va äckligt, tur jag bara provade på lite av mjödet.
alobergsli
Bryggare
Inlägg: 121
Blev medlem: sön mar 04, 2012 17:58

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av alobergsli »

Nu är jag nyfiken, hur smakar det nu? :)

(om man inte får återuppliva sånna här gamla trådar ber jag om ursäkt)
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av dan610324 »

det får man visst det , jag är åxå nyfiken :lol:
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Något sent svar, glömde bort att skriva i april av någon anledning. Minns att jag smakade då och trots viss förbättring var det fortfarande inte i närheten av gott.
Smakade lite nu igen men nu börjar det märkas vad lagring kan göra ( :wink:@dan ). Den sura mäsksmaken börjar avta nu och fram kommer en väldigt komplex smak, inte riktigt som vitt vin, utan mjukare och med klara honungstoner. Nått år till så kan det bli riktigt bra det här :rockin:
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av dan610324 »

lagring gör underverk
äppelvin till exempel smakar värre än kattpiss när det är färskt
efter 2 års bulk och klarning smakar det skapligt när man flaskar det
efter ytterligare ett år på flaska så börjar det bli underbart

jag vet att jag tjatar om dessa lagringstider ,
men man måste helt enkelt testa innan man förstår skillnaden
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Ja mjödet är uppe i 3,5 år nu och det känns inte klart ännu.
Användarvisningsbild
Hjort
Bryggare
Inlägg: 123
Blev medlem: tor aug 18, 2011 20:26
Ort: Kalmar

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av Hjort »

Hur har det artat sig? Eller är det uppdrucket:-)
Planerar: Modern Lager, APA

På fat/lagrar/dricker:
Engelsk BW,California common, Kölsch, mörk common,Tellusborg, Amerikansk Lager, Tysk pilsner, APA, GP Glögg,Danske Lager.
Cider (English cider)(12+13)
Användarvisningsbild
Lawbreakingtrucker
Bryggmästare
Inlägg: 435
Blev medlem: mån maj 24, 2010 23:48
Ort: en glänta i skogen...

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av Lawbreakingtrucker »

Hur har mjödet blivit nu Aqua? Vi vill höra om lagring är så bra som Dan säger :lol:
retsis ti esool ro ti evoM
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Drack upp en flaska i sommras och nu börjar det arta sig. Var faktiskt riktigt gott. Jästsmaken hade gett sig. Lite syrligt fortfarande, men ganska klar, mjuk, lite honungssöt ton. 4 år gör verkligen skillnad, från besvikelse till bra resultat :)
Har nån flaska kvar, får hålla på den några år till får se hur det utvecklats tills dess...
Användarvisningsbild
Hjort
Bryggare
Inlägg: 123
Blev medlem: tor aug 18, 2011 20:26
Ort: Kalmar

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av Hjort »

Jag kör en bump igen :D
Planerar: Modern Lager, APA

På fat/lagrar/dricker:
Engelsk BW,California common, Kölsch, mörk common,Tellusborg, Amerikansk Lager, Tysk pilsner, APA, GP Glögg,Danske Lager.
Cider (English cider)(12+13)
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Re: Brygglogg första mjödet

Inlägg av aqua vitae »

Har nog inte smakat något sedan i somras, eller möjligen sen sist jag skrev? Men vidhåller att lagring några år förbättrar allt :)
Har även någon slags blåbärsmjöd på lagring nu sen två-tre år och den var ingen höjdare sist jag smakade iaf.

Skall leta om jag har nån flaska kvar, isåfall sprättas nog den vid något högtidligt tillfälle, kanske till midsommarn eller så.
Så om du har lite tålamod kommer mer uppdateringar senare :Beer:
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster