bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör aug 19, 2017 22:31

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre aug 11, 2017 17:51 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons mar 04, 2009 19:20
Inlägg: 2400
Utrustning: välutrustad...
Har aldrig gjort mjöd, men har hyfsad koll på det tekniska.
En vän som är småskalig biodlare vill ha hjälp att prova på mjödbryggning.

Han ska slunga snart, och vi tänkte ta undan honung direkt därifrån för att sätta en sats på 20-25L (ca 6 kg från slungan?).

Vi vill göra en "neutral" mjöd så vi har nån grund att stå på om vi vill försöka andra varianter i framtiden. Men man brukar kanske tillsätta annat ändå?

1. Är det lämpligt att ta ca 6kg från slungan för en sats om 20-25L? Vilket OG bör vi sikta på?

2. Vilken jäst är lämplig? Vi har möjlighet att jäsa kring 12-20C beroende på vad som är bäst. Är vildjäsning ett alternativ, eller mest för hard-core entusiaster?

3. Ungefär hur länge ska vi förvänta oss att primärjäsningen tar, och vad ska vi se för ungefärligt FG?

4. Bör vi använda jäststopp av något slag, eller kan vi lika gärna låta det jäsa ut ordentligt? (vi har ingen brådska).

Omtappning på det, och sen bara lagring.. Eventuellt prova kolsyra en del av satsen? Provsmakning till våren?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis aug 15, 2017 15:18 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jun 09, 2017 20:27
Inlägg: 12
Ort: Nynäshamn
Utrustning: Gallonflaska
stillton skrev:
Har aldrig gjort mjöd, men har hyfsad koll på det tekniska.
En vän som är småskalig biodlare vill ha hjälp att prova på mjödbryggning.

Han ska slunga snart, och vi tänkte ta undan honung direkt därifrån för att sätta en sats på 20-25L (ca 6 kg från slungan?).

Vi vill göra en "neutral" mjöd så vi har nån grund att stå på om vi vill försöka andra varianter i framtiden. Men man brukar kanske tillsätta annat ändå?

1. Är det lämpligt att ta ca 6kg från slungan för en sats om 20-25L? Vilket OG bör vi sikta på?

2. Vilken jäst är lämplig? Vi har möjlighet att jäsa kring 12-20C beroende på vad som är bäst. Är vildjäsning ett alternativ, eller mest för hard-core entusiaster?

3. Ungefär hur länge ska vi förvänta oss att primärjäsningen tar, och vad ska vi se för ungefärligt FG?

4. Bör vi använda jäststopp av något slag, eller kan vi lika gärna låta det jäsa ut ordentligt? (vi har ingen brådska).

Omtappning på det, och sen bara lagring.. Eventuellt prova kolsyra en del av satsen? Provsmakning till våren?


Det receptet jag använde när jag gjorde mitt mjöd var 1 del honung 4 delar vatten. Så då blir det alltså 5kg honung för 25L mjöd. Mycket av det du undrar över beror på vad du vill ha för mjöd.

När det kommer till jäst så är vildjäsning något som man inte ska göra om man ska göra en stor sats, eftersom man kan få dålig jäst som smakar illa, vilket kommer påverka mjödet.
Om man vill jäsa med vildjäst ska man nog först testa med små satser(några dl?) och sedan välja den som smakar och funkar bäst.

När det kommer till jäststopp så kan man om man har möjlighet bara värma upp mjödet till cirkus 60 grader celsius , vid den temperaturen dör jästen.

Min sats tog cirkus 3 veckor att jäsa, och då jäste jag i rumstemperatur, ungefär 21-23 grader celsius. Ju lägre temperatur, desto längre kommer det ta, men vad jag förstått så är det att föredra att det jäser lite kallare eftersom smaken blir bättre då. Jag läste någonstans på forumet att jäser det vid höga temperaturer(t ex 25?) kan man få kryddiga smaker i mjödet.

_________________
På G:

5L flaskor mjöd gjord på vatten och sensommarhonung på lagring

5L mjöd på äppeljuice, vatten och skumt honung från Willys på lagring

5L äppelvin på äppeljuicekoncentrat och vatten på lagring


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor aug 17, 2017 15:44 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: lör jan 21, 2017 13:05
Inlägg: 60
Nu vill jag inte låta otrevlig..

Men om ni läser igenom forumet på inlägg så kommer ni finna svar på alla frågor ni har.

_________________
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla! :-)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013