bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tis maj 30, 2017 0:34

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons mar 29, 2017 19:33 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 06, 2016 19:49
Inlägg: 20
Ort: Harplinge
Hejsan.

Efter ett avsnitt av "Hundra procent bonde" där han gjorde björksaft så blev jag nyfiken och ville prova själv.
Mer än 10 liter på 1 dygn, det var gott. Smakade som en aningens sött vatten.

Men skulle man inte kunna jäsa ngt kul av detta?

Jo då, bestämde mig för att prova å göra en Björksavsmjöd.

Receptet såg väl ut som följande

7-8 liter björksav
2,1 kg honung
1 liter upptinad äppelmust (Ingrid Marie)
Cider/Mjöd jäst inköpt från humle.se

Mätte OG värdet till 1090, men efter att jag tillsatte
1 liter kokt avsvalnat vatten hamnade jag på strax över 1080, vilket skulle kunna borga för bra styrka %

Så nu är allt i en 10 liters glasdamejanne och det ser ut som att det börjar bli lite liv i det hela.

Blir spännande å prova detta. Första gången jag ger mig på mjöd.

Försökt hålla det så enkelt som möjligt.

Återstår å se vad resultatet kan bli.
Mvh
Göran


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre mar 31, 2017 12:48 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön sep 06, 2009 14:20
Inlägg: 271
Nu denna tiden på året är det ju dax att börja tappa björksav. Blir att göra lite mjöd här med. Går önska dig lycka till med mjödet och skål :thumbup:

_________________
Bryggmästare


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön apr 02, 2017 9:20 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3363
@göran1980: Tillsätt jästnäring så fort som möjligt för ett bättre resultat.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån apr 03, 2017 16:23 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 06, 2016 19:49
Inlägg: 20
Ort: Harplinge
Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån apr 03, 2017 21:52 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3363
Göran1980 skrev:
Tillsatte en halv tesked jästnäring idag.
Eller skulle man tillsatt mer?
Tack för tippset.

Tillsätt en halv till åtminstone. Egentligen ska det i från början men det skadar inte att försöka rädda upp det lite.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis apr 04, 2017 17:51 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 06, 2016 19:49
Inlägg: 20
Ort: Harplinge
Ok, då åker det strax i en halv tesked till.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons apr 05, 2017 16:31 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 06, 2016 19:49
Inlägg: 20
Ort: Harplinge
Ökad aktivitet på Mjöden nu, ligger på 29 plopp/minut nu.

Lite rogivande å ligga i soffan å lyssna på ploppandet


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons maj 10, 2017 17:37 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: sön nov 06, 2016 19:49
Inlägg: 20
Ort: Harplinge
Idag buteljerades det 24flaskor av "Balders Björksavsmjöd 2017"
Helt klar färg, jäst ut till -5.
Vid buteljeringen tillsattes en tsk av honungsvatten.

Ska bli spännande å öppna ngn flaska i höst å se hur de smakar då


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013