Jag tappade just en ölsats Bad Cat på flaska som stått i kylen för klarning.Då brygden var väldigt kall satte jag på en värmefläkt för att värma ölbackarna lite inför efterjäsning men värmen blev på tok för hög.
De här önskvärda jästbakterierna,vad tål dom i temperatur?Jag kan kanske via en sodastream spruta in kolsyra,men troligen är det det kört...
vad tror expertisen?
Leffe
hur dödar man bäst jästbakterier?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
Hur varmt blev det? Vilken jäst hade du? Tid?
Ölen blir inte varm lika snabbt som luften runt omkring så om det inte var 40+ en längre tid borde det fortfarande kunna gå bra skulle jag tro.
Ölen blir inte varm lika snabbt som luften runt omkring så om det inte var 40+ en längre tid borde det fortfarande kunna gå bra skulle jag tro.
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Learning by doing is the shit
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
AirQ skrev:Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning.
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad
Leffe fummelman
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
Skulle inte tro att de är någon risk för mögel(isf har du redan haft det i innan du värmde)Holm44 skrev:AirQ skrev:Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning.
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad
Leffe fummelman
Jästen bör ha hunnit göra lite kolsyra innan den isf dog så flaskorna lär inte bli dåliga av att vänta 1v.
Skulle de inte hända ngt på 1v så öppna flaskorna o tillsätt lite jäst o kapsylera igen bör inte bli någon större oxidering av det.
Häller du därimot tillbaka allt i hinken så lär de bli oxiderat o förstört.
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
Jag skulle absolut vänta 2 veckor innan jag gjorde något annat. Det räcker med att 1 jästcell överlevt i varje flaska för att du ska kunna få kolsyra. Den kommer äta socker och föröka sig.Holm44 skrev:AirQ skrev:Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning.
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad
Leffe fummelman
Att öppna och tillsätta jäst , ev tappa om osv. ökar risken för kontaminerna och oxidering. Väl förslutna i flaskan så kommer inget att kunna tillsättas. Det enda som kan hända är att ev. arom fråm humlen avtar med tiden.
Personligen skulle jag ha is i magen och vänta ut det åtminstone någon vecka och känna på referensflaskan om det finns någon aktivitet.
Märks det inget på ca 2 veckor skulle jag överväga steg nr 2, ev tillsätta några droppar från en annan batch med levande jäst om du har det.
Re: hur dödar man bäst jästbakterier?
Ska göra en förkultur på jästslurryn från dunken (tvätta o mata) o sen injecera nån cl i varje flaska( Och den troligt stendöda referensflaskan)för att ligga lite före om det onte blir ngn jäsning närmsta dagarnaToffeln skrev:Jag skulle absolut vänta 2 veckor innan jag gjorde något annat. Det räcker med att 1 jästcell överlevt i varje flaska för att du ska kunna få kolsyra. Den kommer äta socker och föröka sig.Holm44 skrev:AirQ skrev:Beror väll lite på, om fläkten stog direkt emot på maxvärme så kan jag väll tänka mig att de flaskorna närmast kan ha fått rätt go värme.
Generellt skulle jag väll säga runt 40-50 grader bör räcka för att avliva jästen.
Som jag ser det så har du 2 val..
1. Låt det stå 1 vecka och prova o se om det pyser något när du öppnar (eller ser om de blir bottensats i flaskorna) (jäst kan va en jädra överlevare ibland)
2. Korka upp flaskorna och tillsätt lite jäst i dem för säkerhets skull och korka igen.
Personligen hade jag nog valt nr1, skulle de inte finnas något om 1vecka så hade jag testat nr2
Tror nog att de flesta flaskorna fick över 50 gr,så för dem är det nog kört...jäst Amarillo o villamette.Jag har en referensflaska(-pet) så där kan jag känna på eventuell tryckökning.
Är det ingen risk för mögelbildning?Normal hygien.Ska jag öppna alla flaskor,hälla tillbaka allt till dunken(under ivrig kolsyrainsprutning för att undvika oxidering) o tillsätta en förkultur med ny jäst,som alt.2?
Alt 3 :ta allt från början,det tar ju bara 1 månad
Leffe fummelman
Att öppna och tillsätta jäst , ev tappa om osv. ökar risken för kontaminerna och oxidering. Väl förslutna i flaskan så kommer inget att kunna tillsättas. Det enda som kan hända är att ev. arom fråm humlen avtar med tiden.
Personligen skulle jag ha is i magen och vänta ut det åtminstone någon vecka och känna på referensflaskan om det finns någon aktivitet.
Märks det inget på ca 2 veckor skulle jag överväga steg nr 2, ev tillsätta några droppar från en annan batch med levande jäst om du har det.
leffeklant
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster