Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Grundläggande utrustning och teknik.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av fredand44 »

Hej
Har kört några egna försök efter att ha testat recept från lilla köksbryggeriet, ipahhhh.
Men varje gång har det blivit sisådär då jag försökt kopiera recepten.
Jag tror nu jag vet varför. Kanske har jag varit för frikostig med humlen. Ca 40 gram citra humlepellets på sex liter mäsk.

Så nu är frågan hur mycket ni tror är rimligt?
Mvh
Fredrik
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av AirQ »

För en ipa är det inte helt ovanligt, givorna brukar ligga runt 4-10gr/L beroende på hur extremt humlad den skall vara.
Vanliga bryggningar för mig brukar ligga runt 4-6gr/litern

Sen beror det rätt mycket på när du lägger i givan, och hur länge den kokar.
Ju längre det kokar ju mer beska ger det, och ju mindre ger mer smak.

Så för att lättare kunna hjälpa dig så vore det bättre att du postade receptet med hur humlegivorna är osv.
Learning by doing is the shit
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av fredand44 »

Tackar för svaret, mycket intressant!

Om jag minns rätt kokar jag upp mäsken ca 5,5 liter.

Då den uppnått 99 grader brukar jag slå i all humle och fortsätta koka i 15 minuter.

Sen kyler jag ned till 21 grader och slår i jäst och låter stå i två veckor innan jag tappar på flaska.

Mvh
Fredrik
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av Toffeln »

Du har ingen bitterhumle? Koket bör vara en timme långt?
Delmäskar du eller är det lme/dme som du kör? Ifall den redan har bittergivan så räcker det med 15 minuter för smak/arolm. Tycker du verkar ta genvägar i kok och utförande kanske. Vet inte.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av fredand44 »

Tackar för mycket intressanta svar.

Jag har följt dessa instruktioner:
http://www.koksbryggeriet.se/cgi-bin/ib ... a&ID=10018
Då jag köpt deras receptsats så brukar det bli riktigt hyggligt resultat.

Då jag försökt kopiera receptet och köpt ingredienserna själv så har jag ökat mängden humle. Om jag minns rätt från receptsatsen ca 25g, enligt min våg till ca 40g, bara för jag "trodde" att ju mer humle desto bättre. Men självklart är det inte så.

Har ni tid att snegla på länken och komma med kommentarer vore det toppen.
Mvh
Fredrik
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av AirQ »

Som Toffeln sa, så är det väldigt mycket genvägar i processen, funkar väll att göra det, men lär knappast bli något riktigt bra.

-Mäskning i 15minuter och laka genom o hälla fram o tillbaka 4ggr.
Normalt sett så mäskar man 60-90minuter och lakningen är väll ändå okey, dock brukar man väll göra lite större satser så laka 4ggr med 20-30L är väll kanske lite mkt, men går väll bra på så små satser.

-Koka i 15minuter och 1 humlegiva.
Normalt sett kokar man 60-90minuter(60 är väll vanligast) och sätter humlegivorna i vissa "block"
60-30min - Beska
30-10min - Smak
10-0min - Arom

Som sagt, du får säkert en öl som går att dricka, men det är mycket genvägar och blir svårt att göra något klokt av det.

Tips vore att läsa lite av dessa poster och utveckla din bryggning lite så skall du se att du kan göra rätt mycket bättre öl :)

http://www.lindhcraftbeer.com/nybryggarguide/
/viewtopic.php?f=39&t=15166
http://shop.humle.se/brygga-ol

Finns hur mkt information som helst, speciellt på det här forumet, så läs lite och googla lite och sen är det bara att fråga på om du har frågor! :)
Learning by doing is the shit
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av fredand44 »

Hej!
Tackar för svaren.
Förstår jag rätt när jag tolkar tidsintervallen som tid kvar. Dvs koka i 60 minuter så släng i beskgiven då 30 minuter återstår?
Mvh
Fredrik
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av AirQ »

fredand44 skrev:Hej!
Tackar för svaren.
Förstår jag rätt när jag tolkar tidsintervallen som tid kvar. Dvs koka i 60 minuter så släng i beskgiven då 30 minuter återstår?
Mvh
Fredrik
Det är hur länge humlen är i koket.
Dvs kokar du totalt i 60minuter så skall du lägga i bittergivan i början o ha den i hela tiden.
15min giva lägger du då i efter 45minuters kok, osv.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av fredand44 »

Länkarna ovan var kanon!

Tänkte fråga om ni tror att lilla köksbryggeriets instruktioner om kok i bara 15 min beror på att man använder spraymalt? Kan det bli knas om man kokar spraymalt längre?
Mvh
Fredrik
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Hut mycket humle hade ni använt på sex liter

Inlägg av Toffeln »

Jag vet inte hur köksbryggeriet är men antagligen så har dom redan bittergivan inkokt eller så struntar dom i den. Det blir inget tok om du kokar längre, tvärt om skulle jag tro. 15 minuter för arom och smak för att förenkla och korta ned bryggdagen. Du slipper dessutom koka några liter extra som annars skulle förångas. Ö
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster