Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rätta till kalkrikt vatten

Grundläggande utrustning och teknik.
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av fredand44 »

Hej
Har ett kalkrikt hårt vatten från egen brunn.
Har hört att man kan koka det dan innan man ska använda det.
Men om kalken faller ut i botten, hur ska man undvika att det virvlar upp och blandar ut sig igen då man ska använda det?
Mvh
Fredrik
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av Weinkeller »

Det beror helt på vad du vill brygga. Vill du få ner alkaliniteten för att brygga ljusa öl måste du tillsätta mer kalciumkorid/sulfat innan du kokar så det fälls ut som kalciumkarbonat. Tror en halvtimme rejält kok räcker. Sen låter du vattnet svalna och dekanterar sen av vattnet från karbonaterna på botten. Har du dina vattenvärden?
/Weinkeller
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av fredand44 »

Tackar för svaret!
Jag brukar försöka brygga IPA.
Jag vet inte vad vattnet har för pH. Men har för mig att apoteket har nått kit för att mäta detta. Ska kolla med dem.
Men då jag slevade vattnet ur kastrullen med ett halvliter mått så blev halvliter måttet, då det torkat, täckt av ett tunnt lager vitt mjöl som jag tror är det utfällda kalket. Synd att jag inte tog en bild.
Mvh
Fredrik
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av Weinkeller »

pH har ingen större betydelse. Du behöver en analys på mineralinnehållet, jonfördelningen mellan kalcium och karbonatjoner är särskilt intressant.
/Weinkeller
fredand44
Finjäsare
Inlägg: 55
Blev medlem: sön maj 20, 2012 16:22

Re: Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av fredand44 »

Hej!

Tackar för svaret!
Ja det där lät ju lite klurigt.
Gissar att man måste skicka iväg vattnet till nått labb?

Men antag att jag har ett "problem" mellan kalcium och karbonatjoner, hur löser man det?
Gissar att ett vanligt kaffefilter inte är att tänka på?

Mvh
Fredrik
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Rätta till kalkrikt vatten

Inlägg av latmasken »

Nej, det krävs nästan garanterat en kemisk justering av vattnet.

Det enklaste är väl att skicka vattnet på analys.

https://www.livsmedelsverket.se/matvano ... ksvattnet/

Hos Norrtälje kommun gör man så här
http://www.norrtalje.se/guider/Vattenprov/

Luleå kommun skriver så här
http://www.lulea.se/boende--miljo/vatte ... brunn.html

(Jag googlade på "vattenanalys egen brunn")
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster