Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bryggning av lager experthjälp

Grundläggande utrustning och teknik.
Joellundgren
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
Utrustning: Öl

Bryggning av lager experthjälp

Inlägg av Joellundgren »

Hej! Har nu gjort en helmaltsbryggning av en tjeckisk lager. (Underjäst)Nu har ölen stått och jäst i 12c sedan den 18e februari och slutade bubbla ur röret för ca 3 dagar sedan. Har tagit fg på ölen igår och ska även ta fg imorgon och tappa om till ny jäshink för lagring/sekundärjäsning i jordkällaren (0-2c) är det något speciellt man ska tänka på?? Sedan ska den stå dära i 6 veckor, hur viktigt är det att det är 6 veckor och inte 5?
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Bryggning av lager experthjälp

Inlägg av Weinkeller »

Egentligen så kan du tappa på flaska ganska direkt efter färdig jäsning. Eftersom det ändå sker en jäsning till i flaskan så är det vettigare att lagra ölen efter flaskjäsningen. Flaskjäsningen kan du göra vid rumstemperatur i ca två veckor. Lagra sedan kallt men börja att testa ölen redan efter någon veckas lagring så kan du följa utvecklingen under hela lagringsperioden och på så sätt få en bättre känsla av hur länge ölen egentligen behöver lagras.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster