Hej,
Har kört några imperial stouts nu, och resultatet blir bra så när på att jag måste stå och koka bort 50% av vätskan innan jag når rätt OG.
Jag använder Beersmith för beräkningar. Recept igår skulle nå 1.110 i OG. Såhär gick jag till väga:
1) Ner med vatten i mäskärl.
2) Ner med malt i mäskkärl under omrörning
3) Kolla temp 66-67 grader, stäng och låt stå 90min.
4) Tappade ut ca 10 liter (1.070)
5) I med 75 grader vatten ca 3-4 liter
6) Låt stå ca 10 min.
7) Tappa ut
Repeterade 5-7 tills gravity på tappen var ~1.02 ( 2½ omgång typ)
Nu hade jag ca 17-18 liter vört på 1.050 i gravity.. Då klockan var 21:30 vid detta laget bestämde jag mig för att endast koka till 1.084.
Efter kok hade jag 11 liter @1.084, vilket gav en BH Efficiency på 54%
Är det svårare att få ut bra effektivitet när man strävar efter hög OG?
Hur ser det ut när när folk som vet var de gör ska helmaltsbrygga med hög OG?
Är det något tokigt med mitt tillvägagångssätt?
Effektivitet mäskning RIS
Effektivitet mäskning RIS
// Thom
Re: Effektivitet mäskning RIS
Det jag saknar i ditt bryggschema är tempstegringen vid lakningen.
Höj tempen i mäsken till 78° och låt stå 5-10minuter innan du börjar laka så lär du få ut en högre sockerhalt.
Sockret är mer lättflytande ju varmare det är men det sägs att man inte ska gå över 80° pga tanniner från skalen lakas ur då.
Höj tempen i mäsken till 78° och låt stå 5-10minuter innan du börjar laka så lär du få ut en högre sockerhalt.
Sockret är mer lättflytande ju varmare det är men det sägs att man inte ska gå över 80° pga tanniner från skalen lakas ur då.
Re: Effektivitet mäskning RIS
Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Effektivitet mäskning RIS
Japp, du får räkna med sämre effektivitet vid hög OG. Använd mer malt, långa kok och komplettera eventuellt med maltextrakt eller något trevligt lågraffinerat socker.
/Weinkeller
Re: Effektivitet mäskning RIS
Hade följande:ÖlBurken skrev:Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?
4,59 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 74,4 %
0,41 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 6,6 %
0,36 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 3 5,9 %
0,24 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 4 3,9 %
0,24 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 3,9 %
0,20 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 6 3,3 %
0,12 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 7 2,0 %
// Thom
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster