Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Effektivitet mäskning RIS

Grundläggande utrustning och teknik.
magnusson
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: sön aug 16, 2009 23:10

Effektivitet mäskning RIS

Inlägg av magnusson »

Hej,

Har kört några imperial stouts nu, och resultatet blir bra så när på att jag måste stå och koka bort 50% av vätskan innan jag når rätt OG.

Jag använder Beersmith för beräkningar. Recept igår skulle nå 1.110 i OG. Såhär gick jag till väga:

1) Ner med vatten i mäskärl.
2) Ner med malt i mäskkärl under omrörning
3) Kolla temp 66-67 grader, stäng och låt stå 90min.
4) Tappade ut ca 10 liter (1.070)
5) I med 75 grader vatten ca 3-4 liter
6) Låt stå ca 10 min.
7) Tappa ut
8) Repeterade 5-7 tills gravity på tappen var ~1.02 ( 2½ omgång typ)

Nu hade jag ca 17-18 liter vört på 1.050 i gravity.. Då klockan var 21:30 vid detta laget bestämde jag mig för att endast koka till 1.084.

Efter kok hade jag 11 liter @1.084, vilket gav en BH Efficiency på 54%


Är det svårare att få ut bra effektivitet när man strävar efter hög OG?

Hur ser det ut när när folk som vet var de gör ska helmaltsbrygga med hög OG?

Är det något tokigt med mitt tillvägagångssätt?
// Thom
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Effektivitet mäskning RIS

Inlägg av Michael »

Det jag saknar i ditt bryggschema är tempstegringen vid lakningen.
Höj tempen i mäsken till 78° och låt stå 5-10minuter innan du börjar laka så lär du få ut en högre sockerhalt.
Sockret är mer lättflytande ju varmare det är men det sägs att man inte ska gå över 80° pga tanniner från skalen lakas ur då.
ÖlBurken
Bryggare
Inlägg: 132
Blev medlem: fre feb 21, 2014 16:16

Re: Effektivitet mäskning RIS

Inlägg av ÖlBurken »

Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Effektivitet mäskning RIS

Inlägg av Weinkeller »

Japp, du får räkna med sämre effektivitet vid hög OG. Använd mer malt, långa kok och komplettera eventuellt med maltextrakt eller något trevligt lågraffinerat socker.
/Weinkeller
magnusson
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: sön aug 16, 2009 23:10

Re: Effektivitet mäskning RIS

Inlägg av magnusson »

ÖlBurken skrev:Hur mycket och vilken sorts malt hade du i?
Hade följande:

4,59 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 74,4 %
0,41 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 6,6 %
0,36 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 3 5,9 %
0,24 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 4 3,9 %
0,24 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 3,9 %
0,20 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 6 3,3 %
0,12 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 7 2,0 %
// Thom
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster