Har gjort en IPA som landade på 8,1 %. Hur länge bör den stå i fatet innan den blir mindre "spritig" i smaken? Förstår att den kan stå läääänge och bli bättre o bättre men om vi pratar om den kortare möjliga tiden
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hur länge ska den stå?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 346
- Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43
Re: Hur länge ska den stå?
När jag gör öl kring 8% på helmalt blir de inte spritiga. Har någon gång toppat upp öl med bryggsocker och då får ölen en otrevlig spritighet.
Vad gäller spritigheten behöver du inte vänta enligt min erfarenhet (om allt socker i ölen kommer från malt).
Dock om du vill att den klarnar, humlebeskan skall "rundas av" och smakerna mogna så är 4 veckor minimum. Just nu jobbar jag för att all min öl skall lagras 3 mån innan man konsumerar den (brygga så mycket så den hinner bli 3 mån innan den är slut).
Vad gäller spritigheten behöver du inte vänta enligt min erfarenhet (om allt socker i ölen kommer från malt).
Dock om du vill att den klarnar, humlebeskan skall "rundas av" och smakerna mogna så är 4 veckor minimum. Just nu jobbar jag för att all min öl skall lagras 3 mån innan man konsumerar den (brygga så mycket så den hinner bli 3 mån innan den är slut).
Re: Hur länge ska den stå?
Allt socker är från malt i den men den är lite stickig i toppen?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster