Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hur länge ska den stå?

Grundläggande utrustning och teknik.
Pedgren
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: sön jun 12, 2016 11:45

Hur länge ska den stå?

Inlägg av Pedgren »

Har gjort en IPA som landade på 8,1 %. Hur länge bör den stå i fatet innan den blir mindre "spritig" i smaken? Förstår att den kan stå läääänge och bli bättre o bättre men om vi pratar om den kortare möjliga tiden ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Mr_President
Bryggmästare
Inlägg: 346
Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43

Re: Hur länge ska den stå?

Inlägg av Mr_President »

När jag gör öl kring 8% på helmalt blir de inte spritiga. Har någon gång toppat upp öl med bryggsocker och då får ölen en otrevlig spritighet.

Vad gäller spritigheten behöver du inte vänta enligt min erfarenhet (om allt socker i ölen kommer från malt).

Dock om du vill att den klarnar, humlebeskan skall "rundas av" och smakerna mogna så är 4 veckor minimum. Just nu jobbar jag för att all min öl skall lagras 3 mån innan man konsumerar den (brygga så mycket så den hinner bli 3 mån innan den är slut).
Pedgren
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: sön jun 12, 2016 11:45

Re: Hur länge ska den stå?

Inlägg av Pedgren »

Allt socker är från malt i den men den är lite stickig i toppen?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster