Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

TiPS på godkänd Termometer

Grundläggande utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
p-anders
Bryggare
Inlägg: 193
Blev medlem: tor feb 03, 2011 9:56

TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av p-anders »

Hej.

Jag behöver en bra termometer att använda vid mäskning. Vad rekommenderar ni? Jag har tröttnat på skinktermometrar :)
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av Michael »

Jag köpte en för några år sedan och är så nöjd med den, men jag ser att priset har stigit rätt så rejält sen dess.
http://www.hwlarsen.se/se/product/termo ... 00-grader-
Den kunde varit lite längre bara så hade den varit perfekt.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av latmasken »

Jag brygger iofs inte öl (än), men har en sån här
http://www.clasohlson.com/se/Termometer/36-1833
Vattentät, klarar -50 till 300 grader.

Men såg att Clas O nu har en slickepott med termometer
http://www.clasohlson.com/se/Slickepott ... er/44-1056
Den verkar klara över 200 grader i alla fall.

Har även ett par som jag köpte på rea på Kjell & Co, men de säljs inte där längre. De verkar dock ha rea på den här just nu
https://www.kjell.com/se/sortiment/hus- ... ter-p48605
Användarvisningsbild
Talnoy
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: sön dec 13, 2015 21:48
Utrustning: BM20 2015

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av Talnoy »

Den här är favoriten i både kök och brygghus numera

Classic SuperFast Thermapen 3 professional food thermometer in dark blue https://www.amazon.co.uk/dp/B01AAAD9ZW/ ... AxbVC5V0TW
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av binx »

Jag använder en "Greisinger GTH 1150" kostar 949kr på Conrad. Dock så följer inte en instickningssond eller Immersionssond men de går att köpa för runt 300kr/st ifall man behöver dem.

Den är snabb med en responstid under 0.3 sek vilket jag värdesätter mycket när man ska mäta mäsktemperaturen och tempen i kött och fisk. Helt klart min bästa tempgivare jag någonsin har använt till bryggning och matlagning.

https://www.conrad.se/Temperaturm%e4tar ... 10_0510031
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av latmasken »

Responstiden beror ju nästan uteslutande på massan hos sensorn. För att få snabb responstid behöver man alltså ha en liten sensor som snabbt blir uppvärmd.

För ingen termometer "mäter" temperaturen på mätobjektet, i princip alla visar vilken temperatur själva sensorn har. Och dessa två kan skilja sig åt.
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av binx »

latmasken skrev:Responstiden beror ju nästan uteslutande på massan hos sensorn. För att få snabb responstid behöver man alltså ha en liten sensor som snabbt blir uppvärmd.

För ingen termometer "mäter" temperaturen på mätobjektet, i princip alla visar vilken temperatur själva sensorn har. Och dessa två kan skilja sig åt.
Du har säkert rätt i det du säger men denna termometer har en noggrannhet på (plus/minus) °C 0.01 °C vilket också är super.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av latmasken »

Nej, den har möjligen en upplösning på 0,01 grader.

Ska du få en noggrannhet på 0,01 grader så lär du behöva lägga rätt mycket jobb på kalibreringen. Har du kalibreringsugn?
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av binx »

latmasken skrev:Nej, den har möjligen en upplösning på 0,01 grader.

Ska du få en noggrannhet på 0,01 grader så lär du behöva lägga rätt mycket jobb på kalibreringen. Har du kalibreringsugn?
suck......
vintersorgh
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: tis sep 08, 2015 20:31

Re: TiPS på godkänd Termometer

Inlägg av vintersorgh »

Talnoy skrev:Den här är favoriten i både kök och brygghus numera

Classic SuperFast Thermapen 3 professional food thermometer in dark blue https://www.amazon.co.uk/dp/B01AAAD9ZW/ ... AxbVC5V0TW
Kör också med den och den fungerar riktigt bra. Dock ska man vara försiktig så man inte doppar "gångjärnet" i vört, min blev lite knepig ända tills allt hade torkat och man hade vridit mätproben fram och tillbaks ca 20 gånger. Ett tips är att ibland har de utförsäljning på udda färger (min är rövful med flames), men jag fick den för under 300 kr inklusive frakt. Rätt häftigt att man får ett signerat kalibreringsprotokoll med.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster