hej,jag satte en förkultur till min som reserv till min ölsats som har ett sg på 0.016,men jäsningen fortsatte utan den. Nu min fråga:kan jag frysa ned min förkultur för användning senare...?
leffe
snabbfråga FRYSNING
Re: snabbfråga FRYSNING
Nej. Isen krossar jästcellerna.
Ska man frysa jäst måste det vara 10% glycerin i slurryn för att inte jästcellerna ska krossas.
Ska man frysa jäst måste det vara 10% glycerin i slurryn för att inte jästcellerna ska krossas.
Re: snabbfråga FRYSNING
Har aldrig fryst jäst själv -- men den gode Lindh (med sin legendariska blogg) har en tydlig och bra instruktion. http://www.lindhcraftbeer.com/2014/08/spara-jast/
Re: snabbfråga FRYSNING
Hur länge till nästa gång tänkte du använda denna jäst?
Du kan tvätta jästen och behålla den i din kyl upp till en månad utan några problem, sen gör du en förkultur någon dag innan du tänker brygga.
Men visst kan du frysa din jäst, bara googla om det tror ingen har skrivit om det på detta forum.
Du kan tvätta jästen och behålla den i din kyl upp till en månad utan några problem, sen gör du en förkultur någon dag innan du tänker brygga.
Men visst kan du frysa din jäst, bara googla om det tror ingen har skrivit om det på detta forum.
Re: snabbfråga FRYSNING
3 månader i kyl funkar, se bara till att tvätta jästen först. Sen gör du en förkultur några dagar innan du ska pitcha i den i ditt jäskärl. Tabort det "klara" vattnet och gör en förkultur utav det grumliga.
BIAB+NoChill Nuff Said!
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: snabbfråga FRYSNING
Om jag tillåts kidnappa tråden lite - så undrar jag över om man kan långtidsförvara aktiv torrjäst (vid 0°C – 4°C) i ren glycerol.
Detta för att undvika att jästen, i en öppnad större vakuumförpackning, blir förstörd p.g.a att den absorberar luftfuktigheten som finns i luften.
Detta för att undvika att jästen, i en öppnad större vakuumförpackning, blir förstörd p.g.a att den absorberar luftfuktigheten som finns i luften.
Re: snabbfråga FRYSNING
Jag tror det är bättre att i såna fall förvara den ihop med en påse fuktabsorberande medel (silica gel).
Ren glycerol är jag osäker på om det fungerar, för flytande jäst så kör man ju cirka 10% glycerol.
Ren glycerol är jag osäker på om det fungerar, för flytande jäst så kör man ju cirka 10% glycerol.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: snabbfråga FRYSNING
Jo, fast torrjästen är ju lika absorbent som silica gel är, så några påsar i jästen kanske inte gör nån större nytta.
Glycerol används ju för att hindra iskristallbildning i jästslurry som förstör cellerna, om jag förstår det rätt.
I det här fallet så skulle den fungera som en ogiftig fukt/syrespärr.
Glycerol används ju för att hindra iskristallbildning i jästslurry som förstör cellerna, om jag förstår det rätt.
I det här fallet så skulle den fungera som en ogiftig fukt/syrespärr.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: snabbfråga FRYSNING
Äsch, jag skaffade mig en Vakuummaskin - OBH Nordica Food Sealer istället. Jag har nytta av den i andra sammanhang också. Det gick utmärkt att dela upp det vakuumförpackade 125 g paketet i 5 g paket och vakuumförpacka dom. Hoppas dom håller sig lika länge som det vakuumförpackade orginalpaketet - (2018/06).
125 g jäst kostade 129 kr. 5 g paketen kostar 19 kr / st. Så vinsten är 346 kr - om det funkar!
125 g jäst kostade 129 kr. 5 g paketen kostar 19 kr / st. Så vinsten är 346 kr - om det funkar!
Re: snabbfråga FRYSNING
Vart handlar man sådant storpack jäst?
Skickat från min D5503 via Tapatalk
Skickat från min D5503 via Tapatalk
-
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör sep 13, 2014 20:31
- Utrustning: plastpåse
Re: snabbfråga FRYSNING
---------------------------paytrik skrev:Vart handlar man sådant storpack jäst?
Skickat från min D5503 via Tapatalk
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... 1118-125-g
Dock slut i lager just nu, tycks det.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster