Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

gjutjärnsplattor

Grundläggande utrustning och teknik.
erikerik
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: mån jan 26, 2015 0:11

gjutjärnsplattor

Inlägg av erikerik »

Hej

Tänkte göra ett försök att brygga eget öl. Men innan jag beställer hem ingredienser så tänkte jag ställa några frågor till er kunniga ;)

- Har gjutjärnsplattor i köket, är det bra/dåligt? Vill ju kunna hålla jämn temperatur

-Hur stor panna behöver man om man ska göra efter biab-metoden? 10l öl kanske är rimligt då detta bara är ett test!


Vilken metod för att få kolsyra i flaska tycker ni är bäst?

Jag bör nog köpa en bok med beskrivning på hur man brygger också :)
Tack på förhand!
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: gjutjärnsplattor

Inlägg av vafan »

erikerik skrev:Hej

Tänkte göra ett försök att brygga eget öl. Men innan jag beställer hem ingredienser så tänkte jag ställa några frågor till er kunniga ;)
Bra och välkommen till din nya livsstil!
erikerik skrev:- Har gjutjärnsplattor i köket, är det bra/dåligt? Vill ju kunna hålla jämn temperatur
Jämn temperatur behöver du ha under mäskningen, och då använder du normalt ingen värmekälla än att vira runt täcken, liggunderlag eller liknande.
erikerik skrev:-Hur stor panna behöver man om man ska göra efter biab-metoden? 10l öl kanske är rimligt då detta bara är ett test!
Ju större ju bättre :) - beror väl på hur mycket du orkar lyfta en tung påse med blöt malt.
Ska du få ut 10L bör du ha runt 15L stor gryta. Biltema säljer en 25L rostfri kittel för runt 500:-. Med den får du ut ca 16L öl med BIAB metoden. Går dock att köra MaxiBIAB för att få ut mer.
erikerik skrev:Vilken metod för att få kolsyra i flaska tycker ni är bäst?
Tvångskarbonering i corneliusfat. Har man inte tillgång till det så säger jag sockerlag i jäskärlet innan tappning.
erikerik skrev:Jag bör nog köpa en bok med beskrivning på hur man brygger också :)
Tack på förhand!
NEJ!!! du ska inte köpa en bok utan läs de klistrade trådarna på detta forum om BIAB metoden eller liknande sidor.
Finns ingen bra bok om BIAB bara en massa böcker om den gamla traditionella bryggningstekniken. Och det är lite overkill att läsa dessa.

http://biabrewer.info/
BIAB+NoChill Nuff Said!
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: gjutjärnsplattor

Inlägg av Knox »

Böcker är bra pga. recepten i dem men kör på biab och ha i allt mäskvatten på en gång alternativt spara 5l och ös det genom påsen när den droppar av över grytan.
erikerik
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: mån jan 26, 2015 0:11

Re: gjutjärnsplattor

Inlägg av erikerik »

Tack för svar :) ska läsa och fundera under veckan. Kanske kommer med ett par till frågor lite senare :)
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: gjutjärnsplattor

Inlägg av Omlott »

Böcker finns annars säkert på ditt lokala bibliotek.
Angående gryta så rekommenderar jag att du sätter ut en annons i din lokaltidning och skriva att du söker efter en konserveringsapparat. En konseveringsapparat är som en stor gryta på 20-30L som har en insats i form av en stålram och hål i locket för att en termometer. Detta är praktiskt för BIAB metoden för att du har en falskbotten i form av insatsen och du kan hålla tempen med termometern i locket.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster