Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Grundläggande utrustning och teknik.
ornskoldsvik88
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis jul 01, 2014 1:08
Utrustning: Enkelthembryggar-kit

Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av ornskoldsvik88 »

Hej!
Jag undrar om det är möjligt att tillsätta t.ex. färdigbryggt kaffe eller någon slags nöt i jäsprocessen?
Detta för att sätta sin egen karaktär och unika smak till ölet. Tänker även kakao och annat ifall det är möjligt. Eller förstör man hela jäsprocessen?

Jag är relativt ny inom ölbryggar-världen och använder fortfarande färdiga ölsatser såsom Cooper, Brewdog m.fl.

Vänligen
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av AirQ »

Jag hade tillsatt det precis innan jäsningen för att minimera risken för infektion.
Learning by doing is the shit
Andreashaggstrom
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: mån jun 02, 2014 22:38
Utrustning: Bielmeier

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av Andreashaggstrom »

Jag har bara gjort en öl med kaffe och konstaterade efter en viss googling att ett bra tillvägagångssätt verkade vara att göra espresso på kaffet och tillsätta det precis innan flaskning.
Så det gjorde jag och det blev mycket bra.
Användarvisningsbild
HackKing
Bryggmästare
Inlägg: 284
Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
Utrustning: FastFerment
Ort: I din dator

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av HackKing »

Väcker en gammal tråd till liv, nu har jag också en kaffeöl på gång. 1.5kg ohumlat vetemaltextrakt, 3l snabbkaffe-espresso, totalt 11l. Halv påse Tettnanger. Får se vad det blir till.
Användarvisningsbild
HackKing
Bryggmästare
Inlägg: 284
Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
Utrustning: FastFerment
Ort: I din dator

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av HackKing »

Buteljerade igår, blir nog ingen höjdare misstänker jag. Aningen starkt på kaffe med den mängden. Kommer att smaka kolsyrat kaffe.
rickgordon
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: tor feb 16, 2012 10:24
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av rickgordon »

Starkt kaffe (t.ex. espresso) är lagom att ha om ca 1/10 av totalmängden. Hysta i i samband med jässtart eller efter jäsning blir i princip samma resultat.
Användarvisningsbild
konserven
Bryggare
Inlägg: 140
Blev medlem: sön nov 08, 2009 22:03

Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!

Inlägg av konserven »

Jag slängde i krossade kakaobönor i en mörk lager vid koket.

Funka utan problem! Har inte testat kaffe själv än, tycker vissa öl påverkas lite mycket av garvsyran eller klorogensyra som fins och är svårt att hitta balans som inte smakar "kallt gammalt kaffe".

Har dock druckit ett par bra stouts med kaffe i men har inte testat själv än.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster