Hej!
Jag undrar om det är möjligt att tillsätta t.ex. färdigbryggt kaffe eller någon slags nöt i jäsprocessen?
Detta för att sätta sin egen karaktär och unika smak till ölet. Tänker även kakao och annat ifall det är möjligt. Eller förstör man hela jäsprocessen?
Jag är relativt ny inom ölbryggar-världen och använder fortfarande färdiga ölsatser såsom Cooper, Brewdog m.fl.
Vänligen
Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: tis jul 01, 2014 1:08
- Utrustning: Enkelthembryggar-kit
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Jag hade tillsatt det precis innan jäsningen för att minimera risken för infektion.
Learning by doing is the shit
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: mån jun 02, 2014 22:38
- Utrustning: Bielmeier
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Jag har bara gjort en öl med kaffe och konstaterade efter en viss googling att ett bra tillvägagångssätt verkade vara att göra espresso på kaffet och tillsätta det precis innan flaskning.
Så det gjorde jag och det blev mycket bra.
Så det gjorde jag och det blev mycket bra.
Min blogg/bryggarlogg http://arlanshembryggeri.blogspot.se/
- HackKing
- Bryggmästare
- Inlägg: 284
- Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
- Utrustning: FastFerment
- Ort: I din dator
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Väcker en gammal tråd till liv, nu har jag också en kaffeöl på gång. 1.5kg ohumlat vetemaltextrakt, 3l snabbkaffe-espresso, totalt 11l. Halv påse Tettnanger. Får se vad det blir till.
- HackKing
- Bryggmästare
- Inlägg: 284
- Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
- Utrustning: FastFerment
- Ort: I din dator
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Buteljerade igår, blir nog ingen höjdare misstänker jag. Aningen starkt på kaffe med den mängden. Kommer att smaka kolsyrat kaffe.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 16
- Blev medlem: tor feb 16, 2012 10:24
- Ort: Göteborg
- Kontakt:
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Starkt kaffe (t.ex. espresso) är lagom att ha om ca 1/10 av totalmängden. Hysta i i samband med jässtart eller efter jäsning blir i princip samma resultat.
Re: Tillsätta kaffe i jäsprocessen!
Jag slängde i krossade kakaobönor i en mörk lager vid koket.
Funka utan problem! Har inte testat kaffe själv än, tycker vissa öl påverkas lite mycket av garvsyran eller klorogensyra som fins och är svårt att hitta balans som inte smakar "kallt gammalt kaffe".
Har dock druckit ett par bra stouts med kaffe i men har inte testat själv än.
Funka utan problem! Har inte testat kaffe själv än, tycker vissa öl påverkas lite mycket av garvsyran eller klorogensyra som fins och är svårt att hitta balans som inte smakar "kallt gammalt kaffe".
Har dock druckit ett par bra stouts med kaffe i men har inte testat själv än.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster