Hej, flaskade en APA och råkade dubbla mängden socker från 5g till 10g per liter i all hast. Frågan är om det är risk att flaskan sprängs och om man kan göra ngt åt det? eller bara hälla ut, hann väl fylla på ca 15 flaskor av 40 innan jag kom på det...
Tips mottages gärna.
Tillsatt för mkt socker för flaskjäsning
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: mån sep 05, 2022 20:29
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Tillsatt för mkt socker för flaskjäsning
Jag brukar ha 6,3 gram/liter i mina APA. (En minibitsockerbit/33cl flaska)
Förutsatt att vörten jäste ut helt så du hade ett stabilt FG innan flaskning tror jag inte att flaskorna kommer sprängas.
Till cider brukar jag ha 9-10 gram/liter. De flaskorna sprängs inte.
Största risken är snarare att du får en överkolsyrad APA och ev. att det skummar över när du ska hälla upp i glas.
Mitt råd skulle vara att försiktigt öppna flaskan när de jäst en vecka så du släpper lite på trycket. Sen klämmer du åt kapsylen igen. Då borde du vara i fas igen.
Förutsatt att vörten jäste ut helt så du hade ett stabilt FG innan flaskning tror jag inte att flaskorna kommer sprängas.
Till cider brukar jag ha 9-10 gram/liter. De flaskorna sprängs inte.
Största risken är snarare att du får en överkolsyrad APA och ev. att det skummar över när du ska hälla upp i glas.
Mitt råd skulle vara att försiktigt öppna flaskan när de jäst en vecka så du släpper lite på trycket. Sen klämmer du åt kapsylen igen. Då borde du vara i fas igen.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster