Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Problem med kolsyra i partyfat

Grundläggande utrustning och teknik.
Mesktomten
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: ons apr 20, 2022 10:13
Utrustning: Grainfather S40
Ort: Malmö

Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av Mesktomten »

Jag har tidigare alltid kolsyrejäst i flaska, men tyckte det skulle vara kul med partyfat och införskaffade ett par Fass Frisch-fat med tillhörande tappkran (https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... t-partyfat). Jag tycker dock det blir extremt dåligt med kolsyra i ölen. Det känns som att kolsyran hjälper till med att trycksätta så att ölen kommer ut ur fatet, men väldigt lite av den hamnar i ölen (i brist på bättre beskrivning). När jag bryggt ale funkar det hyfsat, men pilsnern känns avslagen direkt från kranen. Någon annan som haft samma problem? Har ni i så fall kommit till bukt med det på något satt? Alternativet är ju en riktig fatölsanläggning, men dels är de betydligt dyrare och dels gillar jag de små volymerna på partyfaten så att jag inte behöver dricka alla 20 liter av ett öl före jag kopplar om till nästa fat/öltyp.
MurvSneaker
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25

Re: Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av MurvSneaker »

Jag har aldrig använt mig av partyfat så jag kan inte uttala mig om dess för- eller nackdelar. Jag har dock läst om andra som behövt använda 1-2 patroner för att få kolsyra i ölet.

Jag har däremot Corneliusfat, både 9- och 19-liters.
Du nämner att du inte vill behöva dricka 20 liter av samma fat. Fördelen med Corneliusfat är att du lätt kan koppla om slangen till ett annat fat om du så önskar.

När du väl skaffat ett Corneliusfat är de endast kolsyreflaskan som behöver bytas när den är slut.
Hur är de med partyfaten? Kan de återanvändas utan att behöva komplettera med något?

En annan fördel med Corneliusfat är att man kan påskynda kolsyresättningen genom att öka trycket av kolsyra upp till 4 bar o skaka om fatet. Sen koppla ifrån o låta det stabilisera sig i kylen över natten. Sen e de bara att dricka med den mängden kolsyra som du själv justerar till.

Jag gjorde bedömningen att de blir billigare med Corneliusfat i längden.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden :mrgreen:
Mesktomten
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: ons apr 20, 2022 10:13
Utrustning: Grainfather S40
Ort: Malmö

Re: Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av Mesktomten »

Tack för svar!

Samma med partyfaten, du behöver nya kolsyrepatroner för att kunna återanvända bara. Sjukt smidigt att de är så små - lätta att ta med sig - men det ska ju gärna smaka gott också. Ska försöka mig på att kolsyra upp det sista fatet jag har från en gammal batch ordentligt och se hur det går. Har gått tillbaka till flaska de sista bryggningarna. Annars blir det nog corneliusfat fortsättningsvis. Hur länge håller ölen sig i ett sådant efter första glaset? Antar att det trots skyddad miljö där innanför faktiskt blir gammalt efter ett tag?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av latmasken »

Den lilla kolsyrepatronen som man sätter på sån där fat är just till för att hjälpa till att trycka ut ölen. För att kolsyra behöver du antagligen betydligt högre tryck.
Mesktomten
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: ons apr 20, 2022 10:13
Utrustning: Grainfather S40
Ort: Malmö

Re: Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av Mesktomten »

Ah, ok. Ska testa att kolsyrejäsa med socker i partyfatet när jag tappar upp från jäskärlet nasta gång. Men det lutar åt att det blir corneliusfat i framtiden ändå...
Den Sista Snusen
Turbojäsare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons apr 10, 2019 20:47

Re: Problem med kolsyra i partyfat

Inlägg av Den Sista Snusen »

Jag brukar kyla ner hela fatet innan jag slår ner tappen i det.
Sedan skruvar jag i patronen och kolsyrar. Tappar ur ett par deciliter öl och så brukar det bli bra.
För bra ibland, hela glaset blir skum.

Alltid MAX på kolsyreskruven, det ska tjuta i fatet när man sätter i patronen första gången, då vet man att det kolsyras ordentligt.

Blir det dåligt med kolsyra så slår jag i en ny patron.
Problem med kolsyran blir det ibland för mig när fatet är halvfullt och har stått några dagar.
Då är det bara i med ny patron igen.

En av de största fördelarna med fat tycker jag är att det inte blir massa äcklig jäst i ölet, att kolsyre jäsa i fatet låter inte som någon höjdare, lär bli grummel öl av det, lika bra att jäsa i jäshinken och tappa på dunk i så fall.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster