Hej!
Ny inom bryggningen och försöker samla på mig så mycket information som möjligt. Precis bryggt min första sats...
Nu står ölet (IPA) och jäser i en SS Brew bucket i ett jäskylskåp som håller ca 20 grader.
Har funderat på detta med oxidering och vill gärna hålla det till ett minimum och då funderar jag på två saker.
Dry hopping, när jag skickar i humlen så måste jag då förslagsvis öppna locket (in kommer luft) eller ta ut jäsröret och ploppa ner humlepellets där (in kommer luft) men ser ingen annan lösning på detta med min setup.
För att få ett klarare öl och minimera bös i flaskor så har jag sett tekniken med cold crash, har man då jäsröret i så skapas ju ett undertryck i behållaren och in kommer luft (och ev. vätska från jäsröret) som kan förstöra ölet.
Har ni något bra tips för att minimera risken för luft under jäsningen under båda dessa moment?
Har sett denna teknik: https://varikonniemi.wordpress.com/2018 ... g-airlock/ och funderar på att göra en variant med ett T-rör och kopplar en påse på ena utgången från jästanken och jäsröret i det andra. På så sätt har man då "extra luft" i påsen när väl undertrycket skapas i jästanken.
Men allt detta jag funderar på kanske är onödigt eftersom att jag öppnar locket under jäsning för dry hopping och för att jag ska tappa om till flaska, då utsätts ju även ölet av syre.
Mvh Nicklas
Cold crash SS Brew bucket
-
- Newbie
- Inlägg: 1
- Blev medlem: mån mar 11, 2024 10:25
- Utrustning: Bryggverk
Re: Cold crash SS Brew bucket
Släng ner torrhumlen medans det fortfarande jäser. Kanske dag 2-3. Då kommer koldioxiden från jäsningen att trycka ut ganska mycket av syret som du släpper in när du torrhumlar.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster