Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Grundläggande utrustning och teknik.
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Knox »

Angående kittet så är det allt du behöver. För läsk skulle jag gissa att du vill ligga runt 3-4volymer löst co2. Typ som en weissbier
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Rusdryck »

Hej alla bryggare!
Jag har aldrig bryggt öl förut. Men jag köpte en Coopers home brew lager. Att börja med. Men jag blev lite förvirrad. Det står att enligt svensk lag får man inte tillsätta socker. Då kan där väl inte bli så mycket roligt med den ölen är min spontana tanke. ( kan ju lätt hända att man bara tittar på bilderna i receptet... )

Visst måste jag ha i socker om jag ska få till en starköl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Weinkeller »

Rusdryck skrev:Hej alla bryggare!
Jag har aldrig bryggt öl förut. Men jag köpte en Coopers home brew lager. Att börja med. Men jag blev lite förvirrad. Det står att enligt svensk lag får man inte tillsätta socker. Då kan där väl inte bli så mycket roligt med den ölen är min spontana tanke. ( kan ju lätt hända att man bara tittar på bilderna i receptet... Bild)

Visst måste jag ha i socker om jag ska få till en starköl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Använd hellre maltexteakt till största del. Blir väldigt tunn och alkoholig annars.
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Hej! Jag har ett öl som jäst nu i ungefär 5 dagar i rumstemp (20-21°c) Safeale US-05. Ölet verkar ha slutat jäsa då de har avtagit helt i jäsröret. Tog ett prov och såg att Oe va på 20. Är detta onormalt högt?
Har det inte jäst klart än?

Om någon har erfarenhet med denna jäst så vore de bra om ni kunde hjälpt mig lite :)

// Sourz
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Weinkeller »

Sourz skrev:Hej! Jag har ett öl som jäst nu i ungefär 5 dagar i rumstemp (20-21°c) Safeale US-05. Ölet verkar ha slutat jäsa då de har avtagit helt i jäsröret. Tog ett prov och såg att Oe va på 20. Är detta onormalt högt?
Har det inte jäst klart än?

Om någon har erfarenhet med denna jäst så vore de bra om ni kunde hjälpt mig lite :)

// Sourz
Har du jäst varmt? Vad startade ölen på? Hur såg maltbasen ut?
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Jäst vid rumstemp 20-21°c. Använde mig av ett extrakt, pale ale malt.
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Startade på 1.055
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Chabo
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön sep 06, 2015 22:13

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Chabo »

Haft många öl med UF-05 som blivit "klara" på 5 dagar o även mindre än det....
Din öl verkar bli runt 4,6 %
Låt den stå i 2 veckor tot så är jäsningen helt klar.
Själv dålig på hur man påverkar FGt...
Kanske fick du inte ut så mycket socker ur makten som önskat...=svagare öl som troligen jäser ut snabbare.

Anders


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Weinkeller »

Borde tugga sig ner mot 1012-1015 åtminstone. Prova att ställ varmare i några dygn. Efter första dygnet kan du skaka upp jästen i lösning. Börjar man lite högt i temperatur så kan jästen bli lat på slutet. Vissa extrakt kan vara svårare att jäsa ut ordentligt men det är troligen inte hela problemet.
/Weinkeller
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Okok, tack för tipset.. Försöker ställa den lite värmare och tar en ny mätning om några dagar :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Hej igen! Mitt öl jäste ut till 1.015 och jag ställde de till en liten kallcrash nu ute på altanen.. De är minus -0.1, men de borde väl inte spela nån roll så länge de inte går långt under nollan? Men jag har ett problem! När jag tappade opp provet från kranen så glömde jag ta ut jäsröret vilket resulterade i att några droppar vatten från jäsröret kom ner i vörten! Tror ni detta kan ha förstört hela Batchen? :/

Mvh
Sourz
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Toffeln »

Nä. Det tror jag inte. En droppe i 20 liter. Ska vara jävligt smutsigt vatten för att det ska bli katastrof nu när det dessutom är alkoholhaltig vätska utan socker.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Okok, blev lite orolig där.. Hoppas på de bästa då.. Så får jag bara hålla koll på temperaturen ute så vörten inte fryser. Hur kallt tror ni e smärtgränsen när de håller 5.3%?
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Toffeln »

Har hört att ca halva procenten i C så vid -2-3 grader ungefär. Sen är det en stor volym som ska mer i den tempen. Det tvärfryser ju inte.
Sourz
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: mån jan 23, 2017 18:23

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sourz »

Okok, tack för svar.. Då ska jag försöka hålla koll på temperaturen! Bra att man har gått med i det här forumet och att så många vill hjälpa en ny bryggare :)
http://sourzbeer.blogg.se

I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster