Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 15
- Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
- Ort: Stockholm
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.
//M
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.
//M
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Ärmagnushogberg skrev:Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.
//M
Det färsk eller torr jäst?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 15
- Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
- Ort: Stockholm
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Färsk tyvärrRusdryck skrev:Ärmagnushogberg skrev:Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.
//M
Det färsk eller torr jäst?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Jag har ingen erfarenhet utav färskjäst. Kanske dumt att chansa. Prova en förkultur, då kanske du kan se om den kommer igång.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 15
- Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
- Ort: Stockholm
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Skulle gjort det igår. Nu är det lite tight med tid.Rusdryck skrev:Jag har ingen erfarenhet utav färskjäst. Kanske dumt att chansa. Prova en förkultur, då kanske du kan se om den kommer igång.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Humm beställ ny jäst tror det är säkrast.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skickat från min iPhone med Tapatalk
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Testa en förkultur i tex petflaska och skaka ofta. Det märks rätt så fort om den är pigg.
/Weinkeller
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 11
- Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
- Utrustning: Öl
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Hej! Har nu gjort en helmaltsbryggning av en tjeckisk lager. (Underjäst)Nu har ölen stått och jäst i 12c sedan den 18e februari och slutade bubbla ur röret för ca 3 dagar sedan. Har tagit fg på ölen igår och ska även ta fg imorgon och tappa om till ny jäshink för lagring/sekundärjäsning i jordkällaren (0-2c) är det något speciellt man ska tänka på?? Sedan ska den stå dära i 6 veckor, hur viktigt är det att det är 6 veckor och inte 5?
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Kan man tillsätta extra humle under sekundärjäsningen?(hur mycket?)
Tack på förhand!
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Kan man tillsätta extra humle under sekundärjäsningen?(hur mycket?)
Tack på förhand!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Glöm inte diacetylrasten.Joellundgren skrev:Hej! Har nu gjort en helmaltsbryggning av en tjeckisk lager. (Underjäst)Nu har ölen stått och jäst i 12c sedan den 18e februari och slutade bubbla ur röret för ca 3 dagar sedan. Har tagit fg på ölen igår och ska även ta fg imorgon och tappa om till ny jäshink för lagring/sekundärjäsning i jordkällaren (0-2c) är det något speciellt man ska tänka på?? Sedan ska den stå dära i 6 veckor, hur viktigt är det att det är 6 veckor och inte 5?
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Kan man tillsätta extra humle under sekundärjäsningen?(hur mycket?)
Tack på förhand!
Hur viktigt det är med lagringstiden avgör du själv. 5-6-7-8 veckor. Finns ingen regel vad jag vet.
Kolsyrejäsning sker lämpligen i rumstemperatur ca 2 veckor.
Du avgör själv när du vill dricka den. Ca 2 veckor för kolsyran. Jag brukar smaka första ölen efter ca en vecka och sen efter ca två veckor efter det brukar flaskorna ta slut ganska fort.
Kolla på torrhumling. Det beror på vilken typ av öl du vill ha. Mycket humle ger mer arom.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 11
- Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
- Utrustning: Öl
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Hej! Tacksam för svar!
Diacetylrasten Missade jag.. är det viktigt? Hur går den till temp/tid etc? Vad händer om man hoppar över den?
Diacetylrasten Missade jag.. är det viktigt? Hur går den till temp/tid etc? Vad händer om man hoppar över den?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
https://www.shbf.se/wiki/index.php/DiacetylrastJoellundgren skrev:Hej! Tacksam för svar!
Diacetylrasten Missade jag.. är det viktigt? Hur går den till temp/tid etc? Vad händer om man hoppar över den?
Smak av smörkola eller biopopcorn. I värsta fall rutten grädde. Jag tror inte det är hela världen för dig om du ställer den varmt nu. Följ länken och klicka på diacetyl för att läsa mer.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 11
- Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
- Utrustning: Öl
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Tack!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Står i länken. Ett par dagar ungefär. Första tiden är den fortfarande kall. Så kanske 3 dygn blir bra.Joellundgren skrev:Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Först rasten i några dagar men sen efter flaskning bör den stå 2-3 veckor för att bilda kolsyra.Joellundgren skrev:Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Sen lagring.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 11
- Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
- Utrustning: Öl
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Den kommer få stå nu i tre dagar i rumstemp sen sekundärjäsning 6 veckor. Efter det blir de tappning på flaska och kolsyrejäsning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster