Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Grundläggande utrustning och teknik.
magnushogberg
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
Ort: Stockholm

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av magnushogberg »

Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.

//M
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Rusdryck »

magnushogberg skrev:Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.

//M
Är
Det färsk eller torr jäst?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
magnushogberg
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
Ort: Stockholm

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av magnushogberg »

Rusdryck skrev:
magnushogberg skrev:Skulle brygga i julhelgen men av orsaker (mest klumpiga) har jag inte kunnat det.
Såg nu att jag glömt lägga in jästen i kylen. Vad är oddsen för att den lever? Går ut 22/4.

//M
Är
Det färsk eller torr jäst?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Färsk tyvärr :(
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Rusdryck »

Jag har ingen erfarenhet utav färskjäst. Kanske dumt att chansa. Prova en förkultur, då kanske du kan se om den kommer igång.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
magnushogberg
Färsk jäst
Inlägg: 15
Blev medlem: tis nov 12, 2013 21:00
Ort: Stockholm

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av magnushogberg »

Rusdryck skrev:Jag har ingen erfarenhet utav färskjäst. Kanske dumt att chansa. Prova en förkultur, då kanske du kan se om den kommer igång.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skulle gjort det igår. Nu är det lite tight med tid.
Rusdryck
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: sön dec 18, 2016 22:01

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Rusdryck »

Humm beställ ny jäst tror det är säkrast.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Weinkeller »

Testa en förkultur i tex petflaska och skaka ofta. Det märks rätt så fort om den är pigg.
/Weinkeller
Joellundgren
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
Utrustning: Öl

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Joellundgren »

Hej! Har nu gjort en helmaltsbryggning av en tjeckisk lager. (Underjäst)Nu har ölen stått och jäst i 12c sedan den 18e februari och slutade bubbla ur röret för ca 3 dagar sedan. Har tagit fg på ölen igår och ska även ta fg imorgon och tappa om till ny jäshink för lagring/sekundärjäsning i jordkällaren (0-2c) är det något speciellt man ska tänka på?? Sedan ska den stå dära i 6 veckor, hur viktigt är det att det är 6 veckor och inte 5?
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Kan man tillsätta extra humle under sekundärjäsningen?(hur mycket?)

Tack på förhand!
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Toffeln »

Joellundgren skrev:Hej! Har nu gjort en helmaltsbryggning av en tjeckisk lager. (Underjäst)Nu har ölen stått och jäst i 12c sedan den 18e februari och slutade bubbla ur röret för ca 3 dagar sedan. Har tagit fg på ölen igår och ska även ta fg imorgon och tappa om till ny jäshink för lagring/sekundärjäsning i jordkällaren (0-2c) är det något speciellt man ska tänka på?? Sedan ska den stå dära i 6 veckor, hur viktigt är det att det är 6 veckor och inte 5?
Tänkte sedan tappa på flaskor och prima, ska ölen då stå i rumstemp under kolsyrejäsning eller kallt?
Hur länge ska den stå på flaska sen innan man kan dricka ? Och även vilken Temp?
Kan man tillsätta extra humle under sekundärjäsningen?(hur mycket?)

Tack på förhand!
Glöm inte diacetylrasten.
Hur viktigt det är med lagringstiden avgör du själv. 5-6-7-8 veckor. Finns ingen regel vad jag vet.
Kolsyrejäsning sker lämpligen i rumstemperatur ca 2 veckor.
Du avgör själv när du vill dricka den. Ca 2 veckor för kolsyran. Jag brukar smaka första ölen efter ca en vecka och sen efter ca två veckor efter det brukar flaskorna ta slut ganska fort.

Kolla på torrhumling. Det beror på vilken typ av öl du vill ha. Mycket humle ger mer arom.
Joellundgren
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
Utrustning: Öl

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Joellundgren »

Hej! Tacksam för svar!
Diacetylrasten Missade jag.. är det viktigt? Hur går den till temp/tid etc? Vad händer om man hoppar över den?
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Toffeln »

Joellundgren skrev:Hej! Tacksam för svar!
Diacetylrasten Missade jag.. är det viktigt? Hur går den till temp/tid etc? Vad händer om man hoppar över den?
https://www.shbf.se/wiki/index.php/Diacetylrast

Smak av smörkola eller biopopcorn. I värsta fall rutten grädde. Jag tror inte det är hela världen för dig om du ställer den varmt nu. Följ länken och klicka på diacetyl för att läsa mer.
Joellundgren
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
Utrustning: Öl

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Joellundgren »

Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Toffeln »

Joellundgren skrev:Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Står i länken. Ett par dagar ungefär. Första tiden är den fortfarande kall. Så kanske 3 dygn blir bra.
Chabo
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: sön sep 06, 2015 22:13

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Chabo »

Joellundgren skrev:Ok kanon! Hur länge bör den stå i rumstemp innan lagring i 0-2c?
Tack!
Först rasten i några dagar men sen efter flaskning bör den stå 2-3 veckor för att bilda kolsyra.
Sen lagring.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Joellundgren
Färsk jäst
Inlägg: 11
Blev medlem: tor jan 19, 2017 21:36
Utrustning: Öl

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Joellundgren »

Den kommer få stå nu i tre dagar i rumstemp sen sekundärjäsning 6 veckor. Efter det blir de tappning på flaska och kolsyrejäsning
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster