Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Tackar, skippar klarningsmedel. Tänkte få kring 18L färdigt veteöl, hur mycket humle och vilka tidpunkter är det lämpligt att lägga i den? Har 100 g perle pellets och 100 g hüll melon pellets.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
För ett klassiskt sydtyskt veteöl så ska du ligga på mellan 15-25ibu. I princip enbart bitterhumle (dvs en 60minutersgiva). Jag brukar använda en större mängd lågalfahumle, typ hallertauer eller liknande.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Hej, har gjort min första bryggning och efter en veckas jäsning ser den ut som följer:
Dum som jag var så tog jag inte bilden före jag kastade in humlen så ignorera det gröna. Kan det vita vara början på en infektion eller bara jästen (US 05) som flytit upp till ytan? De runda delarna med en vit prick i är jäsbubblor (tog kort med blixt så det vita där är reflektionen). I övrigt så luktade det inte konstigt.
Dum som jag var så tog jag inte bilden före jag kastade in humlen så ignorera det gröna. Kan det vita vara början på en infektion eller bara jästen (US 05) som flytit upp till ytan? De runda delarna med en vit prick i är jäsbubblor (tog kort med blixt så det vita där är reflektionen). I övrigt så luktade det inte konstigt.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Ser normalt ut slulle jag säga. Däremot efter du öppnat locket kan du satt igång ett gäng processer med bakterier och syre, speciellt om du stoppat ned mobilen och trynet där.
Nu bör det gå bra då risken inte är fullt så stor som vissa vill påskina att den är, men något att tänka på till nästa gång.
Nu bör det gå bra då risken inte är fullt så stor som vissa vill påskina att den är, men något att tänka på till nästa gång.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Tack för svar! Får se om jag strulat till det nästa vecka då. Kanske borde klicka hem lite ingredienser för en ny sats så man kan börja om direkt om så är fallet.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Det måste du göra så du inte står utan! Att ha dubbla uppsättningar med hinkar kostar inte mer än någon hundring och ger livet lite extra mening Då kan du göra en sats varannan vecka ungefär
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis feb 26, 2019 9:51
- Utrustning: BIAB
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Hej
Brygger BIAB i satser om ca 12 liter. Vid tidigare tillfällen har jag några gånger tillsatt lite bryggsocker i slutet av koket för att höja OG lite. Tänkte nu prova att använda spraymalt i stället för att inte tappa något av kroppen. Tänkte vispa i spraymalt under sista 10 minuterna av koket när jag tidigare tillsatt bryggsocker. Fungerar det och ska jag använda samma mängd sparymalt som bryggsocker? (100 g) posting.php?mode=reply&f=2&t=16484#
Brygger BIAB i satser om ca 12 liter. Vid tidigare tillfällen har jag några gånger tillsatt lite bryggsocker i slutet av koket för att höja OG lite. Tänkte nu prova att använda spraymalt i stället för att inte tappa något av kroppen. Tänkte vispa i spraymalt under sista 10 minuterna av koket när jag tidigare tillsatt bryggsocker. Fungerar det och ska jag använda samma mängd sparymalt som bryggsocker? (100 g) posting.php?mode=reply&f=2&t=16484#
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 5
- Blev medlem: tis sep 18, 2018 6:20
- Utrustning: Gryta
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Spraymalt funkar fint.
Det är ju inte bara socker så det lär inte bli samma mängd. Tror jag sett kalkylatorer just för detta på nätet
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
Det är ju inte bara socker så det lär inte bli samma mängd. Tror jag sett kalkylatorer just för detta på nätet
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis feb 26, 2019 9:51
- Utrustning: BIAB
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Tack för snabbt svar. Hittade på en amerikansk sida information om att räkna ca 1:1,25. (100g socker = 125g spraymalt) Provar detta.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Min flrsta lager blev nästan för "maltig", bryggd på coopers lager och 1300g spraymalt.
Vad kan jag göra för att minska lite på maltsmaken nästa gång, ska jag kanske använda dextros istället för spraymalt?
Vad kan jag göra för att minska lite på maltsmaken nästa gång, ska jag kanske använda dextros istället för spraymalt?
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Du kan byta ut delar av spraymalten mot vanligt socker, då blir ölen mindre maltig och torrare.
Dextros eller strösocker kan kvitta, det jäser ut helt utan smaktillsats vilket som.
Hur mycket beror på hur torr öl du vill ha.
Vad hade du för OG, FG?
Dextros eller strösocker kan kvitta, det jäser ut helt utan smaktillsats vilket som.
Hur mycket beror på hur torr öl du vill ha.
Vad hade du för OG, FG?
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Hade tyvärr ingen mätare så mätte inte OG.
Håller som bäst på med en Coopers Cerveza, 1200g extra light spraymalt och 5dl(!) dextros... blev lite på en höft där, ingen aning vad vikten på 5dl dextros är.
Håller som bäst på med en Coopers Cerveza, 1200g extra light spraymalt och 5dl(!) dextros... blev lite på en höft där, ingen aning vad vikten på 5dl dextros är.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Då har du snart något att jämföra med, berätta gärna hur det blev.
Ett tips är annars att köpa en hydrometer, då kommer du veta vilka förutsättningar du har och också veta när ölen har jäst klart.
Inga stora pengar, 49:- på Humle.
Ett tips är annars att köpa en hydrometer, då kommer du veta vilka förutsättningar du har och också veta när ölen har jäst klart.
Inga stora pengar, 49:- på Humle.
- BjörnJärnsida
- Färsk jäst
- Inlägg: 7
- Blev medlem: ons mar 20, 2019 11:57
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP!
Hejsan, Jag är idag en vecka in i jäsningen på mina två första extraktöl och har lite frågor angående jäsningen. Jag tycker jäsningen har avstannat, men är osäker på om jag borde vänta 1 vecka till innan jag börjar fundera på att buteljera. Båda ölen började jäsa i 17-19 graders rumstemperatur. Igår höjde jag tempen med ca 2 grader för att det jäser så långsamt. typ 1 plupp i jäsröret/minut.
Så här ser recepten ut förutom att någon humlesort byttes ut:
https://www.coopershembryggning.se/rece ... bby-cherub
Jäser med jästen BRY-97 (Rehydrerad), det tog ca 2.5 dagar för den att komma igång och jäsa.
3/4 Öschle: 1052
7/4 Öschle: 1022
10/4 Öschle: 1021
https://www.coopershembryggning.se/rece ... rouble-ale
Jäser med de två jästpaketen som följde med ölsatserna. Började jäsa efter 4 timmar.
3/4 Öschle 1050
6/4 Öschle 1015
10/4 Öschle 1013
Behöver jag vara orolig eller är jag bara ivrig att få buteljera?
Är det vanligt att det jäser som satan i några dagar för att sedan lugna ner sig väldigt mycket?
Hur långt ner bör dom jäsa?
Tack på förhand
Så här ser recepten ut förutom att någon humlesort byttes ut:
https://www.coopershembryggning.se/rece ... bby-cherub
Jäser med jästen BRY-97 (Rehydrerad), det tog ca 2.5 dagar för den att komma igång och jäsa.
3/4 Öschle: 1052
7/4 Öschle: 1022
10/4 Öschle: 1021
https://www.coopershembryggning.se/rece ... rouble-ale
Jäser med de två jästpaketen som följde med ölsatserna. Började jäsa efter 4 timmar.
3/4 Öschle 1050
6/4 Öschle 1015
10/4 Öschle 1013
Behöver jag vara orolig eller är jag bara ivrig att få buteljera?
Är det vanligt att det jäser som satan i några dagar för att sedan lugna ner sig väldigt mycket?
Hur långt ner bör dom jäsa?
Tack på förhand
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP!
KuKoHumoR skrev:Hejsan, Jag är idag en vecka in i jäsningen på mina två första extraktöl och har lite frågor angående jäsningen. Jag tycker jäsningen har avstannat, men är osäker på om jag borde vänta 1 vecka till innan jag börjar fundera på att buteljera. Båda ölen började jäsa i 17-19 graders rumstemperatur. Igår höjde jag tempen med ca 2 grader för att det jäser så långsamt. typ 1 plupp i jäsröret/minut.
Så här ser recepten ut förutom att någon humlesort byttes ut:
https://www.coopershembryggning.se/rece ... bby-cherub
Jäser med jästen BRY-97 (Rehydrerad), det tog ca 2.5 dagar för den att komma igång och jäsa.
3/4 Öschle: 1052
7/4 Öschle: 1022
10/4 Öschle: 1021
https://www.coopershembryggning.se/rece ... rouble-ale
Jäser med de två jästpaketen som följde med ölsatserna. Började jäsa efter 4 timmar.
3/4 Öschle 1050
6/4 Öschle 1015
10/4 Öschle 1013
Behöver jag vara orolig eller är jag bara ivrig att få buteljera?
Är det vanligt att det jäser som satan i några dagar för att sedan lugna ner sig väldigt mycket?
Hur långt ner bör dom jäsa?
Tack på förhand
Jag hade väntat 1-2 veckor till, även om jästen jäst "klart" så behöver den lite tid på sig att städa upp efter sig, tumregel är att inte jäkta när det gäller hembryggning.
Det du kan testa är att skaka runt lite på hinkarna och som du redan gjort ställa det lite varmare för att få det att jäsa ut någon grad till.
Learning by doing is the shit
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster