Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Uppgradera din Ölsats

Grundläggande utrustning och teknik.
Sezzi
Bryggmästare
Inlägg: 972
Blev medlem: tor sep 16, 2010 16:31
Kontakt:

Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Sezzi »

Blev ju så att jag heller ej beställde någon humle för att göra steg 3 här. I skåpet så hittade jag dock ett paket 20g torkad humle. Står inte direkt av vilken sort, kommer här utifrån landet tror jag någonstans. Går det att använda den för detta?
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Uppgradera din Ölsats

Inlägg av scaryeyes »

Jag gjorde en halvlyckad hybrid av en coopers pilsner. Helmäskade en liten 10-liters batch och kokade bara in smak och aromhumle. Sen blandade jag det med coopers satsen. och spädde till 15 liter. Har glömt hur jag räknade på det där, men weinkeller hjälpte till lite. men har man små möjligheter till helmäskning, kan det vara ett alternativ. Krävs ingen jätteutrustning, bara det största man redan har i köket.Och eftersom ölsatsen redan är humlad till viss del (mestadels bitterhumle) så kan det räcka med inkokning av endast smak och arom. Blir ganska billigt, eftersom satsen är ganska billig. Plus att man då redan passerat steget till delmäskning.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
J.J
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: lör maj 28, 2011 18:30

Uppgradera din Ölsats

Inlägg av J.J »

Hur kunde jag missa denna tråd först. Den som söker den finner! :roll:
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Brandis »

Tänkte göra en delmäskning med pilsnermalt & kitet Better Brew Export Lager enligt nedan och har lite undringar som står efter receptet

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 4,50 l
Post Boil Volume: 4,47 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,049 SG
Estimated Color: 11,9 EBC
Estimated IBU: 22,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 20 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 26,3 %
1,00 kg Extra Light Dry Extract [Boil for 20 min Dry Extract 2 26,3 %
0,50 Items Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 3 -
1,0 pkg kit Yeast 4 -
1,80 kg Better Brew Export Lager (17,9 EBC) Extract 5 47,4 %


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 3,80 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 2,61 l of water at 70,6 C 64,4 C 75 min

Sparge: Fly sparge with 2,89 l water at 75,6 C
Notes:
------
Mäska Pilsnermalten, Recirkulera hela sötvörten 3 ggr, hälla igenom ca 2-3 liter 77 gradigt vatten för sista gottiga och filterera ner i kokkärlet
Koka sötvörten i ca 20 minuter ihop med Extra Light Spraymalt
Hälla över till jäshinken
I med BB extraktet och röra om så det löses upp
Fyll upp till 23 liter med kallt kranvatten
Pitcha Kitjäst
Jäsa ca 14 dagar i ca 16 grader

Ger pilsnermalten extra fräschör till bryggden eller kan man räkna med att skillnaden blir minimal?
Vill inte ha mer bitterhet än kitet det blir, vill dels ha en fräsch, lättdrucken öl, dels kolla vad skillnaden blir med pilsnermalten mot en tidigare bryggning som gjordes med DME och lite dextros bara.
All input mottages med glädje
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Användarvisningsbild
Karl-M
Bryggmästare
Inlägg: 272
Blev medlem: mån jan 16, 2012 19:45
Ort: Hindås

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Karl-M »

Bara jag som tycker att delmäskning verkar krångligare än tex all-grain med BIAB?
Jag gillar att jäsa saker.
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Brandis »

Karl-M skrev:Bara jag som tycker att delmäskning verkar krångligare än tex all-grain med BIAB?
Tycker det verkar som ett enkelt sätt komma in till All Grain?
Stegen väljer man som man vill
Koka in humle, mäska mindre mängder, välj vad du vill från varje unika tillfälle och lära sig?
Enkelt? Kanske inte?
Men svårt och krångligt i jämförelse med en AG? Troligen inte...
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Användarvisningsbild
Karl-M
Bryggmästare
Inlägg: 272
Blev medlem: mån jan 16, 2012 19:45
Ort: Hindås

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Karl-M »

Ok, fick för mig att man fick ta hänsyn till bägge stilarna. Jag började med allgrain direkt, BIAB, och jag tycker fet verkar som att man har en överdrivet försiktig inställning generellt, för svårt kan jag inte säga att det är:) men smaken är som baken!
Jag gillar att jäsa saker.
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Jazze »

Hmm den här tråden kanske jag skulle ha läst tidigare...
Fick en coopers dark ale av en bekant för en tid sen.
Den har bara blivit stående men igår fick jag för mig att göra nått kul med den så jag gjorde en 5 liters mäsk på blackmalt och ambermalt följt av ett vörtkok med amarillo humle vid 20 och 0 minuter.

Blandade allt i jästunnan och hällde i US-05.

Tror ni att det blir drickbart?
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Jazze »

Fick en coopers dark ale av en bekant för en tid sen.
Den har bara blivit stående men igår fick jag för mig att göra nått kul med den så jag gjorde en 5 liters mäsk på blackmalt och ambermalt följt av ett vörtkok med amarillo humle vid 20 och 0 minuter.

Blandade allt i jästunnan och hällde i US-05.

Tror ni att det blir drickbart?.
det tog sin tid men nu är den god på riktigt
borik
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor okt 10, 2013 23:03
Ort: Lindesberg

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av borik »

Jazze skrev:
Fick en coopers dark ale av en bekant för en tid sen.
Den har bara blivit stående men igår fick jag för mig att göra nått kul med den så jag gjorde en 5 liters mäsk på blackmalt och ambermalt följt av ett vörtkok med amarillo humle vid 20 och 0 minuter.

Blandade allt i jästunnan och hällde i US-05.

Tror ni att det blir drickbart?.
det tog sin tid men nu är den god på riktigt
Hur stor blev satsen totalt?
BossE
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Jazze »

23 liter om jag inte minns fel
borik
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor okt 10, 2013 23:03
Ort: Lindesberg

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av borik »

Jazze skrev:23 liter om jag inte minns fel
Så sötman i mäsken du gjorde räckte till för det, alltså. Hur mycket malt kan det ha varit med i leken då?
Jag gjorde nå't liknande med inspiration (nä, jag tog vad jag hade hemma :oops: ... ) efter recept på Julöl som Coopers har på hemsidan, men då skulle man lägga till både rejält med DME och farinsocker. Och så hade jag ett kg Amber malt som jag nog inte lyckades få ut så mycket sött av? Nöjde mig med 15 liter i hinken. Hamnade på OG 1.070 då. Hade nog blivit tunt om jag haft i 8 liter vatten till? Kallkraschar nu. Ska bli kul att smaka på ...
BossE
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Jazze »

ska leta lite i mina papper å se om jag hittar mer exakt hur mycket det blev.
va mest ute efter den blackmaltens egenskaper.
Amarillon tillförde inte mycket.

Gjorde allt lite på en höft då det va en helt oplanerad bryggning.
Bryg
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tis dec 04, 2018 13:11

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Bryg »

Jag byter ut coopers jästen mot Saflager w-34/70 lagerjäst. Jag tänkte starta i 20-23 grader och sedan ställa jästunnan i 12-15 grader resten av jästiden. Låter det ok?

Jag undrar hur mycket jäst som ska användas? Jag följer det som står på jästpaketet (d.v.s inte coopers instruktionerna)
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Uppgradera din Ölsats

Inlägg av Toffeln »

Kyl till rätt temp. Ska du jäsa i 11 grader kyler du till 11 och håller jästen kring samma temp. Ingen mening att pitcha varmt och sen kyla, det gör nog bara jästen tröttare.
Använd 2 paket till 20L normalstark öl eller en starter.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster