bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tor nov 23, 2017 9:45

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 50 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4
Författare Meddelande
 
InläggPostat: ons mar 27, 2013 12:54 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Inlägg: 436
Ort: Norr om Helsingborg
Håller på att utvinna jäst ur:

Rochefort 10
Westmalle Dubbel
Leffe Brune
Leffe Blond

Har redan Chimay Blå och Duvel.

_________________
En del som står och puttrar här och där.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons apr 24, 2013 0:57 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 18, 2011 20:26
Inlägg: 123
Ort: Kalmar
Hej,

Har planerat in en Kölsch på lördag och håller på med en förkultur sedan i morse.(23/4)

Min plan är att propagera denna i två steg.

Jag har dock ett par spörsmål;

Hur lång tid tar det för jästen att jäsa ut det första steget?
2 lit vatten+232g DME

På ett cirkus dvs. vet att det beror på temp osv. HAr magnet omrörare och den står i 21 deg c

Jästen är en original vial WLP029,, 2013-02+20.

Jag vet att det inte kanske behövs en förkultur till en Kölsch med så ok jäst,,men tänkte ta och spara undan lite till senare.

Min nästa tanke är att köra steg två till 1,5 lit och 150g DME.

Bryggningen kommer att ske på lördag så det är ingen panik med något.

Några tankar och/eller synpunkter?

_________________
Planerar: Modern Lager, APA

På fat/lagrar/dricker:
Engelsk BW,California common, Kölsch, mörk common,Tellusborg, Amerikansk Lager, Tysk pilsner, APA, GP Glögg,Danske Lager.
Cider (English cider)(12+13)


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons jun 19, 2013 21:17 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön aug 07, 2011 18:45
Inlägg: 314
Ort: Vimmerby
En liten fråga angående detta bara, om jag tar tillvara jästen från en batch så blir det ju flera liter jästvätska efter att den är tvättad. Men är de literna motsvarande en köpt jästslurry? Eller man kanske inte ska hälla på nytt vatten efter varje kärlbyte?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 08, 2015 10:58 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons feb 04, 2015 17:39
Inlägg: 29
Utrustning: Coopers Hembryggning
Hej
Har för första gången försökt ta tillvara på jästen efter en jäsning.
Jag tvättade jästkakan efter jag tömt primären.
Vet dock inte hur jästen ska se ut när den e "klar"
Efter att tvättat och låtit det skikta sig några gånger och hällt hällt av öl och död jäst har jag nu en behållare med nästan en halvliter jäst/vatten i två tydliga skickt.
Är det så det ska vara när man nu förvarar det och sen använder.. Eller ska det sjunka ihop helt och bli ren jäst på botten. För borde väl bara vara några centiliter jäst?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 08, 2015 11:29 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Jästen kommer att bli kompakt och flocka med tiden. Det har ingen betydelse om du använder den nu eller senare oavsett form.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 50 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Holm44, RadarEnt


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013