bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: tor nov 23, 2017 9:44

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 50 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
 
InläggPostat: sön sep 19, 2010 13:48 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jun 30, 2010 12:48
Inlägg: 31
Förra gången jag gjorde öl så tvättade jag jäst som jag förvarar i en steriliserad burk i kylskåp.

Nu ser jag (trots att jag tvättade den väldigt noga) att jag har en fin jästkaka i botten av burken. Vätskan är rätt klar och "ölfärgad".

Hur ska jag göra när jag kickar igång en förkultur på denna? Ska jag använda allt innehåll i min burk (skaka det så det blandas) ?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön sep 19, 2010 14:18 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Efter någon eller några veckor i kylskåp så sedimenterar i princip all jäst på botten av burken så det är helt normalt. Häll av vätskan och använd jästkakan till din förkultur.

Är det mer jäst än vad som egentligen behövs kan du göra en mindre förkultur och bara vänta tillräckligt länge så att jäsningen precis kommer igång, därefter häller du i hela förkulturen i din öl. Är det lagom med jäst för en förkultur eller i underkant är det bäst att låta den jäsa ut några dygn, ställa kallt något dygn och sedan tillföra jästkakan till din brygd och hälla av förkultursvörten. Detta eftersom en större förkultur kan påverka ölens egenskaper (främst smak & kropp) mer än en liten dito.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jan 28, 2011 8:41 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons sep 08, 2010 23:37
Inlägg: 37
Weinkeller skrev:
Jag brukar ibland använda jästkakan till bocköl som kräver lite mera jäst pga den högre alkoholhalten (6%-9%). Då använder jag ca 1/4 av jästkakan från föregående pilsnersats. Bäst resultat får man om man tvättar jästen som beskrivits ovan och tillför rätt mängd till brygden.


Jag har en ale på jäsning, och tänkte starta en ny ale av samma storlek direkt på den gamla. Rekommendationen du ger här verkar både enklast och bästa. Kommentaren "rätt mängd" är lite otydlig, men jag antar att man får en lagom mängd om man utgår från 1/4 av jästkakan?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jan 28, 2011 15:51 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Njae, 1/4 är baserat för en starkare lageröl vilket kräver mycket mer jäst. Enklast är att mata in dina värden i Mr.Maltys kalkylator:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Jag gissar att det hamnar runt 1dl jästslurry för en normlstark ale. Jag rekommenderar att du tvättar jästen innan om det är från en primärjäsning eftersom det kan finnas mycket annat bös i än just sjysst jäst. Det är oftast bättre att ha lite för mycket än för lite jäst.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 17, 2011 23:08 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre jan 21, 2011 22:31
Inlägg: 117
Ort: jkpg
Går det frysa vört till att använda till en förkultur istället för maltextrakt?
Tänkte om man lakar ut lite extra när man brygger och kokar ner det till ett og på 1030-1040


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: fre jun 17, 2011 23:15 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 02, 2008 8:54
Inlägg: 1949
Ort: Falkenberg
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Funkar bra. Helst vört taget innan humling, men går närsom.
Kan ju va bra att även sterilkoka den efter upptiningen.

_________________
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
-Bohemian Pilsner - Primärjäsning
-Garagetömmar ESB - Serveras från fat
-Hebergsmjöd 10 % - 18/10-14 - Lagring


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jun 18, 2011 10:21 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3869
Sprängs inte jästcellerna sönder om man fryser dem utan att blanda ut med glycerol?


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jun 18, 2011 10:53 
Offline
Föredetta moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons feb 10, 2010 17:47
Inlägg: 1021
Behöver man någon extra jästnäring till, eller finns det nog näringsämnen i humleextraktet?

_________________
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: lör jun 18, 2011 10:54 
Offline
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis dec 02, 2008 8:54
Inlägg: 1949
Ort: Falkenberg
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Beror ju på vad som är i extraktet, men personligen hade jag tillsatt 1/2 - 1 krm jästnärsalt.

_________________
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
-Bohemian Pilsner - Primärjäsning
-Garagetömmar ESB - Serveras från fat
-Hebergsmjöd 10 % - 18/10-14 - Lagring


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jul 31, 2011 16:49 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tor jul 17, 2008 20:12
Inlägg: 33
Hej
Jag har nu tagit tillvara jäst från 2 st köpeöl Maredsous och följt beskrivningen ovan,nu till min fundering. Hur lång tid brukar det ta för jästen att starta upp ? När vet man om det har lyckats eller inte ?

Qvistus


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: sön jul 31, 2011 18:19 
Offline
Brygguru

Blev medlem: sön feb 14, 2010 22:05
Inlägg: 4178
Ort: smedjebacken
trä på en ballong på gängorna på flaskan , när den reser sig så jäser det


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jul 31, 2011 21:55 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tor jul 17, 2008 20:12
Inlägg: 33
Jo jag förstår hur det ser ut när det jäser,det jag menar är hur länge det normalt tar innan det startar dvs hur länge man avvaktar innan man avbryter och häller ut om inte jäsningen startar ?

Qvistus


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons okt 19, 2011 13:50 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Inlägg: 436
Ort: Norr om Helsingborg
Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.

_________________
En del som står och puttrar här och där.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: ons okt 19, 2011 14:54 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons sep 08, 2010 23:37
Inlägg: 37
Madmaxtiger skrev:
Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.


Det jag reagerade på var att det blev rätt lite kvar. Efter tvättning och ha låtit den sjunka ner.

Jag hade den i kylskåpet en vecka innan jag använde den. När jag spädde ut med vatten och socker blev det mycket snabbt ett våldsamt resultat i mitt fall.


Upp
 Profil  
 
 
InläggPostat: tor okt 20, 2011 13:06 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Inlägg: 436
Ort: Norr om Helsingborg
Leo skrev:
Madmaxtiger skrev:
Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.


Det jag reagerade på var att det blev rätt lite kvar. Efter tvättning och ha låtit den sjunka ner.

Jag hade den i kylskåpet en vecka innan jag använde den. När jag spädde ut med vatten och socker blev det mycket snabbt ett våldsamt resultat i mitt fall.


Man får väl använda flera burkar om inte en skulle räcka.

_________________
En del som står och puttrar här och där.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 50 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Holm44, RadarEnt


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013