Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Steget till extraktbryggning

Grundläggande utrustning och teknik.
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av vafan »

Har du "kalibrerat" din hydrometer? Och mätte du vörten i 20C?
BIAB+NoChill Nuff Said!
Salvius
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: lör mar 02, 2013 15:44

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Salvius »

Jag använde 3 kg maltextrakt och när jag mäter av kranvatten i 20 C visar hydrometern 0.

Jag har noterat viss aktivitet i jäsröret. Vad kan jag göra?


Salvius
Användarvisningsbild
jim [skutte]
Bryggare
Inlägg: 147
Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av jim [skutte] »

Skiktat sig?
Öl byggde denna kropp, men jag bryggde ölet!
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Brandis »

Låter som det skiktat sig så OG-provet inte är rättvisande (skulle gissa på att ledtråden är väntandet på att brygden nåt 18 grader innan du tog OG)
Tog du OG från toppen av spannen?

Hur många liter gjorde du det till?
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Salvius
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: lör mar 02, 2013 15:44

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Salvius »

Brandis skrev:Låter som det skiktat sig så OG-provet inte är rättvisande (skulle gissa på att ledtråden är väntandet på att brygden nåt 18 grader innan du tog OG)
Tog du OG från toppen av spannen?

Hur många liter gjorde du det till?

Ja, det var mycket mörkare nertill i jäshinken så det hade kanske skiktat sig. Jag tog en ren (steriliserad) slev och rörde runt i hinken innan jag tog ett prov från toppen av hinken. Jag har gjort 25 liter.

Jag tog provet när termometern visade 17 grader, men provade även att värma upp vörten i vattenbad till 20 C och hydrometern visade lika båda gångerna.
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Brandis »

3 kg spraymalt till 25 liter borde ge ett OG på ca 1.044
Tror det skiktat sig så ta det lugnt, du har ju i 3 kg?
Inte 3 påsar om 0,5 kg då?
Det stämmer bättre i så fall med ditt uppmätta OG
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Salvius
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: lör mar 02, 2013 15:44

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Salvius »

Brandis skrev:3 kg spraymalt till 25 liter borde ge ett OG på ca 1.044
Tror det skiktat sig så ta det lugnt, du har ju i 3 kg?
Inte 3 påsar om 0,5 kg då?
Det stämmer bättre i så fall med ditt uppmätta OG

Jag hade i 6 påsar á 0.5 kg. Delade upp malten i två grytor. I den största hade jag 2 kg malt och all humle, sedan hade jag 1 kg i en mindre gryta som fick koka upp, men det spelar väl ingen roll?


Salvius
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Brandis »

Salvius skrev: Jag hade i 6 påsar á 0.5 kg. Delade upp malten i två grytor. I den största hade jag 2 kg malt och all humle, sedan hade jag 1 kg i en mindre gryta som fick koka upp, men det spelar väl ingen roll?

Salvius
Nej det spelar ingen roll
Då kan du luta dig tillbaka och vänta en 14 dagar eller nått tills det jäst klart

Vörten har skiktat sig är mitt antagande
Du kan omöjligen få så lågt og med 3 kg spraymalt

3 kg spraymalt med 25 liter vatten ger som sagt ca OG 1.044
Utgår från det ;)
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Duffen »

Tjena jag undrar om det är någon som har en liknande beskrivning som första inlägget fast för veteöl?

Jag är totalt okunnig och ska brygga mitt första öl och vill gärna lära mig göra allt korrekt från början. För att ni ska förstå min nivå så vet jag i stora drag vad humle är och hur man jäser inte så mycket mer.

Det jag köpt är:

WYEAST XL Activator nestemäiset hiivat
3068 Weihenstephan Wheat

Spraymallas Wheat 500g Muntons , 4 stycken.

Hallertau Mittelfrüh 100 g

Hur mycket öl kan jag göra på detta och hur går jag tillväga för att brygga det?
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Knox »

du kan få ut ca 15 liter 4.8% öl enl beersmith, som jag för ovrigt rekomenderar att använda, specielt om du tänker börja med allgrain senare
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Duffen »

Vad är algrain? Samt beer smith?
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Knox »

Allgrain är när du använder mältat korn och mäsker det (finns en bra tråd om detta) beersmith är en mjukvara för öltillverkning och receptmakande mm mm kostar en slant men du kan ladda ner en gratis testversion i 21 dagar (tror jag det är)
ameste
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån apr 29, 2013 23:22

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av ameste »

Till helgen tänkte jag sätta ihop första satsen i min karriär, och har några frågor.

Jag kör på 3kg maltextrakt, siktar på någonstans kring 22-23 liter öl, antar att detta är ok?

Jag har ingen jättestor gryta idag, går det bra att blaska ut 2kg maltextrakt i jästunnan, givetvis då i hett vatten. Och sedan koka 1kg maltextrakt tillsammans med humlen?
Hur stor gryta behöver jag annars för att det ska bli vettigt? 10 liter? Det jag är lite osäker på om det ens är värt att köpa en 10l om jag fastnar och vill göra mer, då är det nästan bättre att köpa en 20l eller så om jag fattat rätt. :)
Duffen
Bryggare
Inlägg: 135
Blev medlem: sön apr 07, 2013 14:06

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Duffen »

Biltema har en på 25 liter med kran, riktigt bra.
Användarvisningsbild
Hallstrom
Bryggmästare
Inlägg: 245
Blev medlem: sön apr 25, 2004 2:00

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Hallstrom »

Jag tänkte göra 8 liter öl, så jag löste upp ett kilo maltextrakt i 8 liter kokande vatten.
När jag hällde över det till en jäshink en timme senare var det bara 5 liter.
Borde jag ha börjat med 11? :unsure:
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster