Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Steget till extraktbryggning

Grundläggande utrustning och teknik.
Ulben
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tor sep 13, 2012 19:27

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Ulben »

Hejsan,

tänkte att jag skriver här och inte startar en ny tråd när jag jag skall brygga samma öl som i guiden.

Helt grön och min första fråga är angående min beställning. Ser allt bra ut? Är det något jag har glömt? (har honung, flaskor och den mörka malten var slut)


Bild

Tack på förhand
vafan
Brygguru
Inlägg: 1282
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av vafan »

Tycker det ser bra ut, och jag förmodar har du kapsyler och kapsylapparat. En digitalvåg är också bra att ha för att väga humlen och malten (när du går över till helmaltsbryggningar typ BIAB inom kort).
BIAB+NoChill Nuff Said!
Ulben
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tor sep 13, 2012 19:27

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Ulben »

Japp,

då beställer jag. Julafton kommer tidigt i år! Känns som om man är 5 bast.

Rapporterar resultatet i tråden
Puttzog
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: mån sep 03, 2012 9:18
Ort: Stockholm

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Puttzog »

Hej!

Jag och några kompisar kom precis igång med vår första bryggning vi satte en sats Muntons Pilsner för en vecka sen och medan den jäser så är vi väldigt sugna på att experimentera lite. VI tänkte därför göra en liten sats (5l) väldigt ljus lager för att kunna bygga vidare på den sen. Det jag undra är vid vilken temperatur man ska koka vörten?

Vårat recept ser ut så här:

0,750 kg extra ljust maltextrakt
10g Cascade koktid 60min
10g Cascade koktid 20min
10g Cascade koktid 5min
Danstar Nottingham

Vad tror ni, hur kommer det smaka?

Tack för alla svar!
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av MR Cooper »

Hur menar du vilken temperatur?
vad jag vet så har en vätska endast en specifik temperatur som den kokar vid såvida man inte ändrar trycket
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Puttzog
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: mån sep 03, 2012 9:18
Ort: Stockholm

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Puttzog »

Jag menar ska det verkligen koka för vad jag har förståt så kokar inte vattnet när man kör allgrain bryggning. Eller har jag fått något om bakfoten?
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av MR Cooper »

När man brygger med allgrain så mäskar man först malten i ett visst antal minuter i lite olika temperaturer för att få ut maltsockret. Men sedan kokar man det man får ut (vörten). Det man inte kokar är skalen som malten finns i. Detta är en väldigt förenklad förklaring.

Det du gör när du gör öl på maltextrakt är i princip att du klipper bort det första momentet (mäskningen). Du ska helt enkelt koka maltextraktet och lägga i humle i den kokande vörten vid dom tiderna som du har angivit.

Ölet blir nog jättegott :)
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Puttzog
Turbojäsare
Inlägg: 47
Blev medlem: mån sep 03, 2012 9:18
Ort: Stockholm

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Puttzog »

Ja tack för svaret! Hade blandat ihop det! Tack för svaret!
Ulben
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tor sep 13, 2012 19:27

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Ulben »

Lovade återrapportering.

Nu har jag "bryggt" mitt första öl. Tyckte allt flöt på rätt bra tills sista momentet då jag inte riktigt fattade tolkningen av ett uppsvällt smackpack och därför la jästen utan att själva packet hade smällts...

Får väl hålla tummarna att det börja jäsa endå imon två dygn? Annars man kanske skulle dra en rövare och slänga in lite torrjäst också? (får beställa hem)

Hade vart kul om man kan få lite synpunkter!

Kärlet står i 20 grader.
torstensson
Bryggmästare
Inlägg: 332
Blev medlem: tor okt 29, 2009 15:38
Ort: Borås

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av torstensson »

Det kommer sannolikt bli ett bra öl oavsett.
Salvius
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: lör mar 02, 2013 15:44

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Salvius »

Hej

Ja, nu har jag läst och hittat denna tråd. Kan någon slänga ett öga på min inköpslista och kommentera gärna om jag har glömt något eller om jag bör tänka på något speciellt. Ingredienserna är baserade på receptet från denna tråds förstasida.



Antal Art.nr Artikel Pris/st Exkl. moms Moms Inkl. moms
3 5902D
mellanmörkt torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g
39,00 104,46 12,54 117,00
3 5901D
ljust torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g
39,00 104,46 12,54 117,00
1 5903D
mörkt torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g
39,00 34,82 4,18 39,00
1 400332
Challenger humlekottar 2012, 7 - 9% alfa, 100 g
59,00 52,68 6,32 59,00
1 400132
Fuggle humlekottar 2012, 4 - 6% alfa, 100 g
59,00 52,68 6,32 59,00
1 420032
Saaz humlekottar 2012, 3,2% alfa, 100 g
69,00 61,61 7,39 69,00
2 150005
Safale US-05 (Fermentis torrjäst) 11.5 g
29,00 51,79 6,21 58,00
1 8562
Star San 8 oz (237 ml)
109,00 87,20 21,80 109,00
1 8040
jäsrör
9,00 7,20 1,80 9,00
2 8038
jäshink 30 l med lock
95,00 152,00 38,00 190,00
1 8010
kapsyleringsapparat "Greta"
119,00 95,20 23,80 119,00
1 8006GO
kronkapsyler, c:a 250 st, guld
39,00 31,20 7,80 39,00
1 8020
hydrometer -10 °Ö till 120 °Ö
49,00 39,20 9,80 49,00
1 8021
mätglas, plast, 100 ml
39,00 31,20 7,80 39,00
1 8072
häverthållare till pumphävert
29,00 23,20 5,80 29,00
1 8032
pumphävert Auto-Siphon
119,00 95,20 23,80 119,00
1 80321
hävertklämma
12,00 10,71 1,29 12,00
1 8031
flaskfyllare 3/8"
29,00 23,20 5,80 29,00
2 870812
silikonslang (8 x 12 mm), per meter
59,00 94,40 23,60 118,00
1 8396
silställning ("saftsil") med silduk
79,00 63,20 15,80 79,00
1 8397
extra silduk till silställning
19,00 15,20 3,80 19,00



Jag har bara en 10 liters kastrull, kommer det innebära problem med denna mängd malt (tänkte koka malten i 6-7 liter och sen späda i jäshinken)?


Salvius
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av MR Cooper »

Det ser väl bra ut :)
Tänk på att det kommer bli ett ganska så mörkt öl (typ brown ale).

Det funkar fint att bara använda en 10 liters kastrull men då ska du inte hälla i allt maltextrakt utan endast koka humlen i en del av extraktet.

Sedan när humlen är kokad häller du i vörten i jäshinken och kokar sedan upp nytt vatten och löser upp resten av malten i det nya vattnet.
Den nya vörten behöver bara koka upp så malten löses och sedan kan du hälla även den i jäshinken.

fyll sedan på med kallt vatten i jäshinken så högt som du ska ha och kyl/vänta och tillsätt sedan jästen när det är runt 20 grader.
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Salvius
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: lör mar 02, 2013 15:44

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av Salvius »

Hej

Nu har det blivit något fel, jag ska förklara:

jag kokade spraymalten med humlen (3 givor) i sammanlagt 60 min.
Kylde ner alltsammans och silade ner vörten i hinken genom en bärsil, klämde ur de sista dropparna ur silen och sedan fyllde jag på med kallt kranvatten. Väntade bra många timmar innan temperaturen var på 18 grader och jag skulle tillsätta jästen. Tog då ett OG som visade 1021! Jag vet inte vad jag hade förväntat mig men inte fan vill jag brygga lättöl i alla fall.

Vad kan jag ha gjort för fel och går det att rädda?

Jag tillsatte jästen efteråt ändå, var lite less så att säga.


Salvius
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av MR Cooper »

Antingen har du mätt fel eller så har du tagit för mycket vatten. Om du vill ha 25 liter öl med og 1045 så ska du använda ca 3125 gram maltextrakt och eftersom du skrev att du skulle köpa 3500 gram så bör det vara omöjligt för dig att få ett og på 1021 i en jäshink på 30 liter. Har du använt allt maltextrakt?
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Användarvisningsbild
MR Cooper
Bryggmästare
Inlägg: 624
Blev medlem: sön jul 10, 2011 6:25
Ort: Farsta

Re: Steget till extraktbryggning

Inlägg av MR Cooper »

Eller har jag missförstått din lista?
Ekens Bryggerisällskap
För ansökan om medlemskap skicka pm eller se vår facebooksida.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster