bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör feb 24, 2018 7:54

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: mån feb 12, 2018 22:28 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 23, 2013 21:26
Inlägg: 11
Funderar på att prova att smaksätta en helt vanlig ölsats med lakritsrotpulver. Första tanken var att blanda ut det i det kokande vattnet som man blandar i ölsatsen, lättast så tänkte jag. Kan det fungera tro eller finns det en risk att sker någon kemisk reaktion eller nåt annat knas?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 13, 2018 11:35 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1500
Ort: Borås
det går säkert bra, ersätt också sockret med maltextrakt (om du inte redan gör det) så får du en betydligt bättre produkt.
viewtopic.php?f=2&t=12864


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 13, 2018 17:01 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 23, 2013 21:26
Inlägg: 11
Jo, jag brukar använda maltextrakt och även reducera vätskemängden till 15 -16 liter, blir mera smak tycker jag. Ja, det är väl bara att prova och smaksätta så får man se hur det blir.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 13, 2018 18:08 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3903
Är inte lakritsrot antiseptisk? Finns kanske risk att den dödar jästen då liksom...

Sen vet man ju inte om jäsningen påverkar smaken, det smakar kanske inte alls lakrits efter jäsningen...

Säger inte att du ska strunta i det, men det finns en del saker att tänka på när man försöker experimentera:)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 13, 2018 21:56 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 23, 2013 21:26
Inlägg: 11
Kollar man runt på nätet så är det uppenbarligen folk som har lyckats att smaksätta med lakritsrot men förfarandet verkar skilja sig åt. Hittade detta svar som en snubbe hade frågat Lakritsfabriken i Ramlösa: "Jag tycker du ska köpa pulver och koka upp eller färdig syrup och smaksätta din öl och gärna under jäsningen. Det tror jag funkar bäst."

Så jag tror häller i lite i kokvattnet som jag tänkte, nog lättast att få det helt utblandat då.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor feb 15, 2018 17:11 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1500
Ort: Borås
blanda upp det i en mindre mängd vatten som du tillsätter, annars får du nog lätt klumpar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre feb 16, 2018 22:37 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör mar 23, 2013 21:26
Inlägg: 11
Jo, det är nog en bra ide att göra så, i pulverform är den lite "pudrig".


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Pedgren


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013