bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: fre dec 15, 2017 2:27

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons nov 22, 2017 19:56 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 24
Ort: Stockholm
Efter 7 dagar jäsning smakar bryggden väldigt mycket jäst (FG 18), nu efter 10 dagar har det avtagit men fortfarande sur jästsmak, inte så mycket humle som jag hade hoppats. Nu efter 3 dagar till ligger FG på 12, när jag startade låg den på 58

Är detta vanligt eller har jag blivit infekterad av något?



Receptet kommer här:

– Glutenfri Havre, rostade i ugnen i 90 min, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 60-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
– Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
– Bitterhumle: East kent golding pellets 30g, koktid 60min
– Smakhumle: East Kent Golding pellets 6g, koktid 20min
– Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
– Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
– Jäst: Lallemand Abbaye Glutenfri Belgisk öljäst 11 g



Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

_________________
https://www.instagram.com/eekbrewing/
http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 23:27 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 221
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Låt den stå 2 veckor till åtminstone. Snabbklarna runt 0gradit om du vill så blir det nog bättre på några dagar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 23, 2017 0:58 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 24
Ort: Stockholm
Toffeln skrev:
Låt den stå 2 veckor till åtminstone. Snabbklarna runt 0gradit om du vill så blir det nog bättre på några dagar.
Ok, menar du att den ska ligga i jäsfat 2 veckor till. Jag har haft den i ca 22 grader hela tiden.

Eller ska man kanske sekundärjäsa?
Hur fungerar det med det? Häller man i ny jäst? Läste någonstans att man kan lägga i en humlepåse också så får den ordentligt med humlesmak.

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

_________________
https://www.instagram.com/eekbrewing/
http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 24, 2017 14:27 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1492
Ort: Borås
7+7 (primär + sekundär om man vill säga så) dagar i samma jäskärl, flaska och låt stå i rumstemperatur i 2v och sen kyla ner.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre nov 24, 2017 16:37 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 24
Ort: Stockholm
Ok, nu efter några dagar till har smaken börjat stabilisera, fortfarande smak av jäst men mycket bättre än för några dagar sedan.
Däremot tycker jag att det är för lite humlesmak, kan man slänga in en påse med humle i jäsfatet för att få mer humlesmak?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

_________________
https://www.instagram.com/eekbrewing/
http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 27, 2017 11:13 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 22:22
Inlägg: 1492
Ort: Borås
Absolut, det kallas för torrhumling, från 3g/l och uppåt. För amerikansk IPA brukar jag köra 6-10g/l

Du får i princip ingen beska av torrhumling utan bara "arom"

Ölen ska inte stå för länge på humlen då det kan bli "gräsiga" smaker så max 6-7 dagar, jag brukar köra 4-5 dagar innnan jag tappar på fat eller flaska


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 29, 2017 16:49 
Offline
Färsk jäst
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre sep 02, 2011 13:43
Inlägg: 24
Ort: Stockholm
Så körde in 3g/l I söndags, samt så bytte jag om till en ny dunk bara för att få bort massa jäst, tänkte sätta ut jäskärlet imorgon till fredag, 1-3 grader för att få allt att hamna i botten.

Men om den fortfarande smakar jäst på fredag när jag ska buteljera, vad gör jag då?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

_________________
https://www.instagram.com/eekbrewing/
http://glutenfriabryggaren.eekonline.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 29, 2017 18:41 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 308
Ort: Gotland någonstans
Att det smakar jäst är inte konstigt, det tar tid för jästen att göra sitt jobb, även om det är "utjäst" på oechle skalan så jobbar jästen ändå.

Jag brukar låta mina öl jäsa 3 veckor för sen torrhumla och kallkrasha.
Dvs oftast runt 4veckor innan det hamnar på fat eller flaska.

I ditt fall skulle jag flaskat och låt det stå ett par veckor på flaska så skall du se att det blir bra, smakar de fortfarande jäst då så är det bara att låta det stå längre, oftast brukar hembryggt smaka bättre med tiden.

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Lasso, Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013