bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån okt 23, 2017 11:58

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tis jul 01, 2014 1:18 
Offline
Newbie

Blev medlem: tis jul 01, 2014 1:08
Inlägg: 1
Utrustning: Enkelthembryggar-kit
Hej!
Jag undrar om det är möjligt att tillsätta t.ex. färdigbryggt kaffe eller någon slags nöt i jäsprocessen?
Detta för att sätta sin egen karaktär och unika smak till ölet. Tänker även kakao och annat ifall det är möjligt. Eller förstör man hela jäsprocessen?

Jag är relativt ny inom ölbryggar-världen och använder fortfarande färdiga ölsatser såsom Cooper, Brewdog m.fl.

Vänligen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis jul 01, 2014 7:57 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 300
Ort: Gotland någonstans
Jag hade tillsatt det precis innan jäsningen för att minimera risken för infektion.

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jul 06, 2014 22:55 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: mån jun 02, 2014 22:38
Inlägg: 12
Utrustning: Bielmeier
Jag har bara gjort en öl med kaffe och konstaterade efter en viss googling att ett bra tillvägagångssätt verkade vara att göra espresso på kaffet och tillsätta det precis innan flaskning.
Så det gjorde jag och det blev mycket bra.

_________________
Min blogg/bryggarlogg http://arlanshembryggeri.blogspot.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jun 05, 2017 19:27 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre mar 07, 2003 2:00
Inlägg: 269
Ort: I din dator
Utrustning: FastFerment
Väcker en gammal tråd till liv, nu har jag också en kaffeöl på gång. 1.5kg ohumlat vetemaltextrakt, 3l snabbkaffe-espresso, totalt 11l. Halv påse Tettnanger. Får se vad det blir till.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön jun 11, 2017 11:08 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre mar 07, 2003 2:00
Inlägg: 269
Ort: I din dator
Utrustning: FastFerment
Buteljerade igår, blir nog ingen höjdare misstänker jag. Aningen starkt på kaffe med den mängden. Kommer att smaka kolsyrat kaffe.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jun 12, 2017 22:46 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tor feb 16, 2012 11:24
Inlägg: 16
Ort: Göteborg
Starkt kaffe (t.ex. espresso) är lagom att ha om ca 1/10 av totalmängden. Hysta i i samband med jässtart eller efter jäsning blir i princip samma resultat.

_________________
http://www.olprovningar.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons aug 02, 2017 19:00 
Offline
Bryggare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön nov 08, 2009 23:03
Inlägg: 140
Jag slängde i krossade kakaobönor i en mörk lager vid koket.

Funka utan problem! Har inte testat kaffe själv än, tycker vissa öl påverkas lite mycket av garvsyran eller klorogensyra som fins och är svårt att hitta balans som inte smakar "kallt gammalt kaffe".

Har dock druckit ett par bra stouts med kaffe i men har inte testat själv än.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], gasanaws, Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013