bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: mån nov 20, 2017 4:19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 1564 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 101, 102, 103, 104, 105  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: lör apr 01, 2017 21:12 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
@Sourz: Det är en bra idé. Så kallt som möjligt. Mängden socker ska inte leda till flaskbomber men kanske i nivå med pigg veteöl.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön maj 07, 2017 10:37 
Offline
Bryggare

Blev medlem: tis feb 16, 2010 11:29
Inlägg: 116
Har ni testat att ha i karamellmalt i en lager någon gång? blir det bra?
Jag använde 300gram och 4 kgpale ale malt och den känns aningen "tung" i smaken. Kan det vara karamellmaltens fel?
OG 1054 - FG 1010 5,8% alltså borde den inte bli allt för mäktig om man bara kollar og+fg?

_________________
Så länge det finns korv finns det hopp.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor jul 13, 2017 9:39 
Offline
Newbie

Blev medlem: ons jul 12, 2017 9:39
Inlägg: 1
Hej! Nu tänkte jag brygga min första bira men jag har dock ingen koll på utrustning/teknik/tillvägagångssätt. Är det nån som vill vara lite schysst och förklara själva processen?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jul 14, 2017 11:59 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Antand skrev:
Hej! Nu tänkte jag brygga min första bira men jag har dock ingen koll på utrustning/teknik/tillvägagångssätt. Är det nån som vill vara lite schysst och förklara själva processen?

Nu är jag ovanligt snäll med dig.

/viewtopic.php?f=39&t=15166

Sen finns det 2 stycken forumavdelningar som behandlar ölbryggning och en receptdel. Sök och läs i dessa så kommer du finna svar på dina frågor, har du någon specifik fråga med en faktisk fundering är du välkommen att fråga igen med en bättre fråga.
Ladda hem beerSmith eller liknande. Jag använder mig av biermacht till telefonen, då får du hjälp med alla stegen, temp och tider.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jul 14, 2017 13:30 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: tor feb 16, 2012 11:24
Inlägg: 16
Ort: Göteborg
Årets tips: Kontakta någon hembryggare där du bor och be att få vara med när de brygger. Bor du i Götet så hjälper jag dig.

Antand skrev:
Hej! Nu tänkte jag brygga min första bira men jag har dock ingen koll på utrustning/teknik/tillvägagångssätt. Är det nån som vill vara lite schysst och förklara själva processen?

_________________
http://www.olprovningar.se/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 10:25 
Offline
Newbie

Blev medlem: fre jul 14, 2017 0:11
Inlägg: 3
Gjorde min första hel malt bryggning i söndags med BIAB metoden tanken är att det skall bli en Sierra Nevada pale ale. Det blev cirka 21l i jäshinken (30l) och tillsatte två påsar torrjäst (BRY-97). Det har bubblat på fint tills imorse då jag upptäckte att det svämmat över i jäsröret. Efter lite forum sök så bytte jag jäsrör med ett annat. 1 timme senare har det skett igen. Vad mer kan man göra åt saken? Det förvaras i källaren där det är 19-20 grader varmt/kallt har tyvärr inget kallare ställe. Kylklampar?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 10:30 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
erkibrewer skrev:
Gjorde min första hel malt bryggning i söndags med BIAB metoden tanken är att det skall bli en Sierra Nevada pale ale. Det blev cirka 21l i jäshinken (30l) och tillsatte två påsar torrjäst (BRY-97). Det har bubblat på fint tills imorse då jag upptäckte att det svämmat över i jäsröret. Efter lite forum sök så bytte jag jäsrör med ett annat. 1 timme senare har det skett igen. Vad mer kan man göra åt saken? Det förvaras i källaren där det är 19-20 grader varmt/kallt har tyvärr inget kallare ställe. Kylklampar?

Ställ jäshinken i ett tråg med kallt vatten och blöt handdukar och linda runt om du vill sänka tempen. Men egentligen har det inte någon större betydelse nu. Byt jäsrör och gör rent på nytt. Nästa gång kan du börja jäsningen med tråg och handdukar för att undvika stormjäsning.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 10:51 
Offline
Newbie

Blev medlem: fre jul 14, 2017 0:11
Inlägg: 3
Weinkeller skrev:
erkibrewer skrev:
Gjorde min första hel malt bryggning i söndags med BIAB metoden tanken är att det skall bli en Sierra Nevada pale ale. Det blev cirka 21l i jäshinken (30l) och tillsatte två påsar torrjäst (BRY-97). Det har bubblat på fint tills imorse då jag upptäckte att det svämmat över i jäsröret. Efter lite forum sök så bytte jag jäsrör med ett annat. 1 timme senare har det skett igen. Vad mer kan man göra åt saken? Det förvaras i källaren där det är 19-20 grader varmt/kallt har tyvärr inget kallare ställe. Kylklampar?

Ställ jäshinken i ett tråg med kallt vatten och blöt handdukar och linda runt om du vill sänka tempen. Men egentligen har det inte någon större betydelse nu. Byt jäsrör och gör rent på nytt. Nästa gång kan du börja jäsningen med tråg och handdukar för att undvika stormjäsning.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk


Tack för snabbt svar.
Det är en dum idé att ta bort locket och ta bort lite av skummet eller? Varje gång man byter jäsrör försvinner ju trycket i jäshinken någon fara med det? Jäsröret är för övrigt fyllt med starsan


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 11:11 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
Ta inte bort skummet, det är fullt av aktiv jäst. Trycket är det ingen fara med i det här skedet.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 11:36 
Offline
Newbie

Blev medlem: fre jul 14, 2017 0:11
Inlägg: 3
Weinkeller skrev:
Ta inte bort skummet, det är fullt av aktiv jäst. Trycket är det ingen fara med i det här skedet.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk


Okej. Hade jag i för mycket jäst? Det stod 0.5-1g/l och jag tog två paket på 11g st till 21 liter. OG var 1056.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 12:09 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 15:45
Inlägg: 3368
erkibrewer skrev:
Weinkeller skrev:
Ta inte bort skummet, det är fullt av aktiv jäst. Trycket är det ingen fara med i det här skedet.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk


Okej. Hade jag i för mycket jäst? Det stod 0.5-1g/l och jag tog två paket på 11g st till 21 liter. OG var 1056.

Nej, jäst kan man knappast få för mycket av. Däremot är troligen pitchtemp något hög. Ha i jästen i vörten ett par grader under tänkt jästemp. Och försök att även ha omgivande temperatur två grader lägre än tänkt jästemp. I kärlet kan det vara några grader varmare, särskilt under primärjäsningen.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons jul 19, 2017 12:47 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tis jan 18, 2011 9:01
Inlägg: 1230
Ort: SVÄRJE! LULEÅ! BIAB+NoChill Nuff Said!
har du typ en silikonslang som passar hålet kan du göra en Blow Off.

_________________
BIAB+NoChill Nuff Said!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön sep 03, 2017 1:02 
Offline
Newbie

Blev medlem: sön sep 03, 2017 0:53
Inlägg: 2
Hej! Är novis på det här med ölbryggning och har tidigare endast använt mig av öl och vinsatser. Har börjat bli sugen på att prova på biab och är på jakt efter en billigare kastrull. Helst 35-liters eller större. Tror ni den här hade funkat? https://www.banggood.com/304-Stainless- ... mds=search

Skickat från min MotoG3 via Tapatalk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön sep 03, 2017 8:51 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 219
Utrustning: Jästunna och jäsrör
BosseKongo skrev:
Hej! Är novis på det här med ölbryggning och har tidigare endast använt mig av öl och vinsatser. Har börjat bli sugen på att prova på biab och är på jakt efter en billigare kastrull. Helst 35-liters eller större. Tror ni den här hade funkat? https://www.banggood.com/304-Stainless- ... mds=search

Skickat från min MotoG3 via Tapatalk

Tänk på att 304 stål är Austenitisk stål och inte magnetisk. Fungerar därför inte på induktionshäll om du tänkte köra på spisen eller en sådan platta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön sep 03, 2017 9:00 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 302
Ort: Gotland någonstans
BosseKongo skrev:
Hej! Är novis på det här med ölbryggning och har tidigare endast använt mig av öl och vinsatser. Har börjat bli sugen på att prova på biab och är på jakt efter en billigare kastrull. Helst 35-liters eller större. Tror ni den här hade funkat? https://www.banggood.com/304-Stainless- ... mds=search

Skickat från min MotoG3 via Tapatalk
Storagrytor.se har rätt skapliga priser och storlekar, men skulle nog säga att kör biab med något loppisfynd brukar gå rätt lätt o hitta något runt 15-20l.

Annars hade jag nog rekomenderat dig o köpa något av de billigare bryggverken då de kostar runt 3-4000 vilket ger dig allt su behöver samt en bra tempkontroll.

Ska man köpa gryta för 1000-1500 + tillbehör så är man snart i de summorna iaf efter ett tag :)

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1564 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 101, 102, 103, 104, 105  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013