Mängd och så
Mängd och så
Om jag kör 25 liter mäsk med 300w doppvärmare genom 7.2 meter rör, vad blir mängden, på ett ungefär???
Re: Mängd och så
Du måste veta alkoholhalten på mäsken också. Annars blir det som att fråga "jag startar i uddevalla och kör 2 timmar i 100 km/h, var hamnar jag då?"
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Mängd och så
Ja det saknas en väldig massa parametrar i denna ofullständiga fråga...
Om vi räknar på en ordinär mäsk på 6kg socker så har den potential till ca3,5l 100%-ig alkohol. Nu når man aldrig dit med en hembränningsapparat.
Om vi då ponerar att vi når 90%-ig alkohol med spiralbrännaren och inte har några andra förluster så ska det då bli ca 3,9l 90%-ig alkohol.
Sen tillkommer faktorer som förluster vid omtappning, spill, små läckage, inte helt utjäst mäsk, kasta bort foreshot, inte räkna med heads och tails, före/efter kolning etc.
Så då är det fram med erfarenhet och gissningar. Jag lyckades vid mina försök nå runt 3,4l ca 90% när jag höll på. Då pratar jag om direkt efter kokning av mäsk och endast tagit bort lite foreshot.
Om vi räknar på en ordinär mäsk på 6kg socker så har den potential till ca3,5l 100%-ig alkohol. Nu når man aldrig dit med en hembränningsapparat.
Om vi då ponerar att vi når 90%-ig alkohol med spiralbrännaren och inte har några andra förluster så ska det då bli ca 3,9l 90%-ig alkohol.
Sen tillkommer faktorer som förluster vid omtappning, spill, små läckage, inte helt utjäst mäsk, kasta bort foreshot, inte räkna med heads och tails, före/efter kolning etc.
Så då är det fram med erfarenhet och gissningar. Jag lyckades vid mina försök nå runt 3,4l ca 90% när jag höll på. Då pratar jag om direkt efter kokning av mäsk och endast tagit bort lite foreshot.
/Wricko
Re: Mängd och så
Asså 2 påsar Turbo Super Jet...
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Mängd och så
Hur många påsar jäst du haft i påverkar inte alkoholinnehållet i mäsken, det räcker med en jästcell för att starta en jäsning och sen förökar den sig. Enda anledningen till att man använder mycket jäst är att jäsningen då kommer igång snabbare. Man slipper vänta på att jästen ska föröka sig.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster