Temperatur vid bränning
Temperatur vid bränning
Hej! Jag undrar om man ska stänga av brännaren vid 99-100 grader och sen vänta tills att det har blivit runt 70 grader sen sätta på den igen tills att det slutar koka runt 78-90grader för då är väl all alkohol borta från mäsken? Jag använder en 300w doppvärmare.
Re: Temperatur vid bränning
Nej. Du tänker HELT fel.
Din mäsk kommer aldrig att bli 99 grader förrän all alkohol är borta. Kokpunkten på mäsken beror på dess alkoholhalt. När man bränner sprit så kör man i de flesta fall med en konstant effekt på värmen. Att reglera mot mäskens temperatur fungerar INTE.
Din mäsk kommer aldrig att bli 99 grader förrän all alkohol är borta. Kokpunkten på mäsken beror på dess alkoholhalt. När man bränner sprit så kör man i de flesta fall med en konstant effekt på värmen. Att reglera mot mäskens temperatur fungerar INTE.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 15
- Blev medlem: tis dec 08, 2015 20:05
Re: Temperatur vid bränning
Vad är en lämplig temperatur att sikta på med en spiralbrännare? Är cirka 80° C en bra temp?
Re: Temperatur vid bränning
Man kör tills tempen når 99/100. Då är all alkohol bortkokad.
Stänger du av vid 80°c så har du alkohol kvar i din mäsk.
Stänger du av vid 80°c så har du alkohol kvar i din mäsk.
Re: Temperatur vid bränning
Du ska inte sikta på nån temperatur alls. Du ska koka med en fast effekt (som motsvarar av vad spiralen klarar att kyla). Det är därför många kör med en dimmer/regulator för att kunna justera effekten till var spiralen klarar att kyla (det blir som PM).Dr.Stjärtlukt skrev:Vad är en lämplig temperatur att sikta på med en spiralbrännare? Är cirka 80° C en bra temp?
Det är grundskolefysik:
Energi = effekt gånger tid. 300 W i en sekund blir 300 Joule (1 Joule = 1 Ws)
Stoppar du in energi i en vätska som är kallare än kokpunkten så stiger temperaturen.
Stoppar du in energi i en vätska som uppnått kokpunkten förändras inte temperaturen utan en viss mängd av vätskan förvandlas istället till ånga.
Ångan består (i det här fallet i alla fall) av en blandning av vätskans innehåll, d.v.s ångan innehåller både sprit och vatten.
Vätskans kokpunkt förändras efter hand som sammansättningen förändras (alkoholhalten i mäsken sjunker).
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst