Men nu behöver jag lite info ifrån er erfarna!
- Hur högt fyller ni jäs/brännhinken? Jag kör med vanlig 25l.-hink.
- Var mäter ni temperaturen? På ångorna i toppen av hinken eller i mäsken? Jag vet att man skall räkna 1 droppe/sek, men jag har läst att flera mäter temp. med.
- Ni som mäter temperatur, vid vilken temperatur börjar dropparna komma? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?
- Igen till er som mäter temperatur, vid vilken temperatur uppskattar ni att "godiset" är uttömt ur mäsken? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?
Min tanke är alltså att vid de första bryggningarna notera temperaturer och effekter, för att i framtiden låta en styrdator sköta bryggningen. Det är krångligt att få styrdatorn att räkna droppar, kapa heads och tails osv., men jag vill iallafall testa att automatisera så långt det går, mest för att jag tycker grejandet är kul.
Hoppas få råd av er erfarna bryggare!