Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Krusbärsvin / Jäst duell

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Nu står 6 burkar marmelad och svalnar i köket. Har redan provsmakat och det var riktigt gott. Tack så mycket för receptet.
Hoppas bara mitt krusbärsvin blir lika bra.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

Smaken utvecklas något dessutom. Efter två -tre veckor har den lagrats klart. Tror vinet blir riktigt läskande, krusbär is the shit!
8)
/Weinkeller
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Vinet har stått i två och en halv vecka nu. Det bubblar inte mycket längre och densiteten har gått från 112 ner till 11. Borde vara klart för klarning vilken dag som helst.

EDIT: Verkar som om det jäst klart nu. Har fastnat på 10 grader ett par dagar så jag skickade i lite jässtopp, drog om det till en ny tunna och hällde i lite klarningsmedel. Smakprovet från häverten var inte så gott. Smakade surt och rätt mycket alkohol. Hoppas att det var jästens fel. Får se om det blir bättre efter lite klarning och lagring.
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Har klarna vinet och tappat det på flaskor. Det såg väldigt bra ut men efter någon veckas lagring har vinet blivit lite grumligt igen. Vad har gått fel nu?
Jag hade i jässtopp och det visade inga tecken på jäsning när det stod på klarning. Kan det verkligen ha jäst igen eller är det flaskan som inte är tät så jag fått in skit?
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning

Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Pelle
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: mån aug 31, 2009 23:05
Ort: Oskarshamn

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Pelle »

Hej. Här är en nykomling i detta forum. Jag hamnade här pga att jag sökte efter recept på krusbärsvin. Jag följde ditt recept i din duell och har nu provsmakat efter första omtappningen. En fantastisk bärsmak, fin färg och en tydlig rödvinskänsla, helt klart styrka i brygden. Jag har dock ingen apparatur för mätningar. Stort tack för ditt fina inlägg!
Pelle
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Siimeen »

Dendär jästen verkade ju bra men är till för rödvin.
Så vilket jäst är bäst till äppelviner och vita viner?
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Odqvist »

Känner att tråden går mot OT, men:

Titta på Edelmans flytande jäster. Där har du många bra för vita fruktviner. Lalvins "Universaljäst" är också bra. Champagnejäser, Ciderjäster och även vissa Ale-jäster ska fungera bra till vita syrliga fruktviner vad jag hört, men har ingen egen erfarenhet av det.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Siimeen »

Okej tack !
Ja, det hade ju redan diskuterats en hel del marmelad i tråden så whattehell.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av dan610324 »

jag har 2 dunkar stående nu med äppelvin, den ena med sherry och den andra med tokayer
båda är flytande jäst , storms .
ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
Skillnaden kanske nyanseras på skithuset :twisted:
/Weinkeller
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av dan610324 »

då blir det bjudvin :roll:
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

Kanske kan va ett perfekt bjudvin till pensionärer: Katrinplommonvin och sedan en dasspappersrulle runt halsen :D

Hoppas du förstår att det var ett skämt :wink:
Dina viner blir säkert bra, särskilt det med katrinplommon tror jag.
/Weinkeller
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av dan610324 »

näfan , skithuspapper får dom allt hålla med själva

jo de känns som om det med katrinplommon skulle kunna bli lite fylligare
men sen om det blir godare vet man ju inte än på ett år eller två

men de som gör mig mest nyfiken just nu är glöggen

synd att allt ska ta en sån förbannade tid
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Kan ju göra ett försök att vrida tillbaks tråden lite. Jag provade mitt krusbärsvin nu efter ett halvår på flaska. Det var faktiskt rätt trevligt men beskare än jag hade räknat med. Mycket av eldigheten har försvunnit och restsötman döljer mycket av alkoholsmaken så det är lättdrucket trots beskan. Jag tror att det blir bra väl kylt på altanen till sommaren. Ska nog sätta en omgång till när det blir krusbärssäsong. Mer marmelad blir det också men nästa gång ska jag nog mixa sönder skalen lite.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning

Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

ZOTAMEDU: Hur har ditt vin utvecklats? Det är ju krusbärstider igen så jag tänkte väcka liv i den här tråden. Marmelad ska kokas till helgen. Det blir Whisky och Mörk Rom versioner denna gång.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster