Krusbärsvin / Jäst duell
Krusbärsvin / Jäst duell
Nu står 6 burkar marmelad och svalnar i köket. Har redan provsmakat och det var riktigt gott. Tack så mycket för receptet.
Hoppas bara mitt krusbärsvin blir lika bra.
Hoppas bara mitt krusbärsvin blir lika bra.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Krusbärsvin / Jäst duell
Smaken utvecklas något dessutom. Efter två -tre veckor har den lagrats klart. Tror vinet blir riktigt läskande, krusbär is the shit!
/Weinkeller
Krusbärsvin / Jäst duell
Vinet har stått i två och en halv vecka nu. Det bubblar inte mycket längre och densiteten har gått från 112 ner till 11. Borde vara klart för klarning vilken dag som helst.
EDIT: Verkar som om det jäst klart nu. Har fastnat på 10 grader ett par dagar så jag skickade i lite jässtopp, drog om det till en ny tunna och hällde i lite klarningsmedel. Smakprovet från häverten var inte så gott. Smakade surt och rätt mycket alkohol. Hoppas att det var jästens fel. Får se om det blir bättre efter lite klarning och lagring.
EDIT: Verkar som om det jäst klart nu. Har fastnat på 10 grader ett par dagar så jag skickade i lite jässtopp, drog om det till en ny tunna och hällde i lite klarningsmedel. Smakprovet från häverten var inte så gott. Smakade surt och rätt mycket alkohol. Hoppas att det var jästens fel. Får se om det blir bättre efter lite klarning och lagring.
Krusbärsvin / Jäst duell
Har klarna vinet och tappat det på flaskor. Det såg väldigt bra ut men efter någon veckas lagring har vinet blivit lite grumligt igen. Vad har gått fel nu?
Jag hade i jässtopp och det visade inga tecken på jäsning när det stod på klarning. Kan det verkligen ha jäst igen eller är det flaskan som inte är tät så jag fått in skit?
Jag hade i jässtopp och det visade inga tecken på jäsning när det stod på klarning. Kan det verkligen ha jäst igen eller är det flaskan som inte är tät så jag fått in skit?
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Krusbärsvin / Jäst duell
Hej. Här är en nykomling i detta forum. Jag hamnade här pga att jag sökte efter recept på krusbärsvin. Jag följde ditt recept i din duell och har nu provsmakat efter första omtappningen. En fantastisk bärsmak, fin färg och en tydlig rödvinskänsla, helt klart styrka i brygden. Jag har dock ingen apparatur för mätningar. Stort tack för ditt fina inlägg!
Pelle
Pelle
Krusbärsvin / Jäst duell
Dendär jästen verkade ju bra men är till för rödvin.
Så vilket jäst är bäst till äppelviner och vita viner?
Så vilket jäst är bäst till äppelviner och vita viner?
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Krusbärsvin / Jäst duell
Känner att tråden går mot OT, men:
Titta på Edelmans flytande jäster. Där har du många bra för vita fruktviner. Lalvins "Universaljäst" är också bra. Champagnejäser, Ciderjäster och även vissa Ale-jäster ska fungera bra till vita syrliga fruktviner vad jag hört, men har ingen egen erfarenhet av det.
Titta på Edelmans flytande jäster. Där har du många bra för vita fruktviner. Lalvins "Universaljäst" är också bra. Champagnejäser, Ciderjäster och även vissa Ale-jäster ska fungera bra till vita syrliga fruktviner vad jag hört, men har ingen egen erfarenhet av det.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Krusbärsvin / Jäst duell
Okej tack !
Ja, det hade ju redan diskuterats en hel del marmelad i tråden så whattehell.
Ja, det hade ju redan diskuterats en hel del marmelad i tråden så whattehell.
Krusbärsvin / Jäst duell
jag har 2 dunkar stående nu med äppelvin, den ena med sherry och den andra med tokayer
båda är flytande jäst , storms .
ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
båda är flytande jäst , storms .
ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Krusbärsvin / Jäst duell
Skillnaden kanske nyanseras på skithusetska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
/Weinkeller
Krusbärsvin / Jäst duell
då blir det bjudvin
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Krusbärsvin / Jäst duell
Kanske kan va ett perfekt bjudvin till pensionärer: Katrinplommonvin och sedan en dasspappersrulle runt halsen
Hoppas du förstår att det var ett skämt
Dina viner blir säkert bra, särskilt det med katrinplommon tror jag.
Hoppas du förstår att det var ett skämt
Dina viner blir säkert bra, särskilt det med katrinplommon tror jag.
/Weinkeller
Krusbärsvin / Jäst duell
näfan , skithuspapper får dom allt hålla med själva
jo de känns som om det med katrinplommon skulle kunna bli lite fylligare
men sen om det blir godare vet man ju inte än på ett år eller två
men de som gör mig mest nyfiken just nu är glöggen
synd att allt ska ta en sån förbannade tid
jo de känns som om det med katrinplommon skulle kunna bli lite fylligare
men sen om det blir godare vet man ju inte än på ett år eller två
men de som gör mig mest nyfiken just nu är glöggen
synd att allt ska ta en sån förbannade tid
Krusbärsvin / Jäst duell
Kan ju göra ett försök att vrida tillbaks tråden lite. Jag provade mitt krusbärsvin nu efter ett halvår på flaska. Det var faktiskt rätt trevligt men beskare än jag hade räknat med. Mycket av eldigheten har försvunnit och restsötman döljer mycket av alkoholsmaken så det är lättdrucket trots beskan. Jag tror att det blir bra väl kylt på altanen till sommaren. Ska nog sätta en omgång till när det blir krusbärssäsong. Mer marmelad blir det också men nästa gång ska jag nog mixa sönder skalen lite.
På gång:
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
Glögg - Lagring
Fläderchampagne - Jäsning
Färdigt:
Krusbärsvin 2009
Perry 2009
Cider 2009
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Krusbärsvin / Jäst duell
ZOTAMEDU: Hur har ditt vin utvecklats? Det är ju krusbärstider igen så jag tänkte väcka liv i den här tråden. Marmelad ska kokas till helgen. Det blir Whisky och Mörk Rom versioner denna gång.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster