Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Krusbärsvin / Jäst duell

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Lo »

Kanon =) det är på tiden att hembryggt får lite bättre rykte för det kan bli skitbra asså bara man ger det rätt förutsättningar. Den där jästen är det bästa som hänt mig i bryggväg tror jag =)
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

krusbärsvin 2008
nu är man igång igen..
och jag har fotat lite
hur får man upp bilder på detta forum?
hursomhelst så blev det

ca 14liter krusbärsvin
3.2kg krusbär (vilka krusbär det blev i år,upp till 3cm långa och 2.5cm breda)
ca 450gr blåbär
2kg socker
lalvin rc-212
pectolas

allt mosades och hamnade i saftmajan i 1tim 10min
strödde över lite pectolas,vet inte om det hjälpte.
det vart 6liter saft
jag kopplade röret från saftmajan direkt ner i hålet på jäskärlet
och hade i sockret så att det skulle blanda sig bra,medans saften var het
har satt en förkultur på jästen
det gick åt 8liter vatten och hamnade på 80°
ett dygn senare så pluppar det fint i förkulturen,och jag slängde i det i jäskärlet
efter 1 timme kom första pluppet :)
nu är det bara att vänta..
eventuellt blir det en till sats,senare i sommar eftersom hälften av bären inte var mogna
jag använder 20liters kärl med tappkran i botten,en sk donjedunk
när man sedan tappar om så stannar bottensatsen kvar.
jag räknade ut att det blir kvar ca 2 liter av bottenskrapet,men om man vill lutar man bara kärlet
enda nackdelen är väl att det finns en liten invändig 45° hylla över kranen där lite sediment kan samlas
må gott
mvh
lynyrd
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

bumpar denna tråd...som vanligt ;)
tänkte berätta hur denna sats med krusbärsvin artade sig.
det blev inte på långa vägar så bra som när man kokade kalaset..
det smakar ganska tunt.
så nästa gång blir det att koka i kastrull
visserligen kan ju det dåliga resultatet bero på flera faktorer
men i sommar skall jag koka iallafall
längtar som f*n
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Odqvist »

Intressant. Tänkte på det här med jästerna.

För det första kan jag säga att de båda nu finn i Sverige mycket lättillgängligt, på www.pgw.se :P

Har använt Montpelliere till två viner nu, det första var mitt Fattigmans Brandy (potatis/citrus/russin) som ännu smakar rävpiss (väntar lääänge 1-2 år) och det andra är nu klart för att börja klarnas (läs Trädgårdsvin).

Mina erfarenheter hittills av den jästen är att den lämnar en ganska skarp syra, vilket jag märkt i båda vinerna. Ska pröva en exakt kopia på Trädgårdsvinet men använda en flytande Edelmanjäst, och se om det fungerar.

För övrigt låter rc-212 jkligt fin, ska nog använda till mitt svartvinbärsvin i sommar. :)

Tack för loggen, bra initiativ. Forstätt gärna så i år också.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Nu när det är ett så bra bärår kunde jag inte låta bli att testa. Efter två timmar av insektsanfall ute i skogen och sen ytterligare en timme i de taggiga krusbärsbuskarna så är jag helt sönderriven och halvt uppäten men jag fick ett halvkilo blåbär och 6kg krusbär. Allt är nu ihopkkokat i en stor gryta och jag väntar på att det skall svalna lite till så jag kan hiva ner pektolas. I morgon skall det filtreras och hällas upp på tunna.
En liten fråga bara. Jag har kokat ihop 6kg krusbär och 0.5kg blåbär i 5 liter vatten. Det fyllde en 10 liters gryta helt. Saften smakar dock som just saft. Jag hade förväntat mig något mycket mer koncentrerat. Nu vet jag inte om jag vågar hälla på mer vatten för jag vill ju inte riskera att det bara blir blask av allt. Hur starkt skall det smaka innan jäsning för att det skall vara någon idé?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

Hej,
Starkt Jobbat!

Grundregeln är en liter bär till en liter vin. Givetvis bör man justera något beroende på bärens förskaffenhet. 1 liter bär väger ca 0,5kg så i ditt fall blir det 13l vin om man följer regeln. När du tillsatt socker upp till önskad styrka (för 13l vin) så tittar du hur mycket mer vatten du behöver tillsätta blandningen för att komma upp på 13l totalt. Ett kilo socker tror jag motsvarar 0,63l upplöst i vätska.

Kompletterar du med 2700gram socker så hamnar du runt 12-13% beroende på sockerinnehållet i krusbären om du kör på 13l.

Blandningen bör smaka starkt, sött och något syrligt.

OBS. 13l behöver inte stämma utan kan variera. Ofta är det bra att jäsa på starkare koncentrat och till lite högre procentsats för att justera vinet lite efter jäsningen. I ditt fall kanske det räcker med att pytsa i 2-2,5kg socker och jäsa på.
/Weinkeller
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Tack för tipset. Eftersom jag är otålig av mig så experimenterade jag själv istället. Jag hade ju läst här att man gärna vill ha ganska koncentrerad saft att jäsa så jag gick ifrån receptet i början av tråden och tillsatte 2,5 liter vatten till. Nu har jag 14 liter på jäsning och det innehåller 2.9 kg socker vilket gav 112 Oechsle. Nu står tunnan och bubblar i köket så om en vecka eller två får jag veta om jag gjort rätt eller inte.
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

tjena,
jag satte precis igång en sats
fast jag tog i lite och använde 8kg krusbär och 1kg blåbär
samt 6kg socker
och denna gången kokade jag det hela,istället för saftmaja
tänkte att det skulle hamna på ca 30liter
tror det kommer funka bra
ps.
jag har en monsterkrusbärsbuske
den mäter 1.7m i höjd och 2.5m i bredd
jag tror jag får ut lite över 25kg krusbär av den :)
plockade 12kg nu och det finns massor kvar
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

jag har en monsterkrusbärsbuske
den mäter 1.7m i höjd och 2.5m i bredd
jag tror jag får ut lite över 25kg krusbär av den Smile
plockade 12kg nu och det finns massor kvar
Vissa har tur!
Gillar du marmelad?
Koka 1,5kg krusbär tilsammans med 1kg syltsocker och mosa med en stöt i kastrullen under tiden ca 5-10 min. Låt svalna något och tillsätt sedan en matsked vaniljsocker samt 1dl fin konjak :) Häll på burkar och ställ upponer tills de svalnat. Kanongott jag lovar!
/Weinkeller
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

tack för tipset Weinkeller =)
kan man använda något annat än konjak i den tro?
har inte konjak hemma
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

Det går nog med någon lenare whisky också. Men fritt fram att experimentera. Jag vet bara att det blev bra med Konjaken.
/Weinkeller
Zotamedu
Bryggmästare
Inlägg: 282
Blev medlem: tis jul 14, 2009 18:19

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Zotamedu »

Weinkeller skrev:
jag har en monsterkrusbärsbuske
den mäter 1.7m i höjd och 2.5m i bredd
jag tror jag får ut lite över 25kg krusbär av den Smile
plockade 12kg nu och det finns massor kvar
Vissa har tur!
Gillar du marmelad?
Koka 1,5kg krusbär tilsammans med 1kg syltsocker och mosa med en stöt i kastrullen under tiden ca 5-10 min. Låt svalna något och tillsätt sedan en matsked vaniljsocker samt 1dl fin konjak :) Häll på burkar och ställ upponer tills de svalnat. Kanongott jag lovar!
Ska se om krusbären sitter kvar på buskarna när jag får tid att testa det där receptet för det låter väldigt gott.
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

jag kokade krusbärssaft till ungarna..får se om det är något att ha.
skall plocka lite mer sen,för marmelad tillverkning
något tips om vilken konjak jag skall köpa?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av Weinkeller »

något tips om vilken konjak jag skall köpa
Det finns så många, smaken är som baken. Jag brukar välja en godtycklig "XO" då blir man sällan besviken. Antar att du inte ska använda hela flaskan till marmeladen??

Två som k.....r i munnen:
Braastad XO
Bache Gabrielsen XO
/Weinkeller
Användarvisningsbild
lynyrd
Finjäsare
Inlägg: 80
Blev medlem: fre apr 27, 2007 2:00

Krusbärsvin / Jäst duell

Inlägg av lynyrd »

då är det beslutat..xo blir det.
det första när monopolet öppnar :)
btw! gjorde krusbärssaft enligt ett recept på nätet,och ungarna tyckte inte om det.
nåväl bättre lycka nästa gång
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster