Jag får inte igång mitt hjortronvin att jäsa. jag följde ett ohållbart recept där hälften skulle vara vatten och hälften hjortronbär. Det jag inte kände till var hur svår jästa hjortron är. Annars hade det blivit successiv tillsättning av bär och socker samt gjort en förkultur.
Fast jag hittade ett annat hjortronrecept för 10 liter:
5,2 kg hjortron
1,1 kg socker
vitt vin jäst
2 g jästnärsalt
2 g vinsalva
(efter 10 dagar tillsätt 1.1 kg socker) - inte tillsatt
mina försök att försöka få igång jäsningen:
- tillsatt 6 liter vatten (annat recept föreslog mera vatten)
- tillsatt jäst 2 ggr och skakat om kraftigt (färsk jäst från edelmans)
- försöker få igång en förkultur med russin eftersom i ett annat recept skulle det vara russin i, fast denna förkultur är även svår jäst
Det bubblar i jäsröret 1 gång per dag så den är ju visserligen igång och det är ca 20-25 grader i "hjortonvinet" och hitills har det gått 13 dagar sen jag startade receptet. Jag överväger att införskaffa "killer yeast" som lalvin EC-1118 som föreslog det i ett annan tråd. jag erkänner att jag borde granskat receptet från början och kollat upp hur lätt hjortron kan jäsa.
Få igång hjortronvin att jäsa
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Få igång hjortronvin att jäsa
Hur vet du att det inte jäser? Jag kan inte se några mätvärden i din post? Vad är var ditt og? Vad är sg nu?
Re: Få igång hjortronvin att jäsa
hjortronvinet jäser extremt sakta och man kan se på vinet att fruktmassan har inte åkt upp mot till ytan och det är få bubblor på ytan. Vanligtvis brukar det vara jästbubblor och skum på ytan. Jag har inte behövt en jäsmätare/hydrometer när jag gjort vin utan anser det mer behövligt när man gör öl eller mjöd. därför har jag inte tagit Og, Sg eller Fg för hjortronvinet. Fast nu när jag börjar prova på att göra öl så inser jag hur dumt att jag inte använt hydrometern. inte heller brukar jag använda jäsrör vanligtvis utan kör gammeldags bryggning.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster