Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Få igång hjortronvin att jäsa

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
yerba
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: sön jun 01, 2014 21:41
Utrustning: Damejeanne

Få igång hjortronvin att jäsa

Inlägg av yerba »

Jag får inte igång mitt hjortronvin att jäsa. jag följde ett ohållbart recept där hälften skulle vara vatten och hälften hjortronbär. Det jag inte kände till var hur svår jästa hjortron är. Annars hade det blivit successiv tillsättning av bär och socker samt gjort en förkultur.

Fast jag hittade ett annat hjortronrecept för 10 liter:
5,2 kg hjortron
1,1 kg socker
vitt vin jäst
2 g jästnärsalt
2 g vinsalva
(efter 10 dagar tillsätt 1.1 kg socker) - inte tillsatt

mina försök att försöka få igång jäsningen:
- tillsatt 6 liter vatten (annat recept föreslog mera vatten)
- tillsatt jäst 2 ggr och skakat om kraftigt (färsk jäst från edelmans)
- försöker få igång en förkultur med russin eftersom i ett annat recept skulle det vara russin i, fast denna förkultur är även svår jäst

Det bubblar i jäsröret 1 gång per dag så den är ju visserligen igång och det är ca 20-25 grader i "hjortonvinet" och hitills har det gått 13 dagar sen jag startade receptet. Jag överväger att införskaffa "killer yeast" som lalvin EC-1118 som föreslog det i ett annan tråd. jag erkänner att jag borde granskat receptet från början och kollat upp hur lätt hjortron kan jäsa.
Toffeln
Bryggmästare
Inlägg: 424
Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Utrustning: Jästunna och jäsrör

Re: Få igång hjortronvin att jäsa

Inlägg av Toffeln »

Hur vet du att det inte jäser? Jag kan inte se några mätvärden i din post? Vad är var ditt og? Vad är sg nu?
yerba
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: sön jun 01, 2014 21:41
Utrustning: Damejeanne

Re: Få igång hjortronvin att jäsa

Inlägg av yerba »

hjortronvinet jäser extremt sakta och man kan se på vinet att fruktmassan har inte åkt upp mot till ytan och det är få bubblor på ytan. Vanligtvis brukar det vara jästbubblor och skum på ytan. Jag har inte behövt en jäsmätare/hydrometer när jag gjort vin utan anser det mer behövligt när man gör öl eller mjöd. därför har jag inte tagit Og, Sg eller Fg för hjortronvinet. Fast nu när jag börjar prova på att göra öl så inser jag hur dumt att jag inte använt hydrometern. inte heller brukar jag använda jäsrör vanligtvis utan kör gammeldags bryggning.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster