Ingefärsvin!
Ingefärsvin!
Jag gick och blev bryggarbiten i höstas! Tänker göra min åttonde lilla sats med vin! Har tidigare provat päron (blergh, använde den billiga alkispåsen med jäst och instruktioner till fruktvin), äpple (yum!), nypon (drickbart), multivitaminjuce (urgel), morot (tveksam till), och tranbärsjuice som står och bubblar, och nu vill jag sparka igång ett kryddigt ingefärsvin! Nån som provat? Funderar på vilken jäst jag ska ha i.. Äppelvinet blev jäkligt majs med en tokayer och så hade jag massa glöggiga kryddor.. Men man vill ju inte fastna och bara använda samma hela tiden.. dom andra jästerna jag provat är ec1118 tror jag den hette och nån champangejäst till det sunkiga multivtiaminjuicen. Måste börja med etiketter märker jag, man glömmer ju på en gång vad man slaskat ner i byttorna!
Re: Ingefärsvin!
Det man ska tänka på är att jäsning förändrar smaken på de ingående råvarorna. Vill man ha ett vin som smakar ingefära är det alltså antagligen bäst att smaksätta vinet med ingefära efter jäsningen.
I princip alla olika sorters "cider" som finns på systembolaget består av smaksatt äppelvin. Man jäser alltså "neutralt" och smaksätter sen, för att inte smakerna ska förändras/försämras av jäsningen.
I princip alla olika sorters "cider" som finns på systembolaget består av smaksatt äppelvin. Man jäser alltså "neutralt" och smaksätter sen, för att inte smakerna ska förändras/försämras av jäsningen.
Re: Ingefärsvin!
Ja det låter ju smart förstås men det är ju så himla kul att experi(fer)mentera!! plus att mitt äppelträd bara har frukt en gång om året och jag vill liksom ta till vara på hela säsongens frukter, när dom är billiga på affären och när jag inte kan odla dom själv! Stör mig fortfarande på att jag inte högg tag itillfället och köpte rödbetor i höstas när dom kostade två spänn kilot!!!
Re: Ingefärsvin!
Det blev för övrigt Edelmanns Steinberger i ingefärssatsen! "Den doftar ananas, fruktkarameller och citrus. Den har en mogen smak med mycket sötma med en härlig balans av tropiska frukter, krita och frisk syra. En liten spritsighet livar upp det hela." Står att läsa om den på PGW´s hemsida... låter ju gott till ingefära. Tog ett tag för den att komma igång! Har inte hört blubb förrän idag och då slängde jag i andra halvan av jästen för ett par dar sen för jag blev orolig att första ihället var för varmt. ( har bara 10 litersdunk så jag snålar på jästen oxå..)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster