Sida 1 av 1

Starkvin på Fikon och Plommon

Postat: lör feb 03, 2018 17:11
av hlodyn
Startade för två veckor sedan ett vin på Fikon, Plommon och Russin. Receptet hittade jag i en bok om vinbryggning, det är egentligen två recept på 10 liter vardera: Ett Fikonvin och ett Plommon/Russinvin men jag slog ihop recepten.

2 kg torkade Fikon
1,5 kg torkade Plommon
0,75 kg russin
4,6 kg socker
Lalvin EC-1118 jäst
Enzymer, Jästnäring, Svavla

Efter några dagars mäskjäsning hällde jag frukten i en tygpåse, lade med tygpåsen i jäshinken och startade upp jäsningen med hälften av vattnet och hälften av sockret (vill ju inte chocka jästen med för mycket socker på en gång). Nu har jag tillsatt resten av sockret och vattnet, så då är det bara att vänta på jäsningen. Lär väl ta några veckor...

____________________________________

Starkvin Äpple 2017
Rödvin Australisk typ 2017
Vitt vin m. Aprikoser 2017
Rosévin m. Hallon 2018
Äppelcider på G
Starkvin Fikon/Plommon på G

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

Postat: mån feb 12, 2018 18:58
av hlodyn
Jäsningen har gått lugnt och jämnt, ca 4-5 sek mellan bubblorna. Men nu har det börjat sakta ner, så jag fiskade upp tygpåsen med frukt så att allt slam får tid att lägga sej på botten. Kramade ur så mycket det gick för att få med allt det göttaste. Nu får det jäsa vidare tills jäsningen stannar av. Passade på att provsmaka, påminner om Portvin.

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

Postat: sön feb 25, 2018 23:08
av hlodyn
Jäsningen hade nu saktat ner till mer än 2 min mellan bubblorna, dags för omtappning alltså. Kollade alkoholhalten, den låg på 20%. Provsmakade och det smakade som jag förväntat mej: Fikon och Plommon, mest Fikon. Blir nog riktigt gott som Aperitif eller Dessertvin. Nu får det vila ett par veckor till nästa omtappning

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

Postat: mån apr 02, 2018 19:48
av hlodyn
Tappat på flaskor, nu får det mogna ett tag. Men fullt drickbart redan nu. Lär ska nå sin höjdpunkt om 3-4 år.