Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Hej. Jag satte för drygt åtta månader sen ett vin på huvudsakligen fläderbär, plus lite blandade andra mörka bär. Startade på OE 80, hade en till mindre isättning socker utöver det under jäsningen. Allting jäste ut på en dryg vecka, landade på OE -2. Jag hade i jässtopp, och eftersötade med en mindre mängd socker. Tappade om, och sötade med ytterligare lite socker. Lät ekspån ligga i ett par veckor. Justerade smaken efter ca 6 månader med lite citronsyra och ytterligare lite mer socker då jag tyckte det hade tappat sötma. Nu ikväll kollade jag av OE, det låg på 0. Med dom extra sockermängderna jag haft i borde det ligga på +8. Hur kan detta vara möjligt? Jag vet att jag använde jässtopp och inte svavla. Nån som har nån teori?
Re: Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Spontan tanke är att kanske ekspånen på nåt sätt inaktiverade konserveringsmedlet i jässtoppet?
Re: Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Kan det hända?
Re: Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Ingen aning, det var en teori bara.
Re: Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Vet inte varför det sker, men jag hade exakt samma problem med fläderbär och jässtopp. Hade i jässtopp två gånger och till slut la jästen av, men vinet vägrade att klarna på ett år. Slutresultatet blev ett grumligt vin som jag räknar med att få kassera.
Du kanske kan pröva med vinsvavla om du inte tappat upp det? Men se till att inte lyfta på locket tidigast en månad efter du haft i det så all jäst dör (rekommenderas av Edelman i Vinboken).
Du kanske kan pröva med vinsvavla om du inte tappat upp det? Men se till att inte lyfta på locket tidigast en månad efter du haft i det så all jäst dör (rekommenderas av Edelman i Vinboken).
Re: Fläderbärsvin börjar jäsa igen trots jässtopp
Aha, intressant att du också har haft samma problem. Jag får kanske börja med att prova en omgång jässtopp till.
Mitt vin hade iaf klarnat fint, innan det satte igång å jäsa igen då…
Tack för info!
Mitt vin hade iaf klarnat fint, innan det satte igång å jäsa igen då…
Tack för info!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster