Sida 1 av 2

Cider på äpple

Postat: tis dec 19, 2017 23:11
av boozehacker
Normalt sett brukar jag sätta cider på Lidl:s äpplejuice koncentrat - blir mycket rent och bra. Men i år fick jag hämta 40 kg prima äpple från grannen som han normalt brukar slänga ut i skogen. Det är klar mer jobb med färsk frukt men av doften att döma från jäsningen så kommer det bli mycket smakrikare. Efter grovrensning av äpplena (tog bort fula delar) efter vattenbadet klyftade jag dom och krossade i en fruktkross och dumpade massan i en fruktpress (en mekanisk som man skruvar ned en pressplatta på). Där fick jag ut cirka 30 procent färskpressad juice ur massan. Steg två var att ta den ganska torrpressade massan och köra den genom en juicemaskin. Då fick jag ut ca 20 procent vätska till ur massan. Så summan av det hela var att jag fick ut ca 20 L juice ur ca 40 kg äpplen (plus massa timmar av arbete). Hoppas det var värt det :-) Det är en hel del fina fibrer i musten som jag inte vet hur jag skall få bort när det jäst färdigt. Nån som har ett bra tips?? Misstänker att kaffefilter inte funkar så bra.

Re: Cider på äpple

Postat: tor dec 21, 2017 16:25
av latmasken
De sjunker nog till botten när det klarnat.

Re: Cider på äpple

Postat: tor dec 21, 2017 23:36
av boozehacker
Jag tänker köra vacuumfiltrering - Buchnertratt - då bottensatsen är nästan 50% "äpplemos" av hela volymen.

Re: Cider på äpple

Postat: sön jan 07, 2018 0:25
av boozehacker
Det har nu sjunkit till 30% - det har börjat närma sig snart! Tänker använda en Nordic vacuumförpackare med vakuumslang, en glasdamejeanne med borrat hål och nippel i, en Don Pedros överdel med packning mot damejeannen samt ett kaffefilter i. Får se hur det går :-).

Re: Cider på äpple

Postat: fre jan 12, 2018 21:49
av boozehacker
Vakuumfiltreringsförsöket funkade bra med vissa begränsningar. Det går bra att filtrera med kaffefilter men man skall inte tro att det är som att brygga kaffe precis - det tar tid!!!
I början när geggan är lösflytande så rinner det ganska friskt men allteftersom går det saktare för att till slut bara droppa lite. Det hjälper då inte att öka vakuum sekvenserna utan snarare köra pumpen en gång var 15:e min - det är tillräckligt vakuum i flaskan för att suga ut vätskan och det går inte fortare för att man kör varannan minut eller så. Med tålamod så blir det bara en seg massa kvar i filtret och vätska i behållaren. :D Ett tips är att fylla på ända upp till filterkanten annars suger det luft mellan filter och glaset - fyller man hela filtret så blir det tätt - det filtrerar ändå utan föroreningar.

Re: Cider på äpple

Postat: fre jan 12, 2018 22:36
av ranald
Var hittar man en sådan vakumpump?

Re: Cider på äpple

Postat: lör jan 13, 2018 21:51
av latmasken
Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?

Re: Cider på äpple

Postat: lör jan 13, 2018 21:53
av boozehacker
Överallt - Mediamarkt osv... Googla Nordic vakuumförpackare kanske :)

Re: Cider på äpple

Postat: lör jan 13, 2018 21:54
av boozehacker
latmasken skrev:Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?
Ok, tack, - skall titta in på det :D

Re: Cider på äpple

Postat: sön jan 14, 2018 10:35
av Toffeln
Skulle man inte bara kunna sätta i 5-10 filter och vartefter det översta sätts igen bara lyfta upp och fortsätta med det undre? Känns som det är mest skit i början?

Re: Cider på äpple

Postat: sön jan 14, 2018 16:50
av boozehacker
Toffeln skrev:Skulle man inte bara kunna sätta i 5-10 filter och vartefter det översta sätts igen bara lyfta upp och fortsätta med det undre? Känns som det är mest skit i början?
Kanske funkar om du bara skall filtrera lite "vanligt" grumlig must. Men här är det fråga om sedimenterad bottensats - trögflytande som slammigt äpplemos med mycket fina partiklar!
Den grumliga musten klarnar man med flockningsmedel så den blir kristallklar - inte kaffefilter :lol: .

Re: Cider på äpple

Postat: sön jan 14, 2018 16:57
av ranald
latmasken skrev:Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?
Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.

Re: Cider på äpple

Postat: sön jan 14, 2018 17:24
av boozehacker
ranald skrev:
latmasken skrev:Det är väl därför som man egentligen ska blanda i kiselgur eller nåt sånt i det innan man filtrerar, så det liksom automatiskt byggs upp en ny filteryta vartefter den sätter igen?
Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.
Så kiselgur är ingen lösning på igenslammade filter då? Nåt annat man använda som inte ger smak - typ Robert Gustavssons strumpmetod - https://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY :lol: ?

Re: Cider på äpple

Postat: mån jan 15, 2018 16:58
av latmasken
ranald skrev: Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.
Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).

Re: Cider på äpple

Postat: mån jan 15, 2018 20:51
av ranald
latmasken skrev:Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).
Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.