Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Postat: fre okt 20, 2017 21:52
Bär: Vindruvor (Lilaaktiga med tusen kärnor i varje druva)
Hink: 12L
Förkunskap: 0
Materiel: Paket innehållandes påsar som jag inte vet vad det är. Ett "klassiskt nybörjarpaket" enligt försäljaren.
Jag har dock gjort misstaget och läst flera instruktioner än de som följde med. I receptet, som följde med, står det att jäsningen tar 1-3 veckor och därefter ska bären ut från dunken. En annan instruktion som jag fann på internet säger att bören ska avlägsnas efter en fyra dagar. Jag avlägsnade bären efter två veckor och jäsningen fortgår med en sisådör ett "plupp" per 10 sekund.
Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att vinet ska bli optimalt? Jag kommer ju att ha i resten av påsarna (som det fö bara är nummer på och inte ens i instruktionerna står det vad de innehåller utan bara "Tillsätt påse 4") men är det något jag kan ha i så som ekflarn eller dylikt för att förhöja smaken? Eller något tips om tider gällande klarning och lagring?
En sak till. Vinsatsen var för ~20L men min dunk var blott på 12L så jag hade i halva påsen med jäst. Enlugt instruktioberna jag fann på internet ska alltid hela påsen med jäst tillsättas oavsett mängden på satsen. Nu har det ju pluppat på bra för mig så jäsningen måste ju ha fungerat men vad är det som är mest rätt?
Tack på förhand gôtt fôlk och stockholmare!
Hink: 12L
Förkunskap: 0
Materiel: Paket innehållandes påsar som jag inte vet vad det är. Ett "klassiskt nybörjarpaket" enligt försäljaren.
Jag har dock gjort misstaget och läst flera instruktioner än de som följde med. I receptet, som följde med, står det att jäsningen tar 1-3 veckor och därefter ska bären ut från dunken. En annan instruktion som jag fann på internet säger att bören ska avlägsnas efter en fyra dagar. Jag avlägsnade bären efter två veckor och jäsningen fortgår med en sisådör ett "plupp" per 10 sekund.
Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att vinet ska bli optimalt? Jag kommer ju att ha i resten av påsarna (som det fö bara är nummer på och inte ens i instruktionerna står det vad de innehåller utan bara "Tillsätt påse 4") men är det något jag kan ha i så som ekflarn eller dylikt för att förhöja smaken? Eller något tips om tider gällande klarning och lagring?
En sak till. Vinsatsen var för ~20L men min dunk var blott på 12L så jag hade i halva påsen med jäst. Enlugt instruktioberna jag fann på internet ska alltid hela påsen med jäst tillsättas oavsett mängden på satsen. Nu har det ju pluppat på bra för mig så jäsningen måste ju ha fungerat men vad är det som är mest rätt?
Tack på förhand gôtt fôlk och stockholmare!