Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Passionsvin

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Passionsvin

Inlägg av Öbo »

God afton, jag slängde ihop ett vad jag kallar passionsvin ikväll.

300g gula russin
1kg passionsfrukt (475g)
1,5kg appelsiner (saften av)
950g citron (saften av)
150g rönnbär, något omogna ("frostnypta" i frysen) (kokande vatten över före)
100g röda vinbär
3st bananer (277g skalade)
500g socker
+Svavla
+pektolase
+ ~1,7L kokande vatten upp till 5L i hinken.


Det smakar och doftar väldigt gott för stunden.
Kommer att välja jäst imorgon och jag siktar på ~14-17%, något ditåt.


Men jag skulle behöva hjälp med två saker:
Hur mycket mer vatten vågar jag tillsätta, upp till 7L? 8L? (totalvolym). jag vill inte att de ska bli "blaskigt".

Funderar även på att tillsätta 0,5L ekologisk morotsjuice. "problemet(?)" är att den är fermenterad med mjölksyra (och honung).
(Pastöriserad) Borde jag inte eller är det bara att hälla i?
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Re: Passionsvin

Inlägg av Öbo »

Tillade Lalvin 71B-1122 och lite jästnäring.
Står nu med duk över.
Bilagor
.
.
_20170830_224126.JPG (410.66 KiB) Visad 205 gånger
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Re: Passionsvin

Inlägg av Öbo »

Det har ännu inte börjat jäsa på en vecka idag.
Jag har inte mätt Oeschle men hinken borde vara tät för nivån stannar på plats om man trycker ut lite luft.

Bifogar logg:

29.08-2017

300g gula russin
1kg passionsfrukt (475g)
1,5kg appelsiner (saften av)
950g citron (saften av)
150g rönnbär, något omogna ("frostnypta" i frysen) (kokande vatten över före)
100g röda vinbär
3st bananer (277g skalade)
500g socker
+Svavla (Campden)
+pektolase (Zymex)
+ ~1,7L kokande vatten upp till 5L i hinken.
+ rivet skal av en appelsin
30.08-17:
22:00 Tillsatte jäst Lalvin 71B-1122. En skvätt jästnäring.
OE 88 på 5l. /8=11%

01.09-17:
Tilsatte 500g socker på 1L vatten, rört om. Och lade på lock och jäsrör
Bör räkna på oeschle och tillsätta mer socker om någon vecka.
02.09-17:
Rört om. 22:30, Ingen aktivitet i jäsrör, aktiverade ⅓ påse som jag tillade. Slarvade med temperaturerna på första jästen…
03.09-17:
Aktiverat sista ⅓ av jästen och gjort en förkultur med socker, jästnäring och 0,5L vatten, där jästen 100% säkert var aktiv, tillade 0.25L av denna.
04.09-17:
Rört om, inget direkt tecken på jäsning.
05.09-71:
Inget tecken på jäsning, rört om

-----
Det är för stunden 7L i hinken, inklusive frukt.

Så, kan det vara nån av mina ingredienser som är väldigt konserverande eller vad försiggår riktigt?...
Lagt till fel ämnen? Köpta från humlegårdens.

Funderar på att göra en förkultur på Ec-1118 och tillsätta då den verkar mer aggressiv.
Det luktar än så länge fräscht så det borde gå att rädda.
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Re: Passionsvin

Inlägg av Öbo »

Jäsningen hade kommit igång idag så tillsatte ingen ny jäst.
Filtrerar bort frukten och fyllde upp till 8L sträcket.

(provar göra ett nytt vin med den bortfiltrerade frukten för att se hur mycket smak det är kvar, fyllde upp den till 4L, socker tillsätts nån gång)
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Re: Passionsvin

Inlägg av Öbo »

Buteljerade några flaskor lite före julen och resten hamnade i en 5L dunk.
Smakade en flaska några veckor senare och det var vidrigt.

Receptet rekommenderas inte
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster