Jag har letat på nätet men hittar inget bra recept på svenska för vinbärsvin.
Alla gör så olika, jag vill göra ett vin att lagra länge i 25liter jäshink.
Hittar många "korttidsrecept" som är förenklade. Någon som har ett bra recept att dela med sig av?
Vinbärsvin, vilket recept?
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Det behövs väl inga recept för vin?
Mosa bär
Uppskatta sockerinnehåll (pressa ur saft så det fyller mätglaset för hydrometer, använd refraktometer eller så går man på tabeller) och pH
Justera pH (citronsyra är bäst här) och eventuellt sockerinnehållet för att ge jästen en bra startmiljö (bästa pH beror på jästsorten, men de flesta vill ha runt 3.5, sockerhalten bör vara under 300 g socker per liter för annars är det risk att det blir konserverande).
Släng i jäst
Sila av fruktmassan efter typ en veckan (då har den lämnat ifrån sig den mesta smaken)
Tillsätt extra socker för önskad alkoholhalt (eftersom svenska bär normalt har för lite socker för att ge vettig alkoholhalt för vin)
Låt jäsa ut
Klarna
Tappa om
Svavla (viktigast om vinet ska lagras länge)
Lagra
Det är liksom själva grunden i vintillverkning. Vatten är vi rätt många som tycker att man ska undvika, allt vatten kommer ju späda ut vinet så det blir mindre smak.
Övriga tillsatser tycker jag att man bör vänta med eftersom det är svårt att veta på förhand hur de påverkar vinet. Visst, jästnäring och klarningsmedel kan man väl slänga i utan att tveka, men ha i annan typ av frukt, tannin, syra etc är dumt om man inte vet hur vinet kommer att smaka utan dem. Det kanske smakar bättre utan dem, då förstör man ju vinet om man tillsätter dem.
Mosa bär
Uppskatta sockerinnehåll (pressa ur saft så det fyller mätglaset för hydrometer, använd refraktometer eller så går man på tabeller) och pH
Justera pH (citronsyra är bäst här) och eventuellt sockerinnehållet för att ge jästen en bra startmiljö (bästa pH beror på jästsorten, men de flesta vill ha runt 3.5, sockerhalten bör vara under 300 g socker per liter för annars är det risk att det blir konserverande).
Släng i jäst
Sila av fruktmassan efter typ en veckan (då har den lämnat ifrån sig den mesta smaken)
Tillsätt extra socker för önskad alkoholhalt (eftersom svenska bär normalt har för lite socker för att ge vettig alkoholhalt för vin)
Låt jäsa ut
Klarna
Tappa om
Svavla (viktigast om vinet ska lagras länge)
Lagra
Det är liksom själva grunden i vintillverkning. Vatten är vi rätt många som tycker att man ska undvika, allt vatten kommer ju späda ut vinet så det blir mindre smak.
Övriga tillsatser tycker jag att man bör vänta med eftersom det är svårt att veta på förhand hur de påverkar vinet. Visst, jästnäring och klarningsmedel kan man väl slänga i utan att tveka, men ha i annan typ av frukt, tannin, syra etc är dumt om man inte vet hur vinet kommer att smaka utan dem. Det kanske smakar bättre utan dem, då förstör man ju vinet om man tillsätter dem.
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Strålande, tack för hjälpen.
Men inget vatten? Måste jag inte fylla ett badkar med bär för att få ut ett dussin flaskor?
Men inget vatten? Måste jag inte fylla ett badkar med bär för att få ut ett dussin flaskor?
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Det går åt mycket bär ja, det är därför många tycker att det är enklare att spä ut vinet med vatten.
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Har gjort vin på röda vinbär i 2 omgångar.
Första gången gjorde jag det så starkt det bara gick. 17% räknade jag ut att det blev. Tyvärr så smakade jag av och eftersötade för tidigt då beskan från klarningsmedlet inte hunnit försvinna. Sötade då till 30 OE vilket blev alldeles för mycket när beskan försvann. Tycker också att det blev lite för mycket spritsmak. Bra drag dock men räkna med baksmälla...
Året därpå gjorde jag en sats som jag var lite mer försiktig med jäsningen på och eftersötningen. Minns inte riktigt måtten just nu men 12-13% och OE15 vid eftersötning. Blev betydligt bättre. Saknar dock lite fyllighet i vinet. Kanske det skulle bli bättre med lite svarta vinbär också. Jag har även funderat på att ha i russin för att få lite rundare smak. Sen ska den avnjutas väl kyld tycker jag. Jag hade i en hel del vatten. Tror personligen att det hade blivit väl surt annars.
När jag kommer åt datorn kan jag kolla i jäsdagboken hur jag gjorde i detalj.
Sent from my Sputnik, totally lost in space
Första gången gjorde jag det så starkt det bara gick. 17% räknade jag ut att det blev. Tyvärr så smakade jag av och eftersötade för tidigt då beskan från klarningsmedlet inte hunnit försvinna. Sötade då till 30 OE vilket blev alldeles för mycket när beskan försvann. Tycker också att det blev lite för mycket spritsmak. Bra drag dock men räkna med baksmälla...
Året därpå gjorde jag en sats som jag var lite mer försiktig med jäsningen på och eftersötningen. Minns inte riktigt måtten just nu men 12-13% och OE15 vid eftersötning. Blev betydligt bättre. Saknar dock lite fyllighet i vinet. Kanske det skulle bli bättre med lite svarta vinbär också. Jag har även funderat på att ha i russin för att få lite rundare smak. Sen ska den avnjutas väl kyld tycker jag. Jag hade i en hel del vatten. Tror personligen att det hade blivit väl surt annars.
När jag kommer åt datorn kan jag kolla i jäsdagboken hur jag gjorde i detalj.
Sent from my Sputnik, totally lost in space
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Chrille:
Jag skulle vilja göra i två st 25L tunnor med ca 5 delar röda och en del svarta vinbär.
Tips? Jag är sån nybörjare att jag skulle behöva en step by step guide.
Jag skulle vilja göra i två st 25L tunnor med ca 5 delar röda och en del svarta vinbär.
Tips? Jag är sån nybörjare att jag skulle behöva en step by step guide.
Re: Vinbärsvin, vilket recept?
Jag gjorde vin på druvjuice och svarta vinbär. (Jag hade lite för lite vinbär och ville inte späda med för mycket vatten. )
Nåja, svarta vinbär är oerhört kraftfulla, i slutprodukten dominerar den smaken helt. Mitt tips är att tänka över det i förväg.
Nåja, svarta vinbär är oerhört kraftfulla, i slutprodukten dominerar den smaken helt. Mitt tips är att tänka över det i förväg.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster