Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Recept på 7 dagars vitt vin "Nektar"

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Larnita
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: fre jul 07, 2017 18:49

Recept på 7 dagars vitt vin "Nektar"

Inlägg av Larnita »

Nektar, är ett vitt vin bryggt på russin och aprikoser.
Det tar bara 7 dagar och blir gott men godare om det får stå och lagra lite.
Så här gör du:

"Nektar" Vitt torrt vin (Detta ger 12%-igt vin)
3 påsar Golden cane sugar á 750 gr = 2250 gr
(Detta socker är sånt där gulaktigt aromrikt råsocker, använd ej vanligt socker)
1 paket 200 gram russin
1 paket 200 gram torkade aprikoser. Tillsammans motsvarande 4 kg färsk frukt.
2 matskedar citronsyra ca 15-20 gr
10 liter vatten
4 matsked jästnärsalt
1 paket super torrjäst

Anvisning.
Skär aprikoserna i 5 mm strimlor.
Läggs i tillbringare (2 liters) tillsammans med med russinen.
Koka upp 1 liter vatten och häll det kokande över den torkade frukten
Tillsätt 2 matskedar citronsyra, rör om. Täck tillbringaren med plastfolie.
Låt stå och svälla över natten.

Lös sockret i ca 2 liter kokande vatten, häll i jäshinken.
Häll i den torkade frukten som nu svällt upp.
Tillsätt 8 liter (köpt vatten på flaska, sterilt o bra.)
Kolla temperaturen! är den under 40 tillsätt 4 matskedar jästnärsalt och super-jäst.
Ställ hinken varmt 25-30 grader. Det kommer nu att jäsa färdigt på knappt en vecka.

Efter 4 dagar har det mesta sockret jäst bort, även om det jäser svagt, tappa om och släng bort fruktrester.
Dag 5 tappa om igen, (försök att inte få med bottensatsen)
Använd 2 hinkar och häll brygden fram o tillbaks ett par ggr mellan hinkarna så det mesta av kolsyran vädras ut/bort.
Dag 6 tappa om igen, släng bottensatsen och tillsätt klarmedel.
Dag 7 skall det vara kristallklart= klart att tappa över på flaskor men smaka av först.
Tillsätt ev. något mer citronsyra om du vill och om du vill ha rundare smak, tillsätt lite cognac essence (högst ½ liten flaska)

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster