Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Masrosvin första gången

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Kom precis hem med 3 liter maskrosblommor, på dessa har jag hällt 4 liter kokande vatten. Nu väntar jag i 24 timmar innan nästa steg.

Tyvärr verkar olika recept se ganska olika ut... därför ber jag om råd.

Jag tänker så här som nästa steg:

3 skivade citroner
Jäst
Socker

Mängden socker är otroligt olika i olika recept! Jag har sett allt mellan 1 och 2 kg här. Vad blir bra? Jästen jag har lär jäsa upp till 14% så allt socker över ca 1 kg lär bli kvar i vinet. (4 × 17 x 14)

Vissa lägger även till russin men jag tänkte skippa det eftersom jag inte är så förtjust i russinvin.

Några tips till en maskrosnybörjare?
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Nu kör jag vidare med steg två... tar 1 kg socker till att börja med.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av ranald »

Min erfarenhet är att sött maskrosvin är gott, medan osött inte blir det på 5 år iallafall, så satsa på en rejäl dos restsocker.
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Tack! Jag får väl lägga på ett halvkilo socker till under de närmaste dagarna.
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Det har verkligen inte blivit gott trots att det nu stått i 3 månader och lagrats. :shock:
Solan
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis aug 22, 2017 22:13
Utrustning: damajan

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Solan »

Har du varit noga med att bara ta med det gula på blomman? Har man med något grönt blir det inte gott.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av ranald »

Är det sött? Annars får du söta upp det. Är det beskt? Då får du lagra det i minst ett år.
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Det är sött, inte beskt. Smaken är rätt ovanlig, inte god.

Tack för tips!
Hippie
Färsk jäst
Inlägg: 17
Blev medlem: lör maj 20, 2017 12:05
Utrustning: Hink

Re: Masrosvin första gången

Inlägg av Hippie »

Idag provsmakade jag maskrosvinet. Tänkte faktiskt att jag skulle hälla ut det om det inte blivit bättre.

Det är mycket bättre! Jag skulle till och med tro att det kan vara gott om det serveras svalt och den som dricker det uppskattar sött vin och allt jobb som är nedlagt.

Jag låter vinet lagras ett tag till...
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster